Priča, LŠ - Galatasaraj: Fatih Imperator opet kreće na Evropu!

A navijači Lavova prosto žude za uspehom u Ligi šampiona.

Fudbal 18.09.2018 | 10:45
Priča, LŠ - Galatasaraj: Fatih Imperator opet kreće na Evropu!
Ambicije Galatasaraja u Ligi šampiona su uvek iste - otići što je dalje moguće.

To je delom i iz razloga što Galata poseduje zavidan evropski renome i dve titule osvajača UEFA kupa i Superkupa Evrope. Kada je reč o evropskim takmičenjima, klub sa Bosfora ima tradiciju dobrih rezultata. Takođe, i navijači Lavova su naviknuti na međunarodni fudbal, okršaje sa Juventusom, Realom ili Bajernom i njih nikako ne zadovoljavaju domaće titule. Oni prosto žude za međunarodnim uspehom.

U Galati su srećni zbog grupe D u kojoj su završili na žrebu za Ligu šampiona i rivala poput Lokomotive, Porta i Šalkea, koji ih čekaju. Posle mnogo vremena u njihovoj grupi nema nekog evropskog velikana i to podgreva nadu Turaka da bi mogli da ostvare primarni cilj i domognu se osmine finala.

Tim Galatasaraja koji je osvojio šampionsku titulu je i dalje jak, ali nije snažniji u odnosu na prošlu sezonu kada Lavovi nisu igrali na međunarodnoj sceni. Glavni razlog je činjenica da je prvi strelac turske lige Bafetimbi Gomis prodat ovog leta u Saudijsku Arabiju, a nije mu dovedena adekvatna zamena. Takođe, tokom leta nisu uložili ništa u odnosu na neke ranije prelazne rokove, pa su za nove fudbalere izdvojili samo 8.000.000 evra, što se navijačima nimalo ne dopada.

Trener Galatasaraja je čuveni Fatih Terim, čovek koji im je doneo UEFA kup iz 2000. godine. Posle epizoda u Italiji na klupama Milana i Fiorentine, pa lutanja po svetu ponovo se popularni Imperatorskrasio na Bosforu gde je sa Galatom krenuo u uspostavljanje nove višegodišnje dominacije. Poznat kao manijak napadačkog fudbala, Terim ne odustaje od svoje folozofije, a sigurno je da i u Ligi šampiona, pogotovo u ovakvoj grupi, nema nameru da nešto drastično menja i prilagođava se rivalima.

Što se tiče igračkog kadra, najzvučnije letnje pojačanje je sigurno Emre Akbaba, plejmejker koji je stigao iz Alanje za 4.000.000 evra. Pored njega, tu su i Badu Ndiaje koji se vratio iz Stouka posle samo šest meseci, kao i starosedeoci iz prošle sezone Japanac Nagatomo i Brazilci Marijano i Fernando. Takođe, u Galati dosta ove sezone očekuju i od Henrija Onjekurua, koji je stigao na pozajmicu iz Evertona.

Za mirnu mrežu stara se Urugvajac Fernando Muslera jedan od boljih svetskih golmana.

Ipak, najveći problem ovog tima je i dalje je nedostatak klasičnog napadača. Odlazak Gomisa je ogroman gubitak, posebno jer im je od napadača ostao samo Švajcarac Eren Derdjok, koji, opet, nije klasična „devetka“ iako je nosi na dresu. Zato će, prema informacijama iz Turske, Terim u ovoj sezoni često pribegavati i formaciji 4-6-0, dakle bez klasičnog centarfora, kao što je Barselona igrala pre nekoliko godina.

Takođe, poprilično škripi i u odbrani Lavova gde je Brazilac Maikon stvarno dobar, ali trener nikako ne može da mu nađe idealnog partnera u središtu. Ne postoji harmonija između centralnih defanzivaca, što kvari i dobar utisak koji ostavljaju prodorni bekovi Marijano i Nagatomo.

Ali, to je već pitanje za njihovog trenera, a navijači Galate se nadaju lepom i atraktivnom fudbalu koji bi mogao da ih odvede do te druge faze. Naravno, odbrana titule u Turskoj je ponovo prioritet, ali svi u Galatasaraju od predsednika do ekonoma vide veliku šansu i u Ligi šampiona ove jeseni.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar