SP: Prvak Evrope ne ide na SP! I Hrvati će teško...!

Hrvatskoj izmiče Svetsko prvenstvo! Još jedan poraz ekipe Dražena Anzulovića, u utakmici u kojoj je imala veliki imperativ. Turci srušili prvaka Evrope – Slovenci samo čudom mogu do SP! Košarkaši Slovenije poraženi su od Turske u Stožicama sa 86:77 i ostali poslednji u grupi I kvalifikacija za Mundobasket u Kini.  Pokvarena godišnjica: Šampion Evrope ne ide na SP! Tačno godinu dana od osvajanja Eurobasketa, košarkaška reprezentacija Slovenije ostala bez šanse da se plasira na Svetsko prvenstvo.

Košarka 17.09.2018 | 23:17
SP: Prvak Evrope ne ide na SP! I Hrvati će teško...!
Meč je prelomio hladnokrvni Skoti Vilbekin u poslednjoj četvrtini kada su Turci po prvi put napravili dvocifrenu razliku.

Upravo je Vilbekin bio najefikasniji kod pobednika uz Furkana Korkmaza sa 22 poena. Korkmaz je imao dva više – 24. Džedi Osman je dodao 19 poena, a Slovencima nije bila dovoljna odlična partija Entonija Rendolfa i njegova 24 poena.

Četrnaest je imao Blaž Mesiček, a po deset Vlatko Čančar i Miha Lapornik. Prvacima Evrope je "glave" došao očajan procenat šuta sa linije slobodnih bacanja (19/34), bolji šut Turske za tri poena (13/28) i manje izgubljenih lopti.

I pored toga, Slovenija je imala svoje šanse i držala priključak sve do polovine poslednje deonice.

Slovenci su imali šansu da se približe na četiri i po minuta do kraja. Douš Balbaj je skočio pod košem, ali promašio zicer i ostao na zemlji dok su domaćini krenuli u kontru.

Fauliran je Matič Rebec i promašio je oba slobodna bacanja. Kada to prvak Evrope nije iskoristio Turci u narednom napadu uz malo sreće imaju samog Skotija Vilbekina na trojci koji ne prašta i pogađa trojku za 79:71.

Samo koji sekund kasnije nakon faula Lapornika Furkan Korkmaz daje jedan od dva penala i donosi najveću prednost Turskoj od početka meča 80:71.

Vilbekin nakon toga cepa mrežicu od table, ali ga je pri doskoku uhvatio grč. Turska je otišla na 83:72 i meč je praktično na tri minuta i 15 sekundi do kraja bio rešen.

Turci su nakon toga priveli utakmicu kraju i upisali šestu pobedu (dve izgubljene). Slovenija ima dve pobede i šest poraza i poslednja je iza Ukrajine (4-4), Crne Gore (4-4). Trećeplasirana je Letonija sa skorom 5-3, a prvoplasirana je Španija sa samo jednim porazom i sedam pobeda.

Crnogorci su u svom meču savladali Ukrajince sa 90:84. Do kraja kvalifikacija su ostala još četiri kola, ali će Slovenija vrlo teško moći na Mundobasket u Kini naredne godine.

Prošlog 17. septembra, Slovenci su slavili najveći uspeh svoje košarke od otcepljenja od Jugoslavije. Osvojili su te istanbulske večeri Eurobasket, pobedom protiv reprezentacije Srbije.

Godinu kasnije, ovog ponedeljka, "zmajčeki" su doživeli bolan poraz, koji ih je i teoretski sprečio da se nadaju plasmanu na Svetsko prvenstvo u Kini sledećeg leta.

Bez selektora Igora Kokoškova i važnih igrača iz Istanbula - Gorana Dragića, Luke Dončića, Klemena Prepeliča i Jake Blažiča, kao i bez Zorana Dragića, Slovenci su u Ljubljani doživeli šesti poraz i definitivno se oprostili od planova da nastupe u Kini.

Slovenija - Turska 77:86 (20:22, 18:19, 21:26, 18:19)

Entoni Rendolf, krilni centar šampionskog tima, postigao je 24 poena, Blaž Mesiček je ubacio 14, Vlatko Čančar 10, ali taj doprinos nije bio dovoljan da se domaći raduju. Iz prošlogodišnjeg sastava nastupili su i Edo Murić (2), Matic Rebec (5) i Gašper Vidmar (8), ali takođe nisu nalazili način da odgovore na bolju tursku igru.

Sa druge strane, među gostima su se istakli NBA igrači, Furkan Korkmaz sa 24 poena (3/5 za tri), Džedi Osman sa 19 i Ersan Iljasova sa 14, dok je Skoti Vilbekin tokom tri sezone u Darušafaki stekao tursko državljanstvo i večeras ga opravdao sa 22 poena.

Tabela Grupe I:

1. Španija 8 7 1 647:589 15
2. Turska 8 6 2 602:535 14
3. Letonija 8 5 3 644:612 13
4. Crna Gora 8 4 4 613:606 12
5. Ukrajina 8 4 4 600:605 12
6. Slovenija 8 2 6 635:663 10



Hrvatskoj izmiče Svetsko prvenstvo! Još jedan poraz ekipe Dražena Anzulovića, u utakmici u kojoj je imala veliki imperativ.

Poraz protiv Litvanije u Osijeku, pa poraz protiv Poljske u gostima.

Košarkaška reprezentacija Hrvatske nastupila je ovog septembra u najjačem sastavu i ni to joj nije pomoglo da zadrži kontrolu nad sudbinom svoje borbe za plasmana na Svetsko prvenstvo.

Iako i dalje imaju samo pobedu manje od trećeplasiranog, "kockasti" su drastično sebi otežali situaciju. Slede mečevi protiv direktni rivala, a u narednim prozorima neće imati četvoricu NBA igrača kao ove nedelje.

Poljska - Hrvatska 79:74 (21:21, 10:15, 23:22, 25:16)

Kao i u prethodnim porazima, Hrvati su i u Poljskoj imali nekoliko šansi, ali nisu znali da ih iskoriste.

Požrtvovani Bojan Bogdanović ostao je na terenu uprkos povredi i postigao 22 poena, a u pretposlednjem minutu smanjio prednost Poljske na samo poen.

Međutim, od tog tog trenutka do kraja gostujući tim je išao iz greške u grešku. Počev od velikog promašaja Roka Stipčevića, preko lošeg građenja skoka i faula Darija Šarića pola minuta pre kraja, pa do napada za pobedu.

Kada je bilo najvažnije, 14 sekundi pre kraja (na 75:74), Bogdanović je pokušao da doda loptu Krunoslavu Simonu, ali ona je njemu prošla "kroz ruke" i otišla u aut. Bogdanović je potom svesno napravio faul, ali je sudija procenio da je to bio nesportski prekršaj, što je Ej Džej Sloter kaznio i odveo domaćina na velikih 77:74, na 11 sekundi pre kraja.

Tu je bio kraj utakmici, a moguće i hrvatskoj nadi da će sledećeg leta učestvovati na Svetskom prvenstvu.

Da situacija bude još teža za Anzulovića i stručni štab, ovog septembra je u porazima igrao i NBA kvartet (Bogdanović, Šarić, Zubac, Žižić), koji neće biti tu za utakmice protiv Mađarske kod kuće i Litvanije u gostima tokom jeseni, odnosno za duele protiv Poljske kod kuće i Mađarske na strani u februaru.

Dueli sa direktnim rivalima biće poslednja, teoretska šansa da se "kockasti" nađu na Svetskom prvenstvu, ali ne bi trebalo smetnuti sa uma da su bez igrača iz Amerike gubili od Rumunije.

Poljska: Sel 7, Hričanijuk 14, Ponitka 12, Sloter 12, Vačinski 21, Gielo, Gružeski, Kolenda, Lačinski 2, Sokolovski 5, Sulima 6, Vitlinski.

Hrvatska: Bogdanović 22 (1/6 za tri), Simon 3, Stipčević 6, Zubac 6, Zubčić 3, Bilinovac, Kalajžić, Mustapić, Perić, Ivan Ramljak 4, Šarić 17 (6 sk), Žižić 13.

Tabela: Litvanija 8-0*, Italija 6-2, Mađarska 4-4, Holandija 3-5, Hrvatska 3-4, Poljska 3-4.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar