Crkva vijekovno srpsko saborište

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao ikonostase u hramu Silaska Svetog Duha na Apostole u Podgajevima u federalnoj opštini Živinice.  Lider Srpske demokratske stranke /SDS/ Vukota Govedarica prisustvovao je liturgiji i osveštanju i naglasio da je crkva vijekovno srpsko saborište.

Bosna i Hercegovina 15.09.2018 | 10:13
Crkva vijekovno srpsko saborište
Fotije je poručio vjernicima da su sveci živjeći u Hristu dostigli svetost, a da je ideal svetosti najveći ideal koji može biti pred čovjekom i narodom i da čovjek dostigne mjeru rasta božanske svetosti, jer je Bog sveti i savršen.

Lider Srpske demokratske stranke /SDS/ Vukota Govedarica prisustvovao je liturgiji i osveštanju i naglasio da je crkva vijekovno srpsko saborište.



„Kao što su se vijekovima sabirali ljudi tako i danas u Podgajevima smo saborni u namjeri da crkvu čuvamo i budemo dio nje jer gradeći hramove gradimo sami sebe i svoju vjeru“, rekao je Govedarica novinarima.

Vladika Fotije odlikovao je ordenom Kralja Milutina današnjeg kuma ikonostasa Sinišu Ilića iz Zvornika istakao je da je današnji skup poruka da narod rodom sa ovih prostora želi da se vrati.



„Nismo zaboravili odakle smo krenuli, jer naša obeveza je da radimo još više da bi se obnovile kuće i da bi se srbi vratili na ovaj prostor. Crkva nas sve okuplja“, rekao je novinarima Ilić.

Arhjerejskim pohvalnicama  za aktivno učešće u životu crkve u Podgajevima Vladika Fotije odlikovao je  Dražena Erkića iz Matijevića i Dragomira Vasića iz Zvornika.

Hram Silaska Svetoga Duha na Apostole u Podgajevima izgrađen je i osveštan 1910. godine. U proteklom ratu hram je devastiran, a od 2014. godine krenula je svaobuhvatna obnova hrama.

Paroh živiničko-podgajevski-tuzlanski Miloš Trišić rekao je da na području ove parohije koja obuhvata opštine Živinice i Banoviće ostalo desetine povratnika Srba koji žive u teškim uslovima.

 (BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Cican

15.09.2018 10:21

Tako je!!!

ODGOVORITE
Name

Ministar

15.09.2018 12:52

Kako sad ne napadate ovog episkopa? Maloprije sam vidio da napadate onog sto se sastao sa dodikom. Licemjerno. Ovi svestenici treba javno da kazu da ne podrzavaju ni jednog politicara jer su svi do jednog lopovi koji kradu od svog naroda. Ali kako to da kazu kad su i oni pokupovali audije parama koje su skinuli sa ikona. U crkvenim institucijama nema ni 30% vjernika. Nevjerno svestenstvo koje je prihatilo ovaj poziv zbog materijalne koristi, agenti iz doba komunizma i perverznjaci koji su u crkvenim institucijama unistavaju crkvu. Crkva pripada Bogu!!!

Name

re Ministar

15.09.2018 16:33

Bote Dodikov, SDS se bori za narod i crkvu , a SNSD pljacka i unistava i narod i RS, a popovi koji skakucu za Dodikom po satorima i krkanlucima su isti kao i Dodik, iza Dodika stoji lopovluk i sotona a iza Vukote cat i postenje, cist obraz bez ijedne mrlje, a s takvim su i posteni popovi koji se bore za narod..

Name

caci

15.09.2018 10:30

Baji sve ide po planu pred izbore kao sto sam i pisao. Kupuje budzetlije i penzionere povecanjima i jednokratnim davanjima. Tu su i tempirane posjete Moskvi, dolasci Vucica i Lavrova pred same izbore. Uz malo pjevanja i otvaranje kakve bolnice Baja po starom sigurnom receptu i ovaj put uzima 60-70% a vi se sprdajte s njim. On radi posao za sebe nema greske, a narod nek misli kako ce se nesto promijeniti samo od sebe bez izlaska na ulicu.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

15.09.2018 10:31

Ovo je rekao vladika; -https://www.youtube.com/watch?v=J-qt-34K3w8

ODGOVORITE
Name

Đorđe

15.09.2018 10:51

Kroz vjekove u najtežim trenucima, srpsku državu je održala crkva. Od kada je stvorena do danas, pa i u komunizmu. Danas ja za ovog Irineja lično kažem da nije moj patrijarh, on je lični pop od AV i Dodika, i to ga vucaju ne za pravu vjeru, već za promociju razvrata i nemorala. Mada treba razdvojiti popove od crkve i nadam se. Nadam se da kada smo možda u istoriji, najniže moralno posrnuli. Bilo je težih vremena materijalnog siromaštva, ali sada smo na najvećem moralnom DNU, koliko ja poznajem istoriju. Nadam se ponovo u crkvu, kao instituciju i sa vjerom u Boga, da će nas crkva spasiti i nas i ostale na ovim prostorima. Nas od Nas, Njih od Nas i Nas od Njih. Kada vidite, mislim na sve vjere, da nacionalistički neko pokušava da vas zavede, prekrenite nacionalizam u "sprdnju", baš tako za bolje svih nas. Nacionalizam uništava dušu i vrća se kao bumerang kad tad lično nacionalisti. Volite sebe i svoje i poštujte druge i drugačije. Pozdrav svim dobrim ljudima bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Sargovac

15.09.2018 13:48

Osvestanje crkve u Sargovcu kritikujete i komentarisete negativno, a ove u Zivinicama velicate i promovisete gusle. Nije korektno, od vas otporasa sto pisete komentare. Okupljanje Srba oko crkve uvijek treba podrzati i pozdraviti!

Name

re Sargovac

15.09.2018 16:42

Da ja tebi kazem debilu nesto, crkva u Zivinicama je vrijednija od 10 u B.luci i Laktasima, jer su se srbi vratili na svoje , to treba da se postuje, obnovili eparhiju, kuce, a lako je po B.luci otvarati i osvestavati, i pored velikog broja crkava u B.luci opetsu su prazne, a ova je puna. Treba biti srbin u Federaciji.