SP: Italija je na pragu Mundobasketa! Litvanija prošla!

Điđi Datome je majstor! Azuri ostvarili važnu pobedu u Debrecenu.  Dva produžetka, drama i trojka Kalnijetisa – Litvanija na Mundobasketu! Košarkaši Litvanije plasirali su se na Mundobasket u Kini naredne godine pošto su u dramatičnoj utakmici posle dva produžetka pobedili Holandiju 95:93.  LUD meč u Litvaniji: Slomio Hrvate, pa doneo Kinu! Holanđani su namučili Litvance, izborili jedan, pa drugi produžetak, ali je domaćin ipak "overio" plasman na Svetsko prvenstvo.  Rovovska bitka i ogromno srce Holanđana! Litvanija bila pečena, ali je posle dva nastavka - preživela! Kakav meč u Vilnjusu, Litvanija se kvalifikovala za Mundobasket.

Košarka 17.09.2018 | 20:55
SP: Italija je na pragu Mundobasketa! Litvanija prošla!
Italija slavi, Italija je na pragu Mundobasketa!

Posle šokantnog poraza od Holandije prvog dana jula, košarkaši Italije napravili su dva ogromna koraka napred ka plasmanu na Svetski kup pošto su nakon Poljske savladali i Mađarsku u septembarskom programu kvalifikacija.

Luiđi Datome je odigrao majstorski meč i doneo ogromnu recku Azurima. Šuter Fenerbahčea je za nešto manje od 27 minuta skupio 18 poena (5/9 iz igre, 2/3 za tri), a uz to skupio još sedam uhvaćenih lopti, dve ukradene lopte, blokadu i asistenciju i praktično najviše uticao da Italija zaboravi onu blamažu sa Lalama.

Istina, nije Italiji bilo lako da dođe do pobede u Debrecenu. Činilo se da su Azuri napravili ključnu seriju u finišu prvog i početkom drugog poluvremena, kada je serijom 12:2 Italija otišla na velikih 43:28 zahvaljujući Fenerovim asovima Datomeu i Meliju, ali je Mađarska brzo uzvratila udarac i praktično istopila minus. Raspucali su se David Vojvoda i Đerđ Goloman i za samo nekoliko minuta stigli do minimalnog zaostatka, čak je u samom finišu treće deonice Mađarska stigla i do kratko vođstva (51:50). Ali, više od toga se nije moglo.

Onda kada je bilo najteže Datome je prelomio utakmicu s nekoliko sigurnih hitaca, a njegovom trojkom za 61:55 na pet minuta do kraja praktično je “ubio” samopouzdanje rivalu. Bio je to koš od kojeg se Mađarska nije oporavila. Pobedu je do kraja samo potvrdio vrlo dobri Pol Biliga, zajedno sa Nikolom Melijem. Obojica sun a kraju imali po 11 peona. Luka Vitali je ubacio samo tri poena, ali i sedam asistencija i pet skokova. Kod Mađarske najviše je ubacio Vojvoda – 25 poena (8/18 iz igre), ostali su svi bili na jednocifrenom učinku.

Dva produžetka, drama i trojka Kalnijetisa – Litvanija na Mundobasketu! Košarkaši Litvanije plasirali su se na Mundobasket u Kini naredne godine pošto su u dramatičnoj utakmici posle dva produžetka pobedili Holandiju 95:93.

Čovek odluke bio je Mantas Kalnijetis koji je trojkom na nekoliko sekundi pre kraja doneo ključnu prednost svojoj selekciji.

Najefikasniji u litvanskom timu je bio upravo Kalnijetis sa 21 poenom, dok su Lekavičus i Bendžus dodali po 14.

Na drugoj strani je Šarlon Krof ubacio 19, Tomas Fan der Mars 16, a Šejn Hamink 13. Litvanci su od starta počeli da se odlepljuju pogocima Kuzminskasa i Kalnijetisa, pa su posle šuta Evaldasa Kairisa već posle pet i po minuta vodili deset razlike 16:6 i prednost održavali do kraja prve deonice do 24:16.

Holanđani nakon toga uspevaju da se vrate i do poluvremena uđu u potpuni egal 39:39. Litvanci do kraja nisu uspeli da se odvoje i u prvi produžetak se ušlo rezultatom 75:75, u drugi sa 84:84 pre nego što je Kalnijetis rešio meč.

Litvanci su tako odigrali i za Hrvatsku koja se bori za treće mesto u grupi J. Hrvati su sa 10 poena, bod iza četvrtoplasirane Holandije.

Prva je Litvanija sa osam pobeda iz osam utakmica, druga je Italija sa skorom 6-2, dok je treća Mađarska sa polovičnim učinkom.

Italijani su u toku dana pobedili Mađare sa 69:63, a Španija je trijumfovala nad Letonijom 85:82.

Litvanija ide na Svetsko prvenstvo u košarci, a iskusni Mantas Kalnijetis (32) je heroj "zelenih" sa Baltika!

"Kombo" bek koji je u petak postigao trojku za pobedu Litvanije u Osijeku, ove večeri je takođe trojkom "slomio" iznenađujuće "žilavog" gosta, koji je ostavio sjajan utisak.

Hicem preko ruke protivnika, novi košarkaš ASVEL-a doneo je domaćinu i teoretski mesto na Svetskom prvenstvu u Kini.

Litvanija - Holandija 95:93 (24:16, 15:23, 18:16, 18:20, 9:9, 11:9)

Domaći tim, trostruki šampion Evrope, ostvario je svih osam pobeda u kvalifikacijama za Kinu i zato će preostale četiri utakmice dočekati potpuno rasterećen. Za to je najzaslužniji upravo Kalnijetis, jer je i pre odlučujuće trojke postigao 18 poena, uz konačni šut za tri 5/11 i 5 asistencija.

Ekipu Danijusa Adomajitisa su ka pobedi i Svetskom prvenstvu "vukli" i krilo Ritasa Eimantas Bandžijus sa 14 poena, plejmejker Panatinaikosa Lukas Lekavičijus sa takođe 14 i Adas Juškevičijus iz Nantera, sa 11.

Sa druge strane, Holanđani su i večeras pokazali da pobede protiv Hrvatske i Italije u prethodnoj rundi nisu bile slučajnost. Najefikasniji igrač ekipe u narandžastim dresovima bio je iskusni plejmejker Mursije Šarlon Klof, ali sa saigračima ipak nije mogao da iznenadi još jednog velikog favorita.

Što ne može niko da izrežira, mogu - kvalifikacije za Mundobasket! 

Svašta smo mogli da vidimo u ovom Fibinom eksperimentu, pobedu Bugarske nad Francuskom, Austriju koja umalo baca Srbiju na kolena, a večeras i dramu koju su izrežirali košarkaši Holandije na gostovanju Litvaniji! Kakav meč su Narandžasti i Zeleni odigrali u Simens Areni u Vilnjusu! O ovome će se pričati jako dugo... Litvanija je bila pečena i spremna da padne na kolena pod udarom holandske kaznene ekspedicije, ali je na kraju ipak preživela i posle dva produžetka slavila u pravoj drami – 95:93!

Kako su Holanđani uspeli da se izvuku u završna četiri minuta poslednje četvrtine. Čak 14 razlike (73:59) vodila je Litvanija u tim momentima. Ali, onda je sve krenulo naopako. Počelo je od pogođenog slobodno bacanja Šarlona Klofa, pre toga je gotovo pun minut ranije Ejmantas Bendzijus pogodio trojku, a onda... Potop! Litvanija je do kraja četvrte deonice uspela da ubaci samo još dva poena, dok je Holandija posle vezanih trojki Šarlona Klofa i Šejna Haminka razgorela strasti. Gosti su znali surovo da kazne svaki promašaj zbunjenog takmaca, koji nije bio u mogućnosti ni da pogodi sa linije slobodnih bacanja, a posleKlofovih bravura u završnici litvanska publika shvatila je da je đavo odneo šalu. Klof je odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri, razbio je u paramparčad odbranu domaćina i naterao ga da se preznoji od muke. A, to nije bilo sve. Posle neiskorišćenog šuta Lukasa Lekavičijusa za pobedu ušlo se u produžetke, gde je tek nastala prava drama. 

Klofu su pomogli Kerazi i Van der Mars, a Litvaniji nije mnogo pomagalo ni to što su Lekavičijus i Ulanovas bili sigurniji u realizaciji. Gotovo neverovatno, ali Holandija je na minut pre kraja dodatnih pet minuta uspela čak i da povede (82:81) posle Haminkove trojke. Ali, Livanija se izvukla. Posle gotovo minut strepnje Edgaras Zelionis je ubacio dvojku iz ofanzivnog skoka, a uspeo je da izvuče i dodatno slobodno bacanje. Bio je siguran, ali je Janik Franke uzvratio za 84:84 i novo nadigravanje. tamo je prevagu doneo Mantas Kalnijetis trojkom na samo pet sekundi do kraja...

Litvanija je uspela da slavi, ali se umalo propisno obrukala... Holandija je umalo stigla do najvećeg skalpa u novijoj istoriji...

Kod domaćina 21 poen ubacio je Kalnijetis, uz pet asistencija i četiri skoka. Benzdijus je imao 14 poena, koliko i Lekavičijus. Litvanija je u ovoj utakmici uputila čak 40 šuteva za tri poena, iskoristila ih je tek 16! Kod Holandije Klof je imao 19 peona, Van der Mars je dopisao 16, a Hamink 13 poena.

Tabela Grupe J: Litvanija 8-0, Italija 6-2, Mađarska 4-4, Holandija 3-5, Hrvatska 3-4, Poljska 3-4

Reprezentacija Španije imala je perfektan učinak u kvalifikacijama do ovog septembra, a onda umalo u dva dana doživela dva poraza.

Posle neuspeha u Ukrajini u petak (76:65), "furija" je i u ponedeljak bila nadomak poraza, ali je ipak sačuvao Kvino Kolom.

Dugogodišnji "plej" UNIKS-a, koji je ovog leta prešao u turski Bahčešehir preuzeo je odgovornost u poslednjem napadu u Madridu, pri vođstvu Letonaca 81:82.

"Desetka" Španije zatrčao se u reket i u ogromnoj gužvi našao prostor da pogodi i da donese važnu pobedu:

Španija - Letonija 85:82 (26:20, 25:17, 16:19, 18:26)

Kolom je bio i prvi strelac ekipe, za koju je u ovom prozoru igrao i Serhio Rodrigez, iako večeras nije bio raspoložen jer je postigao šest poena, ali i promašio svih šest šuteva za tri.

Kolom je veliku podršku imao u igračima Barselone i Tenerifa, Pjeru Orioli (15 poena) i Havijeru Beiranu (14) i sa njima je "poništio" odlične nastupe Olimpijakosovog tandema, Janisa Strelnijeksa i Janisa Time, koji su postigli po 20 poena.

Njihov saigrač Rihards Lomas pokušao je u poslednjim sekundama da postane heroj, ali je posle Kolomovog pogotka napravio faul u napadu na "Ćaću" Rodrigezu i tako je nestala šansa za veliki "brejk" Letonaca.

Uporni gosti zaostajali su u trećoj četvrtini čak 18 poena, ali ih ni velika prednost domaćina (60:42) nije obeshrabrila da se bore do kraja. U tome su uspeli i to će im biti satisfakcija na putu kući, iako nisu uspeli da se dodatno učvrste na drugom mestu tabele, sa koje će tri selekcije otići na Svetsko prvenstvo.

Tabela Grupe I: Španija 7-1, Letonija 5-3, Turska 5-2, Ukrajina 4-3, Crna Gora 3-4, Slovenija 2-5.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar