Naser Orić ponovo na sudu

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH, pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas je počelo obnovljeno suđenje komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbe za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.  

Bosna i Hercegovina 17.09.2018 | 14:26
Naser Orić ponovo na sudu
Svjedok Tužilaštva Radivoje Ostojić rekao je danas da je kao pripadnik VRS 12. jula 1992. godine bio u odbrani sela Zalazje, koje su tog jutra sa svih strana napali pripadnici takozvane Armije BiH.

– Nakon kraćeg otpora, Vidoje Ilić i ja smo se sa svoje linije morali povući prema centru sela. Ušli smo u staru kuću Dragana Rakića, u kojoj smo zatekli oko sedam saboraca, među kojima su bili Gojko Jeftić, Veljko Srbin i Milomir Jeremić. Pri ulasku u kuću, vidjeli smo nekoliko naših ubijenih vojnika, kojima ne znam imena. Ubrzo je u kuću ubačena bomba od koje je jedan saborac ubijen, a ja ranjen – naveo je Ostojić.

On je rekao da su se popeli na potkrovlje, kako bi se zaštitili, te da je čuo da je neko preko megafona naredio da se puca po kućama iz svih raspoloživih sredstava.

Ostojić je naveo da je osuta paljba po krovu kuće, a zatim i niže, po blokovima ispod krova, te da je tom prilikom ranjen drugi put jer ga je pogodio metak koji je probio blok.

– Ispred kuće čuli su se vojnici. Provirio sam i vidio da su postrojeni u dva reda i nižeg čovjeka sa megafonom koji je rekao da su pale Sase, nakon čega je uslijedilo veselje. Ja sam se ubrzo onesvijestio jer sam dosta iskrvario, a neko me je kasnije probudio jer je kuća gorila. Iz nje smo izašli niz kablove koje smo iščupali iz zidova i niz Azički potok krenuli prema Sasama, koje muslimanska vojska ipak nije zauzela – ispričao je Ostojić.

Orićevom braniocu Lejli Čović potvrdio je da je vidio da se nekoliko srpskih vojnika u “tamiću” odvezlo u pravcu Sasa i da je za njima pucano.

Čovićeva mu je predočila iskaz od 3. oktobra 2006. godine koji je dao Policijskoj stanici Srebrenica u kojem nigdje nije naveo da je on iz potkrovlja bilo šta vidio, nego da je čuo da je neko govorio da su pale Sase. 

Ostojić je danas rekao da nije smatrao bitnim detalj da li je to vidio ili samo čuo.

– Sjećam se da smo Vidoje, Veljko Srbin i ja virili kroz jednu rupu i da sam tada vidio dva reda vojnika u maslinastoj uniformi i onižeg čovjeka sa megafonom koji je rekao da su pale Sase. Sase tada nisu pale, a mi smo tamo, niz Azički potok otišli ujutro. Ne sjećam se da li sam tada vidio ubijene saborce – rekao je danas Ostojić.

Tužilac Miroslav Janjić rekao je danas da će se tokom obnovljenog postupka osvrnuti na vjerodostojnost iskaza svih svjedoka, a prvenstveno na iskaz zaštićenog svjedoka “O1”, te vještaka medicinske struke i materijalnih dokaza koji su izvedeni u prvostepenom postupku.

Branioci optuženih ostali su kod uvodnih riječi iz prvostepenog postupka. Za “O1” su rekli da je nekredibilan svjedok koji mijenja iskaze.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra, Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da se ponovo saslušaju Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok “O1”.

Ostali dokazi koje je Tužilaštvo ranije sprovelo neće biti ponovo izvođeni pred Apelaciono vijeće, već će samo biti prihvaćeni u spis onako kako su izvedeni tokom prvostepenog postupka. Suđenje će biti nastavljeno 24. septembra, za kada je najavljeno saslušanje zaštićenog svjedoka “O1”.

Izvor: Srna

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

sarajlija

17.09.2018 12:31

Vojnik svjedoči protv vojske? Gdje su pobijeni civili,nejač? I radi ovog i ovakvih svjedočenja mislite da će Orić odgovarati? Da nije žalosno bilo bi smiješno.

ODGOVORITE
Name

Izbori

18.09.2018 05:08

Do 8 oktobra mu traje sudjenje

Name

RATKO

17.09.2018 12:48

Pa dobro šta je sa zarobljenih pripadnika VRS koji su se predali?

ODGOVORITE
Name

re

17.09.2018 12:57

Takvi ne postoje Srbi su ginilu za Srbsku nisu se predavali....

Name

supermen

17.09.2018 13:02

Iščupali kablove iz zidova i sa njima se spustili na zemlju?????????????i krenuli prema mjestu Sase iako su čuli da su Sase "pale"????ovo je j..... lud zbunjenog I ono kjlučno o čemu ovaj svjedoči??o ubistvu za koje se tereti Naser ili kako su se vodile borbe?????

ODGOVORITE
Name

Pablo

17.09.2018 15:24

Koliko metara kabla su oni počupali, da bi se spustili s krova kuće? Zar ne reče da je Armija Republike Bosne opkolila selo sa svih strana, kako se oni probiše do Sasa? Koliko je Naser ubio srrpskih vojnika? Zar mu jedino to stavljate na teret? Meni Srbi djeluju kao džukela iza plota. Drvlje i kamenje na Orića i kad se obnovi proces, oni ni da zucnu. Je l' to sve? Zar mislite da će na osnovu ovih iskaza biti osuđen? Smiješni ste, majke mi.

ODGOVORITE
Name

Predstava

17.09.2018 20:18

Pa ovo je jos jedna pozorisna predstava za porodice zrtava i Srpski narod koji nazalost izvodi sud i tuzilastvo.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

18.09.2018 09:27

nisi u pravu,nije sud i tuzilastvo krivo sto kojekakva udruzenja poturaju lazne svjedoke i falsifikovane podatke koje obori student prve godine pravnog fakulteta

Name

Ex Zvornicanin

18.09.2018 04:37

Nikad on osudjen nece biti.On za sabrata ima cuvenog sepskog podrinjskog komandanta peko kog moze sredit svjedoke i s kim u lov ide.Toliko o tome.

ODGOVORITE