Jokanović: Selektor Srbije? Zašto da ne?

Nemam nameru da se penzionišem i idem da pecam, želim da radim još 20 godina! „Uživam u svojoj profesiji, donela mi je mnogo životnih iskustava, i kao fudbaleru i kao treneru“, kaže Jokanović.

Fudbal 18.09.2018 | 23:45
Jokanović: Selektor Srbije? Zašto da ne?
Trener Fulama Slaviša Jokanović u opširnom intervjuu za Sport klub otkriva da apsolutno uživa u svom poslu i da se nada da će još dugo moći da radi. Takođe, poručuje i da bi mu bila velika čast da u jednom trenutku postane selektor Orlova, jer to za njega predstavlja veliku čast, baš kao i kada je bio igrač.

Ipak, sada su u prvom planu izuzetni rezultati koje postiže na klupi Fulama.

"Raditi u Premijer ligi, pogotovo za ljude iz našeg ambijenta, nije baš laka misija. Osim Slavena Bilića, ni ne sećam se nekoga sa prostora bivše Jugoslavije ko je bio menadžer ovde. Prešao sam nivo Čempionšipa i ovo je lepa prilika za mene da se dokažem. Mislim da ćemo doći do višeg nivoa i da ćemo igrati bolji fudbal. Definitivno postoji razlika u svakoj državi između prve i druge lige, pa tako i u Engleskoj. Koncentrisan je veliki kvalitet u Premijer ligi, ne može ni da se poredi", rekao je Jokanović zaSport klub.

U prva četiri kola osvojeno je isto toliko bodova. Mogao je i koji više, ali sve je to period adaptacije na najviši rang engleskog fudbala.

"Ne razmišljamo mnogo o dalekoj budućnosti, primarni cilj nam je da ostanemo u ligi. Izgubili smo prve dve utakmice, i to lako, pošto smo naleteli na dva gotova premijerligaška tima koji su nas pobedili na iskustvo - nije im bilo potrebno mnogo, Palas nam nije dao prostora da se razigramo, iz tri šanse su dali dva gola i nismo mogli da reagujemo. Protiv Totenhema smo dali gol, ali oni su jedna od najboljih engleskih ekipa i poraz nije iznenađenje. Posle toga je došao Burnli, naša najbolja utakmica, pokazali smo da možemo da pobeđujemo, a Brajton smo morali bolje da zatvorimo meč - neprihvatljivo je da te uhvate na kontru kada vodiš 2:0 na 25 minuta do kraja. U pozitivnom smo procesu, mnogo je novih igrača, verujem da ćemo napredovati, potrebno nam je vreme".

Aleksandar Mitrović postigao četiri od ukupno sedam premijerligaških golova ekipe sa Krejven Kotidža.

"On se adaptirao, ali nije mu bilo mnogo ni potrebno. Na kraju krajeva, došao je iz Njukasla, samo se spustio do Londona... Od prvog dana je pokazao da je odličan profesionalac, gura sâm sebe da bude sve uspešniji i znam da ga svi ljudi u klubu cene kao pšravog profesionalca i dobrog momka spremnog da se bori za ovu ekipu. Meni je to najveća satisfakcija - osim što je izvrstan fudbaler, Mitrović je pokazao da je mnogo dobra osoba za grupu".

Jokanović je potom pokušao da opiše sebe kao menadžera.

"Pokušavam da nađem način da me igrači veruju i da me igrači respektuju. Postoje dva puta da se zaradi poštovanje. Jedan je da budeš diktator i da ih gnječiš, da im ne daš da dišu, što je legalno, ali je kratkog daha jer taj autoritet se brzo potroši. Autoritet koji ja pokušavam da stvorim jeste da im pokažem da ipak znam više od njih i da mogu da im pomognem, da im pokažem da je najbolja opcija i za tim i za njih ako me budu pratili. Pokušavam da imam kvalitetne ljude oko sebe, one koji nisu uvek saglasni sa mojim mišljenjem i koji su vredni i lojalni".

Odlični strateg poručuje da ne ne beži od uloge selektora Orlova u budućnosti.

"Uživam u svojoj profesiji, donela mi je mnogo životnih iskustava, i kao fudbaleru i kao treneru. Nemam uopšte nameru da se penzionišem ili da idem da pecam sada, nadam se da ću moći da radim još 20 godina. A što se tiče selektorske pozicije, zašto da ne, velika je čast biti na čelu reprezentacije svoje zemlje. Ja sam ranije branio boje Jugoslavije 60 i nešto puta (64 meča, 10 golova), ne bi bilo neobično da mi se u jednom momentu ukaže takva šansa, a videćemo hoće li u tom momentu to biti realno ili ne. Dok sam bio fudbaler, pobede u dresu reprezentacije bile su mi najdraže, sigurno bi mi bile najdraže pobede i kao treneru Srbije. Ipak, u ovom trenutku to mesto u reprezentaciji je zauzeto, a ja sam isto zauzet. Sada nije realno, ali u budućnosti, zašto da ne?", rekao je između ostalog Jokanović.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar