Priča: Dolazi vrijeme istine za Partizanove napadače!

Jasna računica za Rikarda i Nikolića ako crno-beli žele da zadrže šanse u trci za trofeje ove sezone.

Fudbal 19.09.2018 | 14:00
Priča: Dolazi vrijeme istine za Partizanove napadače!
"Igraj, napadaj" naziv je jedne od pesama Grupe JNA koja često može da se čuje sa razglasa na stadionu Partizana u Humskoj. Napadačka igra i golovi kao filozofija igre principi su koji su uzidani u temelje fudbalske škole crno-belih, bez obzira što dođu periodi kada ponekad to ne prolazi ili, jednostavno, nije moguće sprovesti u delo.

U dosadašnjem toku sezone ova ekipa Partizana, barem u Superligi, nije blistala kada je u pitanju efikasnost, mada postoje određene okolnosti koje su uticale na to. Pre svega činjenica da je prelazni rok odrađen tako da trener Zoran Mirković na raspolaganju praktično ima samo dva napadača - Rikarda Gomeša i Nemanju Nikolića i obojica su novajlije u Partizanu, a klub se odrekao mladog Đorđa Jovanovića (prodat u Lokeren) i Ognjena Ožegovića (poslat na pozajmicu u ruski Arsenal iz Tule). I u prvih sedam mečeva Superlige crno-beli su postigli samo sedam golova, od toga je Rikardo dva puta, a Nikolićjednom zatresao protivničke mreže. Učinak koji bi svakako valjalo da poprave, ako žele da Partizan bude iole konkurentan u borbi za šampionsku titulu.

Jer, pogled na statistiku u novijoj istoriji Superlige kaže da je jedan od glavnih kriterijuma za osvajanje šampionske titule bio da ekipa ima bar jednog igrača koji je kadar da postigne 20 ili više golova u sezoni. Tako je u sezoni 2015/16 kada je titulu osvojila Crvena zvezda, najbolji strelac bio Aleksandar Katai sa 21 pogotkom. Sezonu kasnije, kada je Partizan osvojio duplu krunu, a Brazilac Leonardo i Uroš Đurđević postigli su po 24 pogotka. I konačno, prošle sezone kada su crveno-beli osvojili šampionsko odličje, najbolji strelac bio je Aleksandar Pešić sa 25 pogodaka.

Dakle, pošto je prošlo šest kola, do kraja šampionata Srbije ostala su još 24, teoretski i matematički gledano, sasvim dovoljno vremena da makar jedan od dvojice napadača crno-belih dostigne pomenutu magičnu brojku. Idealna situacija bila bi, naravno, da obojica uđu u seriju pa da Partizan praktično njihovim golovima već vodi sa 2:0 maltene na svakoj utakmici. Ipak, jedno je teorija, a drugo praksa. Mada, u slučaju pomenutog tandema Đurđević - Leonardo, pokazalo se da ta teorija može da se pretvori i u praksu na terenu.

Gledajući pojedinačnu statistiku sadašnjih špiceva crno-belih, vidi se da tu ima potencijala. Recimo,Rikardo je prošle sezone u drugoj ligi Portugalije u dresu Nasionala postigao 21 gol i bio najbolji strelac tog takmičenja. I u letošnjim kvalifikacijama za Ligu Evrope momak sa Zelenortskih ostrva je pokazao da ima "baruta" u nogama jer je četiri puta tresao mreže rivala. Dakle, ako bi Rikardo ponovio prošlu sezonu iz Portugalije, mada je Superliga ipak nešto kvalitetnija od druge lige te zemlje, Partizan bi imao čemu da se nada u trci za titulu sa Crvenom zvezdom.

Kada je u pitanju Nemanja Nikolić, on je prošle sezone u dresu subotičkog Spartaka dao 13 golova na 32 utakmice i bio najbolji strelac ekipe. Teoretski gledano, Spartak igra defanzivnije od crno-belih pa jeNikolić toliko puta bio strelac, što znači da bi u ofanzivnijoj postavci kakvu bi trebalo da primenjuje Partizan, rođeni Kraljevčanin mogao da postigne više golova nego prošle sezone. Pod uslovom, naravno, da se u punoj meri adaptira na uslove igranja u velikom klubu kao što je Partizan.

Potvrda kvaliteta ove dvojice fudbalera, pored pomenutog, svakako bi bio gol u večitom derbiju. A prvu priliku za to imaće već za šest dana u Humskoj...  

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar