Štrahe "spasava" Viktora Orbana?

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe dao je u nalog za sprovođenje analize postupka koji je EU pokrenula protiv mađarskog premijera Viktora Orbana.

Svijet 17.09.2018 | 12:57
Štrahe "spasava" Viktora Orbana?
Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel, po nalogu Štrahea, podnela je zahtev pravnoj službi Saveta EU za proveru usklađenosti postupka sa pravnom regulativom Unije.

Radi se o tome, kako se ističe u Beču, da li uzdržavanje od glasanja utiče na ishod. Mađarska je najavila pravne korake, jer po mađarskim vlastima nije postojala potrebna dvotrećinska većina u Evropskom parlamentu za donošenje odluke o pokretanju postupka protiv Budimpešte.

Evropski parlament doneo je prošle srede u Strazburu odluku da pokrene postupak protiv Mađarske na osnovu Člana 7 sporazuma EU, što može voditi ka oduzimanju prava glasa na evropskom nivou.

Za donošenje odluke bila je potrebna dvotrećinska većina, a za odluku je glasalo 448 poslanika, dok je 197 bilo protiv i 48 se uzdržalo od glasanja.

Vlada u Budimpešti smatra da time nije postojala dvotrećinska većina, jer se moraju uzeti u obzir i udržani glasovi. "Imam razumevanje za argumentaciju Mađarske", saopštio je Štrahe dodajući da je dao u nalog da se donošenje odluke proveri.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Xx

17.09.2018 13:11

Orbanu drzi cvsto Ti imas pino pravo .Dokle misli Merkelova sa svojim naredenjima neka primi cijeli arpski narod uNjemacku ona ih je zvala mutti merkel.Cak su davali novorodncadi merkel .mutti mutti mutti eto joj ih sad .

ODGOVORITE
Name

re

17.09.2018 14:36

Pa ili si u EU ili nisi. A ne kako ti odgovara, malo postujes a malo8 po svom.

Name

Svedska

17.09.2018 17:48

E Urbane ne mozes se ¤¤¤¤¤¤ a da ti ¤¤¤¤¤¤.Madjarska je clanica EU i moras postovati pravila iste.