Kriminalna veza traje godinama

Godine saradnje Luke Bojovića sa Jovanom Vukotićem, vođom škaljarskog klana, pored toga što su dovele do povezanosti krivičnim delima, ovim grupama donele su i iste neprijatelje.

Srbija 15.09.2018 | 09:23
Kriminalna veza traje godinama
Poznanstvo Luke Bojovića i vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića datira još od pre hapšenja Luke u Španiji. Dvojica vođa počela su da sarađuju dok je Luka Bojović bio na slobodi, a Jovan Vukotić bio je njegov crnogorski kontakt za organizovanje krijumčarenja i distribuiranja kokaina iz Latinske Amerike širom Evrope.

- Nakon što je Luka Bojović uhapšen u Španiji, njegove poslove preuzeo je i nastavio Filip Korać, njegova desna ruka. S poslovima su došli i kontakti, među kojima je bio i Jovan Vukotić - kaže izvor "Blica".



Prema operativnim podacima, Jovan Vukotić dolazio je često u Beograd, gde se sastajao sa pripadnicima klana Luke Bojovića, a neretko se sa njima viđao i u Novom Pazaru, na Kopaoniku i Zlatiboru.

Veza između Luke, odnosno Koraća i Vukotića svakom novom akcijom krijumčarenja postajala je sve čvršća. Biznis sa kokainom rastao je više i više, a svi Vukotićevi neprijatelji postali su neprijatelji Lukinog klana - kavački klan se okrenuo i protiv Bojovićeve grupe.



Ubistvom Gorana Radomana početkom 2015. godine, koji je navodno bio čovek koji je izgubio ili ukrao 300 kilograma kokaina, a koji je bio povezan sa škaljarskim klanom, započet je krvavi rat kriminalnih grupa do istrebljenja.

Ubistva između klanova godinama zatim nizala su se jedna za drugim, a do sada je u obračunima na ulicama Crne Gore i Srbije ubijeno više od 30 osoba. Među njima su i bliski saradnici Luke Bojovića i njegove desne ruke Filipa Koraća.

U razmaku od manje od mesec dana ove godine u Beogradu ubijena su dva čoveka bliska Bojoviću - Siniša Milić i Dragoslav Miloradović, a policija je, kako smo pisali, uverena da su njihova ubistva u direktnoj vezi sa ratom koji besni na tržištu narkotika u regionu, između u javnosti sada dobro poznatih kotorskih kriminalnih grupa - škaljarske i kavačke.

- U sukobima i "škaljari", kao i saradnici Bojovića i Koraća koriste iste pucače, a većina njih kontakti su Luke Bojovića iz perioda dok je bio u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi. To su uglavnom ljudi iz Bosne i Hercegovine koji su bili na ratištima - kaže izvor "Blica".

Dva i po sata pričao tužiocu

Ukoliko se dokaže da je vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić falsifikovao pasoš i koristio ga u Turskoj, preti mu kazna i do pet godina zatvora, saznaje "Blic".



Šef škaljarskog klana juče je saslušan u tužilaštvu zbog sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje isprave, odnosno pasoša, sa kojim je uhapšen u Turskoj pre tri dana. Kako saznaje "Blic", prilikom hapšenja u Turskoj Vukotić je koristio lažni makedonski pasoš.

Prema saznanjima "Blica", Vukotić, koji je inače državljanin Srbije, iznosio je čak dva i po sata svoju odbranu u tužilaštvu, naglašavajući da naše pravosuđe nije nadležno za procesuiranje ovog krivičnog dela jer on pasoš nije koristio na teritoriji Srbije.

Uprkos njegovoj odbrani, tužilaštvo je zatražilo od sudije za prethodni postupak Drugog osnovnog suda u Beogradu da mu se odredi pritvor do 30 dana po dve tačke: zbog opasnosti od bekstva jer, kako saznajemo, vođa škaljarskog klana nema prijavljeno prebivalište u Srbiji, kao i zbog bojazni da će ponoviti krivično delo. Kako saznajemo, u toku je veštačenje falsifikovanog pasoša.

Najjače veze dvojice šefova podzemlja

Vlada Pop, uhapšen zbog reketiranja

Na međusobnu povezanost Luke Bojovića i Jovana Vukotića, koji blisko sarađuju, ukazuje hapšenje zbog reketiranja od prošle godine u klubu "Havana", koji je u vlasništvu Vladimira Popovića (41) - Vlade Popa.



Taj čovek, inače blizak saradnik Bojovića, a koji se vezuje i sa škaljarskim klanom, uhapšen je u akciji policije zajedno sa još dva saradnika zbog reketiranja od 110.000 evra. Sa njima je tada privođen i Siniša Milić Boske (45), tadašnji telohranitelj Filipa Koraća.

Ilija Zec, označen kao glavni pucač

Iliju Zeca (28) bezbednosne službe u Srbiji i regionu označile su kao jednog od glavnih pucača, ali i dobavljača oružja ozloglašenog škaljarskog klana.



Saznanja do kojih su službe došle govore da se njegova "ulaznica u klan" vezuje za žandarma Vojislava Kostića (33) - koji je hapšen zajedno sa Vladom Popom zbog iznude u "Havani" - a smatra se da je Zec direktno potčinjen Popu.

Sastančili u kazinu "Havana"

Beogradska kockarnica "Havana", kojom upravlja Vlada Pop, poslednjih godina pominje se kao stecište škaljarskog klana.

Pre Popa u ovom prostoru nalazila se kockarnica Branislava Šaranovića, brata najvećeg neprijatelja Luke Bojovića - Slobodana Šaranovića. Branovo ubistvo 2009. godine pokrenulo je jednu od najupečatljivijih epizoda krvne osvete u našim krajevima i rat između Slobodana Šaranovića, Branovog brata, i klana Bojovića.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar