Priča: Totenhem - Sami sebi dovoljni…

Oni su facinantna anomalija modernog fudbala!

Fudbal 17.09.2018 | 23:10
Priča: Totenhem - Sami sebi dovoljni…
Totenhem ne spada u onu prvu grupu favorita za osvajanje Lige šampiona gde su Real, Barsa, Juve, PSŽ, Siti i Bajern. Nije ni u onoj drugoj odakle prete Atletiko i Liverpul. Totenhem je u trećoj kategoriji sa Mančester Junajtedom, Romom, Napolijem i možda Borusijom i Monakom. Totenhem nema velike evropske noći zbog kojih bi ga svrstali u krug favorita iz senke. On je u Ligi šampiona uvek gost koji se ne oseća baš najprijatnije van svog Ostrva. Ali, Totenhem je neka vrsta fascinante anomalije na evropskom fudbalskom nebu.

Oni su sami sebi dovoljni, ne gledaju u tuđa dvorišta, naporno rade na tome da uklone mane i urade ono što je do njih da bi napredovali i postali klub koji osvaja trofeje. Možda bi i mogli preko noći da kupe neki uspeh i da ulože ogroman novac. Ali to nije stil ovog Poketinovog Totenhema. Nekada su bili sinonim kluba koji u prelaznim rokovima ne zna gde bije, koji dovodi igrače „na kilo“ i preplaćuje ih, a danas su skoro pa neverovatan slučaj uspešnog kluba koji provede ceo letnji prelazni rok bez jedne kupovine?!

U ovo moderno vreme kada je prelazni rok praktično treći deo sezone i kada je dovođenje zvezda podjednako važno za navijače, javnost i rejting kluba kao osvajanje trofeja, nizanje pobeda ili postizanje golova, Totenhem lagano iskulira fudbalsku pijacu i ne dovede nijedno pojačanje. I to ih čini posebnom vrstom kluba… Istina, ima tu i do mera štednje zbog izgradnje novog stadiona vrednog milijardu funti, ali da su zaista žarko želeli Zahu, Pulišića, Griliša, Serija, De Lihta i ostale za koje su bili zainteresovani, neko od njih bi sigurno došao. Izgleda da Poketinu nisu bili neophodni i da ih nije video kao pojačanja koja će odmah napraviti razliku.

Već godinama se Totenhem bori sa bogatijom i moćnijom konkurencijom, ne samo za pojačanja, već i da bi zadržao ono što je radom i vizijom stvorio. Siti im je preoteo Vokera, ali svi koji su tada pomislili da će tako lako čerupati Spurse, grdno su se prevarili. Totenhem je blindirao svoje zvezde poput Kejna, Alija, Eriksena, Tripijera, Sona, Dajera, Lorisa, Lamele, Aldervajrelda… Poketino je stvorio većinu njih, a klub je uradio sve da mu ih ostavi i da to bude – TIM! Jer, Totenhem je bez obzira na bljeske Alija, Kejna ili Eriksena, pre svega pravi tim. Iz snage kolektiva crpi snagu da se održava u vrhu. U redu, trofeja nema, ali ako ovako nastavi, neminovno je da će ih biti. Dokaz odanosti i vere igrača u projekat je što su spremni da rade, napreduju i čekaju vreme kada će to sve naplatiti trofejima. U skoro svakom drugom klubu bi ih strpljenje davno izdalo i otišli bi…

Pehar u Ligi šampiona nije na listi prioriteta, ali ako se ukaže šansa, Totenhem će je oberučke prigrliti. I prošle sezone su pokazali da pripadaju vrhu. Otišli su korak dalje i blistali u grupi sa prvakom Evrope, Borusijom i APOEL-om. A onda su nezasluženo eliminisani od Juventusa kojem su u većem delu dvomeča držali fudbalski čas. To su sve greške na kojima se uči. A Totenhem je pokazao da ume da uči.

U poslednje tri sezone Premijer ligi, samo je Mančester Siti ukupno osvojio više bodova od Totenhema. To je dokaz da je Poketino na pravom putu i da je Totenhem, za početak, učinio redovim članom Lige šampiona i da je sve ozbiljniji kandidat za premijerligašku titulu što je konačni cilj. Argentinac radi nešto slično onome što i njegov zemljak Simeone u Atletiku.

Spursi imaju sve što je potrebno da prođu dalje zajedno sa Barselonom u konkurenciji Intera i PSV Ajdnhovena. Loris je doživeo katarzu na Mundijalu i zacementirao status jednog od najboljih golmana sveta. Odbrana sa Belgijancima i Englezima u koju se polako uklapaju Davinson Sančez i Serž Orije ne bi trebalo da bude problem. Niko nema tako uigranu poslednju liniju kao Spursi. Dajer, Ali i Eriksen su kičma potentnog veznog reda koji može da samelje protivnika. Ne zaboravite ni nepredvidivost HarijaVinksa, maštu Erika Lamele, ni mišiće Sisoka i Vanjame. A Hari Kejn polako izrasta u najboljeg engleskog napadača u ovoj deceniji. U onu vrstu gol-mašine kakvih je sve manje i u Evropi.

Strah od zavisnosti od Kejna je problem sa kojim se Totenhem suočava prethodnih godina, ali to radi prilično uspešno. Hjong Min Son je postao ozbiljan adut i može da igra sa Kejnom ili umesto njega. Tu je Ljorente, zadržali su i Jansena koji se ranije pokazao kao promašaj, ali će imati šansu za popravni. Totenhem ima opciju više u napadu, a pravo pojačanje za ovu sezonu predstavlja Lukas Moura. Brazilski talenat koji se ugasio u Pari Sen Žermenu je zimus kao rizična kupovina stigao u London i Poketino ga je polako nameštao i uklapao. Plodovi rada i tog poverenja se vide sada kada je Brazilac zasijao na početku sezone i izabran je čak za igrača meseca u Premijer ligi. E, to je pojačanje kakvo je Spursima bilo potrebno. A ne neka panična kupovina da bi tek tako nešto kupili…

Turbulencije zaobilaze Totenhem, a strpljenje i stabilnost su ključni postulati na kojima funkcioniše klub iz Severnog Londona. Poketino je odbijanjima raznih bogatijih ponuda pokazao koliko je ozbiljan sa ovim projektom i koliko mu je bitno da Totenhem i sebe blindria u samom vrhu engelskog i evropskog fudbala. Za početak su potpuno bacili u senku lokalnog rivala Arsenal i zauzeli njegovo mesto u Premijer ligi. Cilj je da to urade i sa ostatkom Premijer lige. Makar u jednoj sezoni. A u Ligi šampiona je plan za ovu sezonu da se ode korak dalje od osmine finala. Prošle godine su bili blizu i zaslužili su, ali im se srećni Juventus provukao kroz šake. Ako opet budu na istom nivou, plasman među osam najboljih ne bi trebalo da im izmakne.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar