Priča, LŠ - Šalke: Laptop trener i neki novi klinci!

Daleko je od svoje veličine, ali tim iz Gelzenkirhena želi da ostavi trag u Evropi.

Fudbal 18.09.2018 | 11:15
Priča, LŠ - Šalke: Laptop trener i neki novi klinci!
Posle četiri duge sezone ponovo ćemo gledati Šalke u Ligi šampiona. Posrnuli nemački velikan žestoko je tavorio proteklih godina u Nemačkoj, daleko od ozbiljnog fudbala i takmičenja, a Liga Evrope u kojoj je stigao do nokaut faze 2016. samo je poslužila za golicanje mašte zahtevnih ljubitelja kraljevsko plavog kluba iz Gelzenkirhena.

Međutim, daleko je Šalke od svoje veličine. Prošlogodišnja vicešampionska titula u Bundesligi iza Bajerna bila je više plod srećnih okolnosti nego realnog kvaliteta ekipe Domenika Tedeska. Oni su pružili maksimum, nisu igrali Evropu i skoncentrisani na prvenstvo došli su do velikog rezultata.

A i konkurencija im je, ruku na srece, bila jako slaba i mnogi koji prate i poznaju Bundesligu smatraju da je po kvalitetu Šalke negde tek šesti nemački klub u ovom trenutku, pa ga ne treba smatrati favoritom ni u relativno lakoj grupi D u koju je dospeo.

Njihov trener Tedesko, jedan je od najtalentovanijih stručnjaka u Bundesligi i drugi najmlađi šef stručnog štaba iza Julijana Nagelsmana (Hofenhajm).

Karakterisan često kao Laptop trener, Italijan preferira stil igre u kojem se do rezultata stiže iz snažne odbrane. Zato njegov Šalke prošle sezone nije postizao puno golova, i vrlo često je igrao na duge lopte bivajući ubedljivo najopasniji nemački tim iz prekida.

Ključni čovek za taj stil fudbala je iskusni Brazilac Naldo. Vremešni bundesligaški as nametnuo se kao neporecivi komandant odbrane, a dobrim rezultatima doprineo je i sa nekoliko krucijalnih golova koje je postigao.

Sebstijan Rudi, koji je stigao iz Bajerna u finišu prelaznog roka, trebalo bi da postane novi šef na sredini terena, a dosta se očekuje i od Marka Uta (stigao iz Hofenhajma kao slobodan igrač) sa kojim sada imaju, uz Gida Burgštalera, još jednog odličnog strelca.

Ukupno, Šalke je tokom leta uložio oko 55.000.000 evra u pojačanja, a i tim je značajno izmenjen u odnosu na prethodnu sezonu. Klub iz Gelzenkirhena ostao je bez ključnih igrača: Leona Gorecke koji je prešao u Bajern i Tila Kerera novog fudbalera Pari Sen Žermena, ali je barem dolaskom još nekih igrača poput Maskarela, Serdara, Tešera, Škrbskog ili Sanea dobio mnogo više opcija za kombinacije i rotiranje.

U novoj sezoni posebno treba obratiti pažnju na napadača Marka Uta, koji je prošle sezone bio jedan od najboljih nemačkih strelaca odmah, iza nepriskosnovenog Roberta Levandovskog. Takođe, veliki problem Šalkea je i nedstatak kreativnosti jer nastaje veliki problem u situacijama kada moraju da trče i napadaju, umesto da se brane i čekaju rivala na kontre.

Navijači Šalkea uvek očekuju mnogo, ali neće sigurno okrenuti leđa timu i ako ne bude imao uspeha u grupnoj fazi. Njih bi zadovoljilo i ako bi na kraju sezone opet igrali u Ligi šampiona, a tiha nada tinja da bi u ovoj grupi, sa Galatom, Lokomotivom i Portom, Rudari iz Gelzenkirhena nekako mogli do osmine finala.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar