Priča: Briž - Mačke kod kuće, miševi u Evropi!

Šampionu Belgije se ne daju velike šanse u Ligi šampiona.

Fudbal 17.09.2018 | 22:30
Priča: Briž - Mačke kod kuće, miševi u Evropi!
Prvak Belgije je još jedan od autsajdera iz četvrtog šešira koji je zapao u grupu u kojoj nema pravo na nadu. Nije Briž prolazio dobro ni u lakšim grupama kada je bio sa Lesterom, Portom i Kopenhagenom (svih šest poraza), a kamoli sada da očekuje nešto više protiv Atletika, Borusije i Monaka.

Belgijski reprezentativni fudbal je u zenitu, ali sigurnim koracima napreduje i klupski. Došli su na nivo komšija Holanđana. Čak su lansirali i bolje igrače prethodnih godina nego Holanđani. A Briž je najbolji belgijski tim. Bez obzira šta bi na to rekli u Briselu. Briž je u poslednje četiri sezone dva puta bio šampion, a dva puta vicešampion. Najkonstantniji je klub u Belgiji.

Međutim, utisak je da Briž ima neku vrstu straha, pa čak i kompleksa kada izađe u Evropu i da u međunardonim takmičenjima igra daleko lošiji fudbal nego u domaćim. Bez obzira na snagu rivala, često je Briž sam sebe saplitao neverovatnim greškama i nedostatakom hrabrosti. Autogolovi, crveni kartoni, penali, početničke greške... Neshvatljivo je kako je Briž čašćavao rivale.

A tek sada u ovoj grupi mu šanse nisu velike. Tim je dovoljno dobar da dominira u Belgiji, ali nema potreban kvalitet da bi uradio nešto više u Evropi. Vruć domaći teren im donosi prednost u Belgiji, ali u Ligi šampiona su pobedili samo jednu od osam utakmica na Jan Brejdel stadionu od 2005. godine.

Briž je ovog leta ostao bez možda i najtalentovanijeg igrača Anotnija Limbonba koji je bio blizu mundijalskog sastava Belgije. Otišao je i prvi strelac Dijabi u Sporting. Oni su u klupsku kasu uneli 15.000.000 evra i to su ujedno i jedini bitni odlasci iz Briža. A stiglo je nekoliko igrača koji konkurišu za startnih 11. Limbomba je zamenio jako talentovani Arnaut Danjuma koji je došao iz NEC-a i koji bi mogao da bude tajno oružje trenera Leka. Veliki posao je urađen otkupom Mateja Mitrovića od Bešiktaša jer se Hrvat profilisao kao komandant odbrane.

Možda i najveće pojačanje je ostanak brazilskog napadača Veslija za kojeg je Lacio nudio 12.000.000 evra, želeli su ga brojni evropski klubpovi, a na radaru je i rivala iz grupe Borusije i Monaka. Ostao je zbog Lige šampiona i njegova prodaja je moguća već u januaru. Napad je pojačan i sa iranskim reprezentativcem Rezaijem koji je najskuplji igrač u istoriji kluba, pošto je Šarlroi plaćen 5.000.000 evra.

Rešeno je i pitanje golmana pošto je iz Hajduka došao gorostasni Karlo Letica koji se čak pominjao i kao pojačanje Real Madrida?! On je dugoročno rešenje između stativa posle muka u prošloj sezoni kada je Briž promenio čak petoricu golmana!

Srce tima su dvojica centralnih veznih igrača: Hans Vanaken i Rud Vormer. Briž je na opšte oduševljenje navijača, produžio ugovor sa tandemom koji je bio najzaslužniji za titulu. U mnogim anketama su njih dvojica proglašeni za najbolje igrače belgijske lige i teško se bilo odlučiti koji je od njih dvojice bolji. Vanaken je debitovao za Belgiju posle Mundijala, dok je Vormer dočekao da u 30. godini zasluži poziv u selekciju Holandije jer Kuman nije mogao da ignoriše fudbalski procvat veziste koji u domovini nije ostavio neki poseban trag. Od njih dvojice zavisi sudbina Briža i da li će crno-plavi uspeti da naprave neko iznenađenje u konkurenciji mnogo jačih rivala. Ofanziva je jači deo tima, ali odbrana je Brižova rak rana. A svaka greška u Ligi šampiona se skupo plaća... Briž se na tome opekao više puta.

Ostaje im nada da bi Monako ili Borusija mogli da uđu u krizu zbog perioda tranzicije i da bi protiv njih mogli da dođu do bodova sa kojima bi ostali u igri za treće mesto i Ligu Evrope.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar