Priča, LŠ - Bajern: Niko nema takvu komociju!

Šta to zna Kovač što ne znaju Gvardiola i Ančeloti? Bavarci i Liga šampiona? Neuzvraćena ljubav već godinama. Večiti šampion Nemačke pomalo se zasitio titula u Bundesligi i počeo ozbiljno da čezne za „ušatim“. I nekako što više čezne pehar mu je sve dalje. . .

Fudbal 18.09.2018 | 13:15
Priča, LŠ - Bajern: Niko nema takvu komociju!
Mnogo se tokom leta pričalo o Bajernu i nekakvom zaokretu u filozofiji najvećeg nemačkog kluba. Jup Hajnkes je svoju misiju završio, stigao je Niko Kovač, ali neke drastične promene barem u prvih nekoliko kola Bundeslige nismo videli. Prema očekivanjima, Bavarci su stopostotni i ne igraju drugačije nego kod Hajnkesa ili Ančelotija.

Bilo je priče da li će Kovač u Minhenu implementirati svoju omiljenu 3-5-2, te da će Tomas Miler konačno zaigrati u navali, gde ga nema već godinama – a toliko otprilike i pati, daleko od šesnaesterca – no za sada ništa od toga. Kimih i Alaba doduše igraju visoko, ali oni su tako igrali i ranije. Suština je da Bajern i dalje igra sa četvoricom u poslednjoj liniji. Ako je nešto Kovač promenio onda je to značajnija ulogaTijaga Alkantare u kreiranju igre. Vidljivo je da se lopta ne kreće dovoljno brzo u ovim prvim utakmicama, šanse se ne nižu kako smo to od Bajerna navikli, isto kao što je jasno bilo vidljivo na utakmici drugog kola u Štutgartu da je u liku Leona Gorecke nemački šampion dobio vrhunskog igrača koji može da bude korišćen na više pozicija.

Gorecka je i jedino pojačanje Bajerna proteklog leta. Mnogo se govorilo o tome da li su ovom timu potrebna pojačanja ili ne. Prelomio je sam Kovač rekavši Rumenigeu i Henesu da prvo želi da šansu ukaže svima onima što su mu na raspolaganju. Otišli su Vidal, Rudi i Bernat, uz dozvolu trenera. Preživeo je Toliso. Procenjeno je da Riberi i Roben mogu da odigraju još jednu sezonu na vrhunskom nivou, da jeZule dobra alternativa za Humelsa i Boatenga (u svako doba tu može da uskoči i Havi Martinez), odnosno da kreativnije igrače od Tijaga Alkantare i Hamesa Rodrigeza nije lako naći na tržištu, pogotovo ako poslujete po finansijskim principama od kojih Bajern ne odstupa. A to znači – nema preplaćivanja.

Renato Sančez dobio je još jednu šansu, kao i povratnik sa pozajmice, Serž Gnabri i trenutno povređeniKoman rotiraće se sa Robenom i Riberijem, a Sandro Vagner će čekati da se umori Robert Levandovski. I upravo je Poljak bio najčešća tema tokom leta na Alijanc areni. Sve je najbolji strelac Nemačke pokušao kako bi otišao iz kluba - promenio menadžera, javno prozivao upravu i saigrače, plakao i molio. Odgovor je uvek bio isti - ne. Bajern je na taj način pokazao snagu kluba i praktično dobio najveće pojačanje, ali u isto vreme se upustio u ozbiljan rizik. Jer svi jako dobro znamo one poslovice o nezadovoljnim igračima i koliko mogu da budu opasniji čak i od protivnika u nekim slučajevima.   

Bajern i Liga šampiona? Neuzvraćena ljubav već godinama. Večiti šampion Nemačke pomalo se zasitio titula u Bundesligi i počeo ozbiljno da čezne za „ušatim“. I nekako što više čezne pehar mu je sve dalje. Od titule 2013. Bavarci su uvek stizali bar do četvrtfinala – čak četiri puta ispadali u polufinalu – a uoči ove sezone Kovaču nije natovaren samar na leđa u vidu bilo kakve obaveze ili glavnog cilja, kao što je urađeno Ančelotiju. To međutim ne znači da obaveze ne postoje. Zbog ponekog poraza u Bundesligi hrvatski stručnjak neće stradati, ali ako bi mu se desilo nešto kao Karletu onomad u Parizu (0:3) fotelja bi mu se ozbiljno zatresla, ako mu je čak ne bi i izmakli. Jer, pitanje koliko je Niko Kovač zaista ozbiljan projekat Bajerna.  

Velika stvar za mladog stručnjak i Bajern uopšte jeste to što su dobili gotovo idealnu grupu, a samim tim praktično još šest meseci za dodatno uigravanje i pripremu za eliminacionu fazu. Jer zaista bi čista naučna fantastika trebalo da se dogodi pa da Bavarcima život zagorčaju Benfika, Ajaks ili AEK. Samim tim, minhenska kaznena ekspedicija trebalo bi ponovo da rutinski, već do zime, napravi solidnu zalihu u prvenstvu pa da od februara, kad ponovo krene Liga šampiona, može potpuno da se posveti glavnoj preokupaciji. Takvu komociju nema niko od sedam, osam najvećih favorita za najvažniji evropski trofej.

Ako ni zbog čega bar zbog toga na Bajern uvek treba najozbiljnije računati...

PS: Bavarce je u subotu uveče zadesio veliki maler na prvenstvenoj utakmici protiv Leverkuzena. Iz igre je još tokom prvog dela morao da izađe Korentan Toliso, a kako su kasnije javili nemački mediji radi se prednjim ukrštenim ligamentima, što znači da je za njega ova sezone možda i totalno izgubljena. Bajern pre januara neće moći da reaguje i angažuje zamenu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar