Priča, LŠ - Benfika: Prokletstvo za prokletstvo!

Ali obraz pod hitno mora da se opere! Kao i svakog leta u Lisabonu je bilo dosta gužve za vreme trajanja fudbalske pijace, razlika u odnosu na neke ranije godine je ta što Benfika nije pravila neke multimilionske poslove. Štaviše, niko od nosilaca igra nije napustio tim. . .

Fudbal 18.09.2018 | 12:15
Priča, LŠ - Benfika: Prokletstvo za prokletstvo!
Benfika spada u onu grupu klubova druge evropske kategorije koji su u poslednje dve decenije imali zapažene rezultate na evrosceni. Samo, za razliku od Sevilje, Zenita, Šahtjora, CSKA, Fajenorda, Galatasaraja ili Porta, Orlovi nisu uspeli da se okite nijednim međunarodnim trofejom. I već i ptičice na grani znaju kako i zašto je to tako. Bela Gutman i prokletstvo staro više od pola veka... Poslednja dva finala najtrofejniji portugalski klub izgubio je 2013. i 2014. u Ligi Evrope. Da je Benfika bar iole bila na tom nivou navijači bi mogli da budu zadovoljni, jer odavno su prošla vremena kada je dvostruki šampion Evrope harao evropskim fudbalom, ali Benfika ne sme da bude ni džak za udaranje. A upravo je to predstavljala protekle sezone u Ligi šampiona. I zato, osnovni zadatak ove godine – pored povratka titule na Luž, što se podrazumeva – jeste oprati ukaljani obraz.

Pored toga što im je Porto prekinuo četvorogodišnju dominaciju, Orlovi su u LŠ u grupi sa Mančester Junajtedom, Bazelom i moskovskim CSKA doživeli totalni brodolom. Šest utakmica – šest poraza! Samo jedan postignut pogodak. Gol razlika: 1:14! Sramota za klub takvog renomea.

Benfika je ove sezone u sličnoj grupi. Jedan dominantan tim (Bajern Minhen) i dva sa kojima bi morala da bude ravnopravna (AEK i Ajaks), ako ne i u blagoj prednosti. Jer većina stručnjaka momke sa Luža svrstava odmah uz rame Bajernu...

Kao i svakog leta u Lisabonu je bilo dosta gužve za vreme trajanja fudbalske pijace. Razlika u odnosu na neke ranije godine je to što Benfika nije pravila neke multimilionske poslove. Štaviše, niko od nosilaca igra nije napustio tim. Žoao Karvaljo kog je Notingem Forest platio 15.000.000 odigrao je svega sedam utakmica, Raul Himenez dao je šest golova. Kada su u pitanju dolasci uloženo je blizu 25.000.000 evra u nove igrače i to je, ne računajući prošlo leto, najmanje ulaganje u poslednjih 12 godina. Brazlac Gabrijeliz Leganesa plaćen je najviše - 8.000.000 evra. On još nije debitovao. Herman Konti iz Kolona došao je kao alternativa za štoperske pozicije, a ista ili slična situacija je sa desnim bekom Korčijom iz Sevilje, te mlađanim Alfa Semedom iz Moreirensea, koji bi trebalo da „odmara“ našeg Fejsu. Golman Vlahodimos iz Panatinaikosa već je zauzeo mesto prvog čuvara mreže i tu će vrlo verovatno ostati.

Najzvučnija pojačanja stigla su u navali. Haris Seferović nikako da eksplodira (samo pet golova u prvenstvu otkako je došao) i Rui Vitorija nije smeo da dozvoli da u sezonu uđe samo sa njim i veteranomŽonasom. Bez obeštećenja iz Šahtjora je stigao prekaljeni Fakundo Fereira, a možda još više očekuje se od ne toliko poznatog Čileanca Nikolasa Kastilja. Za njega je Benfika platila Pumasu 7.000.000  evra. I nije previše ako se zna da je ovaj momak na 55 utakmica u poslednje dve sezone postigao 48 golova.   

Rui Vitorija nije promenio mnogo toga ni u timu ni u strategiji, ali sezonu je za razliku od prethodne započeo vrlo uspešno. Put do grupne faze nije im bio nimalo lagan. Fenerbahče, pa PAOK. I to revanš u solunskom paklu posle 1:1 na Lužu. Crno-beli su čak vodili u tom drugom susretu, da bi za manje od pola sata lisabonski velikan spakovao četiri komada i priredio svojim navijačima najbolji meč u poslednje dve godine. I u prvenstvu sve po planu – tri trijumfa i remi u derbiju sa Sportingom.

Vitorija forsira sistem 4-3-3. Seferović i dalje ima prednost u odnosu na pomenute novajlije, ali pitanje je dokle će. Ukoliko ne počne da pogađa u serijama. Odbrana je gotovo nepromenjena u odnosu na prošlu sezonu. Predvodi je nova zlatna koka kluba, Ruben Dijas s kojim je produžen ugovor i ubačena astronomska otkupna klauzula. Tražili su ga Mančester Junajted i Lion. Na Lužu su ubeđeni da će uzeti duplo više idućeg leta. Dijasov partner u centralnom delu odbrane je Žardel. Levo Grimaldo, desnoAndre Almeida. Dosta pouzdana zadnja linija...

Uz nezamenjivog Fejsu u vezi su još Pici i jedno ozbiljno iznenađenje – 19-godišnji Žedson, produkt Benfikine akademije koji je zaigrao na pripremama i od tada niko ne može da ga izbaci iz startnih 11. Kao ispomoć centarforu od starta sezone najčešće su igrali Eduardo Salvio i Franko Ćervi.

Rui Vitorija i na klupi ima ozbiljan potencijal. Sve su to jaka imena – Rafa Silva, Žonas, Samaris, pa sve pomenute novajlije. Da ne zaboravimo i Srbe, tu se Andrija Živković i mladi golman Mile Svilar...

Benfika je kvalitetnija od AEK-a, od Ajaksa je sasvim sigurno iskusnija, a sa Bajernom je pokazala da ume. Ko se seća proleća 2016. I četvrtfinala Lige šampiona 2:2, 0:1... Sve osim prolaska u osminu finala za Portugalce bio bi neuspeh.   

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar