Priča: Atletiko Madrid - Inglourious basterds!

Čolovi banditi su sve podredili prvoj junskoj večeri u Madridu.

Fudbal 17.09.2018 | 19:00
Priča: Atletiko Madrid - Inglourious basterds!
Da je Kventin Tarantino poželeo da snimi film o klupskom fudbalu u aktuelnom momentu, to svakako ne bi bilo o Realu, Barsi, premijerligašima, domaćim hegemonistima poput Bajerna ili Juventusa ili arapskoj imperiji u Parizu…

Jedini koje možemo da zamislimo u Tarantinovom scenariju su Čolo Simeone i njegovi banditi iz Madrida. Ingloiruos Basterds evropskog fudbala.

Spremni su za sezonu velikog finala! 

Sad ili nikad. Ovo je njihova godina. Ovo je poslednji voz jedne generacije. Imaju sve što je potrebno da je konačno osvoje u finalu na svom Metropolitanu i da razbiju tu barijeru. Zaslužili su je i do sada. Jednom se Real izvukao u poslednjim sekundima, jednom na penale, a sada više ni Real ne bi trebalo da bude nepremostiva prepreka. Kraljevska Dinastija se raspala odlascima Zidana i Ronalda i kreće u novi ciklus. A Atletiko je na vrhuncu svog...

Ispadanje prošle sezone zbog Karabaga i nešto slabiji start u Primeri ne treba da zavaraju. Atletiko će ove sezone dodavati gas kako sezona bude odmicala. Nikakve utiske ne treba donositi tokom jeseni, Čolova mašina bi punim kapacitetom trebalo da proradi na proleće. Onda kada se lomi, kada su živci tanki, a svaka greška se skupo plaća. A tu su oni najnepoželjniji rival. U dve utakmice niko ne voli protiv njih.

Imaju strašan kvalitet, ogromno iskustvo, silan motiv i na kraju njega – Čola. Čoveka koji je odavno mogao da broji pare od višestruko većih ugovora, ali je ostao u Madridu da propiša krv dok ne osvoji Klempavka i zacementira se u istoriju Atletika kao najveći. Već sada je najveći, ali potrebna mu je i ta velika junska noć naredne godine na Metropolitanu. I sve je podređeno tome. Primera je sekundarni cilj. O Kupu kralja da i ne govorimo…

Atletiko je uspeo da Čolu ostvari skoro sve želje. Srž ekipe je ostao, a pridodata mu je sveža krv koja će doneti ubrzanje, snagu i energiju.

Kolčonjerosi imaju verovatno najboljeg golmana sveta u ovom trenutku – Jana Oblaka. Zadržali su ga uprkos ogromnim pritiscima i šansi da zarade neverovatan novac za golmana. Zadržali su i prvu zvezdu Antoana Grizmana. Probili su sve finansijske limite da ga blindiraju, ali su mu i udarili na emocije. Objasnili su mu da u Atletiku može da bude najveći ako se popne na krov Evrope, a da bi u Barseloni bio samo jedan od Mesijevih sekundanata. I zaista, osvajanje Lige šampiona sa Atletikom i Barsom se ne mogu porediti.

Blindiranjem Oblaka i Grizmana, Atletiko je dobio dva najveća pojačanja. Mozaik je počeo da se sklapa još prošlog leta kada je obezbeđen povratak Čolovog omiljenog bandita Dijega Koste, koji će rasteretiti Grizmana i kao stariji brat preuzeti tulu na sebe. Posle godinu dana u tandemu sa Grizmanom, tek sada se treba očekivati najbolje od ovog strašnog tandema. U Ligi Evrope su se samo zagrejali gazeći sve pred sobom za veliko finale ove sezone.

Ali i na svim ostalim pozicijama je Atletiko jak kao crna zemlja. Ispred Oblaka je pravi zid. Možda i najbolji defanzivni bedem Evrope. “Kaudiljo” Godin diriguje celim sistemom i on je Simeoneova ruka na terenu. Uz njega je stasao naslednik Hose Marija Himenez, a Stefan Savić se dovoljno uklopio i navikao na stil Čolovih pretorijanaca. To što je Filipe Luis odbio mnogo veći novac u Parizu, govori sa kojom napaljenošću Kolčonjerosi napadaju Ligu šampiona. Na Mundijalu je Lukas Ernandez pokazao kakvog igrača ima Atletiko. Svejedno je da li će se menjati sa Filipeom levo ili igrati u srcu odbrane. Huanfrandesno i novajlija Arijas, koji će izrasti u boljeg igrača od Vrsaljka, kompletiraju oktet Simeoneovih "ubica" koje bi zavrnule šiju i Tarantinovim Prokletinicima. 

Legenda Gabi je ostao bez goriva i otišao u Kinu, a Simeone je na njegovo mesto doveo Rodrija iz Viljareala koji je prošao Atletikovu školu i može da bude otkrovenje sezone. Možda je malo lošiji u defanzivi od Gabija, ali ima druge kvalitete koje kapiten nije imao. Rodri će biti metronom Aletikove igre, otprilike što je Buskets u Barsi. Sa njim će ekipa buti opasnija i kroz posed lopte, a ne samo kada nema loptu. Saul i Koke su konstanta, dobro je poznato šta mogu i kako plivaju u Čolovom sitemu. Doveden je Lemar za 70 miliona kao jedan od pet najskupljih igrača ovog leta, ali tek na proleće treba očekivati najbolje od njega. Njegova kreacija i raznovrsnost da igra na više pozicija, daju Atletiku nove opcije. Plus ima prekid. Kroz kolektiv će da raste i na proleće bi trebalo da bude pravo pojačanje.

Multipraktik Anhel Korea kojeg Čolo oboažava donosi ekipi još raznovrsnosti u načinu igre. Sa njim na desnom krilu je osnovna formacija 4-4-2 koja se lako menja u 4-3-3 ili 4-2-3-1. Isto važi i za supersoničnog Želsona Martinsa koji je u Sportingovom dresu lomio kičme rivalima i koji Atletiku donosi turbo ubrzanje. Nikola Kalinić je zamenio vremešnu legendu Toresa na poziciji trećeg napadača. Posle fijaska u Milanu i reprezentaciji, Čolo bi mogao da ga oživi i da dobije golove sa klupe, ali i odmor za nosioce igre u nekim manje bitnim utakmicama tokom sezone.

Prolazak grupe ne bi trebalo da bude problem. Simeone polako tempira formu, ovo što se vidi na početku sezone nije prava slika Atletika. Poneki loš rezultat bi mu čak i značio da u stilu našh košarkaških magova Ivkovića i Obradovića digne tenziju u timu i zategne formu za proleće kada se lomi.

Prokletnici su spremni. Kraj jedne dinastije u Madridu se nazire a nezgodni komšija jedva čeka da zasedne na tron.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar