Priča, LŠ - Lion: Juriš!

Pitanje je samo ko će to da brani?

Fudbal 18.09.2018 | 15:45
Priča, LŠ - Lion: Juriš!
Napad, napad i samo napad! Jedina Olimpikova šansa da ove sezone uradi nešto značajnije, mada mu se ne daju prevelike šanse pošto je u Francuskoj Pari Sen Žermen prosto nedodirljiv, dok za Ligu šampiona prosto nemaju kvalitet. Ko im je kriv što nisu iskoristili šansu iz prošle sezone, kada se finale Lige Evrope igralo baš u Lionu, ali je Olimpik svoju priliku ispustio kada je u osmini finala na domaćem terenu ispustio gol prednosti protiv CSKA?

Ko je kriv? Odbrana. Prodefilovali su kroz Lion brojni štoperi – da pomenemo samo Samjuela Umtitija iDejana Lovrena – ali čim bi neko odskočio pojavio bi se bogatiji klub da ga uzme. Predsednik Žan Mišel Ola po tradiciji je prodavao, sve nadajući se da će lakše zameniti centralnog beka. Ispostavilo se da je obrnuto. Ofanzivce je po pravilu uspevao da iskopa, sa defanzivcima se mučio. Pa tako i ovog leta. Dugo je Lion jurio Benfikinog Rubena Dijasa, nudio 30.000.000 evra, nije vredelo. U finišu prelaunog roka izmakao mu je i Barselonin Džeri Mina. Da ne nabrajamo sve ostale štopere, pominjalo ih se “milion”.

I taman kad su u Lionu pomislili da su napravili veliku grešku kada su Muktara Dijakabija zta 15.000.000 pustili u Valensiju pojavilo se utešno rešenje. Za skromnih 6.500.000 evra iz Mančester Sitija je došaoDžejson Denajer, koji se poslednjih sezona vrteo po pozajmicama. Izgleda ipak da je sada rešio da se skrasi. Na debiju protiv Nice (0:1) ostavio je sasvim solidan utisak. A postoji i drugi razlog što je bašDenajer izabran. On naime može da zakrpi i na mestu zadnjeg veznog, što je druga deficitarna pozicija u Lionu pošto Luka Trusar tu nema alternativu.

Trusar je inače u Lionu još od 2015, ali se po dolasku iz Valensijana nije najbolje snašao, igrao je čak i za B tim u četvrtoj ligi, ali ga je održavala reprezentacija. Bio je kapiten U19 generacije koja je 2016. pokorila Evropu. Bio je dakle kapiten Kilijanu Mbapeu, Žan-Kevinu Ogustenu i ostalima. Zbog energije ga najviše porede sa aktuelnim selektorom Trikolora Didijeom Dešanom, mada kažu da je veštiji sa loptom u nogama. Njegov slučaj inače govori i o blagom zaokretu u poslovnoj politici Liona. Žan Mišel Ola više ne pokušava da baš ceo tim formira od igrača iz omladinske škole, već se trudi i da drugim akademijama krade najbolje i potom iz kod sebe “doškoluje”. Istina, one najbliže prvom timu prepusti Monaku koji daje više novca. Lion se koncentriše na mlađe igrače.

Kako bilo, Trusar svakako nije prva zvezda tima, jer ta privilegija pripada Nabilu Fekiru, mada ostaje da se vidi koliko je njega poremetila propast već ugovorenog transfera u Liverpul. Na početku sezone i te kako se videlo da je Fekir mislima već bio na Enfildu.

Tu je naravno i Memfis Depaj, momak koji je u Ajnhdovenu pokazao da je nebo za njega granica, a potom na Old Trafordu i svoju tamnu stranu. Nezgodan karakter mogao bi da mu napravi velike probleme u karijeri, ali se prošle sezone jasno videlo da mu Lion odgovara – 22 golova i 17 asistencija na 51 utakmici. Kad se Depaju igra Lion je opasan protivnik

Uostalom, da se gleda samo napad Lion bi mogao da se porve sa najjačim timovima Evrope, bez obzira na to što za sada ne izgleda tako ubitačno. Treba ipak reći da je u porazu od Nice (0:1) čak 29 puta šutnuo ka protvničkom golu!

Dakle, i u ovom ciklusu napad bi morao da bude Olimpikovo najjače oružje, iako se Marijano Dijaz vratio u madridski Real. Taj novac iskorišćen je da se za 22.000.000 evra iz Seltika dovede Musa Dembele što se smatra odličnim poslom, pošto je 22.-godišnjeg francuskog napadača skautiralo pola Evrope.Dembele bi trebalo da zameni Marijana u samom špicu, pošto ni Fekir ni Depaj nisu devetke koje se tu najbolje snalaze.

A kad smo kod ofanzivnih igrača, tu su još i Bertrand Traore, jedan od četvorice dvocifrenih iz protekle sezone, pa Martine Terije, momak koga su po dolasku iz Lile pratile povrede, ali je na proleće blistao na pozajmici u Strazburu i potom tokom priprema bio jedan od naboljih Lionovih igrača, dalje Maksvel Korne, koji je bio viđen u Vlfzburgu samo da bi u poslednjem trenutku propao transfer vredan 17.000.000 evra.

Kad znamo da napadačima iz drugog plana mogu da pomognu i Trusar i “box to box” vezistaTangi Ndombele – pre dve godine igrao petu ligu, ovog leta stigao iz Amijena za 8.000.000 evra, iako je mogao i u Totenhem – jasno je da Lion svakome može da napravi probleme.

Utisak je ipak da balans u timu ne postoji. Marselo i Denajer ipak nisu vrhunski štoperi (tu su još i Žeremi Morel, Mapu Janga-Mbiva i tinejdžer Umar Sole), a saigrači iz ofanzivnih linija, pa i bekovi, umeju da ih ostave same kao na strelištu. Kad smo već kod bekova, Ferlan Mendi je na levoj strani odavno privukao pažnju skauta najvećih evropskih klubova pa se pisalo o tome da su i Mančester Siti i Barselona utefterisali njegovo ime u notese. Na desnoj strani nešto jača konkurencija, ali Rafael je tu – sećate ga se iz Mančester junajteda naravno – prvi izbor.

Među stativama Antoni Lopes, po mnogima jedan od najboljih golmana Lige 1, ne bi valjalo da se on povredi, jer pravu rezervu Bruno Ženesio i nema.

A kad smo već kod Ženesija treba reći da deo navijača baš u šefu struke vidi najveći problem Olimpika. Nekadašnji pomoćnik Ibera Furnijea nije imao podršku još otkako je seo na klupu decembra 2015. godine, a ni sada nije ništa bolje. Najblaže rečeno. U delu tribine toliko je nezadovoljstvo Ženesiom da je imao i vrlo neprijatnu scenu tokom rođendanske večere sa suprugom i ćerkom. Jedan od igrom slučaja prisutnih navijača vređao je ne samo trenera, nego i njegovu ćerku, pa su gosti restorana objavili i snimak na kome se vidi kako razjareni Ženesio juri navijača u želji da se sa njim obračuna. Supruga i ćerka ga jure da ga zaustave. Javnost je naravno odmah stala u odbranu Ženesija. Jedno je tražiti smenu trenera i govoriti mu da ne zna svoj posao, sasvim druga stvar pred njim mu vređati porodicu. Zaista nisko.

Ali i to je Lion. Takođe je Lion i kada razbojnici tokom utakmice sa Nicom upadnu u Depajov stan i ukradu mu nakit i dizajniranu odeću vrednu 200.000 evra. Lion je i kad navijače pobesne zbog poraza od CSKA, pa će sada dve prve utakmice kod kuće igrati pred praznim tribinama. A to bi već mogao da bude ozbiljan problem u borbi za drugo mesto na tabeli.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar