Protesti: Policija razdvajala grupe

U Barseloni su danas istovremeno održani protesti protivnika i pristalica nezavisnosti Katalonije, a policija je intervenisala kako bi dvije grupe držala razdvojenim.

Svijet 16.09.2018 | 16:59
Protesti: Policija razdvajala grupe
Policija je napravila barikadu kako bi spriječila dvije grupe da se približe jedna drugoj, kada su se pristalice nezavisnosti Katalonije okupile na trgu u centru grada, gdje je trebalo da se završi šetnja protivnika nezavisnosti Katalonije, koji traže povećanje nastave španskog jezika u lokalnim školama. 

AP ističe da nisu prijavljeni nikakvi nasilni incidenti. 

Prethodno se oko 1.000 ljudi okupilo u centru Barselone protestujući protiv katalonskog separatističkog pokreta i zahtijevajući povećanje nastave španskog jezika u lokalnim školama.

Mnogi od njih mahali su španskim zastavama uzvikujući "Mi nismo fašisti, mi smo Španci!" i "nemojte da vas zavaravaju, Katalonija je Španija!''.

Marš je organizovala grupa "Govorimo Španski" (Hablamos Espanol), koja se zalaže za veće prisustvo španskog jezika u katalonskim školama. 

U međuvremenu, stotine pristalica nezavisnosti Katalonije izašlo je na trg u centru Barselone zahtijevajući nezavisnost te španske pokrajine i očuvanje trenutne politike jezika u školama u Kataloniji, gdje se većina predmeta predaje na katalonskom jeziku.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Re

16.09.2018 16:08

Vidi Vojvođana tamo !!!

ODGOVORITE
Name

Republika The Kladanj

16.09.2018 22:11

Ne glumi budalu,mi smo na srecu ili nesrecu sve ovo prosli,ili nismo.