Poziv na novi referendum

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pozvao je danas na novi referendum o izlasku Britanije iz Evropske unije, rekavši da je način na koji premijerka Tereza Mej upravlja pregovorima o Bregzitu "zapao u ćorsokak" i vodi zemlju pogubnim putem.

Svijet 16.09.2018 | 13:35
Poziv na novi referendum
Kan, inače visoki član britanske opozicione Laburističke stranke, rekao je da se Britanija sada suočava ili sa lošim sporazumom o Bregzitu, ili sa mogućnošću da sporazum uopšte ne bude postignut, a obe opcije su, upozorava, "neverovatno riskantne" po Britaniju, prenosi Rojters.

U autorskom članku za današnje izdanje lista "Observer", Kan je oštro kritikovao vladu zbog načina na koji rukovodi pregovorima, istakavši da je pretnja po životni standard, ekonomiju i radna mesta prevelika da glasači ne bi imali pravo glasa.

"Kukavni neuspeh vlade - i ogromna opasnost od lošeg sporazuma ili nikakvog sporazuma o Bregzitu s kojom se suočavamo - znači da je omogućavanje narodu da još jednom kaže svoje ispravan - i jedini - pristup koji je ostao našoj zemlji", zaključio je Kan.

Njegova podrška ponovnom referendumu, koji pristalice tog predloga nazivaju "narodnim glasanjem", staviće pod još veći pritisak laburističkog lidera Džeremija Korbina kako bi promenio svoj stav protiv te ideje, ocenjuje Rojters.

Inače, Laburistička stranka će početi svoju četvorodnevnu godišnju konferenciju za nedelju dana, napominje britanska agencija.

Britanija treba da napusti EU 29. marta, ali pošto planovi premijerke Mej o Bregzitu još nisu prihvaćeni, neki poslanici i poslovni lideri sve se više zalažu za to da narod ima poslednju reč o bilo kakvom sporazumu s Briselom.

Mej je više puta isključila mogućnost održavanja drugog referenduma nakon glasanja pre dve godine o istupanju iz EU.

Ona kaže da će članovi parlamenta morati da glasaju o tome da li prihvataju bilo kakav konačni dogovor, ali s obzirom na to da ističe vreme za dogovor Londona i Brisela, britanska vlada priprema planove za nepostizanje dogovora o Bregzitu, napominje Rojters.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar