''Blamaže jedne predsjednice''

Švajcarski list "Tages-Anciger" objavio veliki članak pod naslovom "Blamaže jedne predsjednice", a koji se bavi nizom gafova Kolinde Grabar-Kitarović.

Region 14.09.2018 | 13:04
''Blamaže jedne predsjednice''
Povod ta taj tekst bio je, kako prenosi hrvatski portal Index.hr, nedavni intervju hrvatske predsjednice austrijskom listu "Klajne Cajtunng". "Ona osuđuje izbjeglice i blamira se bizarnim izjavama o staroj Jugoslaviji. Šta se to dešava sa hrvatskom predsjednicom?" pita se list.

"Tages-Anceiger" na početku podsjeća da je Kolinda na Svetskom prvenstvu u fudbalu "bila uočljivija od Maradone" i da se "grlila sa oznojenim i polugolim fudbalerima", s tim da se sve to svidjelo "patriotski usmjerenim Hrvatima".

Ali, sada je "konzervativna hrvatska predsjednica opet u centru pažnje - zbog intervjua za austrijski 'Klajne Cajtung' - ali ne iz nekih grandioznih razloga", piše austrijski list koji ističe da je u najnovijem istupu Kolinda Grabar Kitarović napala izbjeglice i migrante, govoreći da su to "većinom muškarci u borbenim godinama" i da je EU "primila pogrešne izbjeglice".

Švajcarski list onda podsjeća da je u proteklih pola godine u Hrvatskoj poginulo više od deset izbjeglica i da nevladine organizacije izvještavaju o tome kako hrvatska policija tuče izbjeglice i migrante na granici prema BiH.

"Posve u ofsajd je otišla hrvatska predsjednica svojim izjavama o staroj, socijalističkoj Jugoslaviji koje je Hrvatska bila dio do proglašenja nezavisnosti 1991. godine", piše TA i nastavlja ironično navoditi Kolindinu izjavu da se u Jugoslaviji nije smjelo reći da si Hrvat, nego se moralo reći da dolaziš iz Hrvatske. "Zašto predsjednica laže, zapitali su se novinari portala Index, a nisu bili jedini", piše TA.

"Jugoslavija sigurno nije bila socijalistički raj, ali ni tamnica naroda kako je opisuju hrvatski nacionalisti, a sada i hrvatska predsjednica. Svako se mogao izjasniti o svojoj nacionalnosti i religiji, izvodila se hrvatska himna Lijepa naša, a čak se i Tito izjasnio Hrvatom u svom vjenčanom listu", nabraja švicarski list.

"Naročito su bizarne tvrdnje hrvatske predsjednice da u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da se vlastima moralo unaprijed prijavljivati koliko ćeš hljeba pojesti", navodi TA i podsjeća da Kolindu sljedeće godine čekaju predsjednički izbori i da ona "pokušava da mobilizuje svoju nacionalističku klijentelu".

U tekstu se podsjeća i da je jedanod njenih prvih poteza bilo uklanjanje Titove biste s Pantovčaka i da se izjasnila kao fan pjesama "kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona kog mediji nazivaju bardom mržnje".

Spominju i slučaj kad se Kolinda izvinila jer je u Dubrovniku podijelila čokoladice srpske proizvodnje: "Hrvatska predsjednica ne dijeli proizvode nekadašnjeg agresora, obećala je da će to popraviti."

Na kraju "Tages-Ancajger" preporučuje Kolindi da počne da čita Miroslava Krležu i navodi da je u Jugoslaviji 1975. bilo više od 80 različitih vrsta jogurata i sličnih mliječnih proizvoda, po službenim podacima iznesenim u časopisu Mljekarstvo. "Hrvatska predsjednica je tada imala osam godina", poentira na kraju članak u časopisu koji, kako piše Index, važi za veoma uticajan u Švicarskoj, naročito u njemačkom govornom području.

Izvor: Index.hr

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Minka

14.09.2018 11:25

Kolindice, Kolindice sta pricas gluposti? Ja sam malo starija i sjecam se da je bilo jogurta, babana, raznih sireva...Svega! Kasnije kada je Tito umro bila je nestasica, ali narod je opet imao kafe u kucama i nije se kukalo. Muka mi je kada ovako nesto procitam od onih koji su zivjeli u isto vremenu kao ja. Mozete djecu lagati, ali ne i nas. Mi smo jos tu, nismo svi umrli.

ODGOVORITE
Name

meho

14.09.2018 11:55

Imali smo svega, Kolinda laze. U Jugoslaviji sam sluzio vojsku 1977. i imali smo bolju hranu nego vecina Kolindinih sugradjana danas. O civilstvu da i ne govorim.

Name

Gadno Je To,

14.09.2018 12:25

kada pored svih dobrota, zagubis čip.

Name

jasa

14.09.2018 11:29

Kolinda prica glupost ,mi koji smo zivjeli u tom vremenu znamo kako je bilo ako se realno gleda.

ODGOVORITE
Name

Meni

14.09.2018 19:29

licno je bilo dobro u Jugi ,imala sam pasoš ,putovala redovno prema Jadranu ,bilo je mnogo sigurnije a izjasnjavala sam se kao Srpkinja u kuci se Bozoic i Vaskrs uz bogatu trpezu uvijek proslavljao... Kolinda ,je izgubula orjentaciju ,slavi ustašstvo i pijana grli sve odreda.

Name

Zare

14.09.2018 11:39

za migrante nije ništa pogriješila, 100% u pravu. Sve vojno sposobni, veoma malo je žena sa djecom, zanemariv broj.

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2018 12:00

Misliš radno sposobni ? Samo negativnosti ?

Name

Zare za Re

14.09.2018 22:20

Radno ili vojno, isto ti je prijatelju. Samo mislim da ovi ne žele da rade i nisu došli u ovdje zbog toga.

Name

Schweizer

14.09.2018 12:54

E moja Kolinda koje ti lazi izrece jesi se mozda zacrvenila ili si stvarno toliko postala senilna dase nemozes sjetiti kako je ono vrieme pre ovog raspada Jugosl.bilo mnogo uspjesnije!!!sta imate sada?nezaposlene gladne i nezadovoljne i mlade koji bjeze svejedno dali su Hrvati ili nesto drugo...toje sve zalosno!!!Sta imao sada stose mozemo izrazavati kao Hrvati....bolesna glavo!!!

ODGOVORITE
Name

Stane

16.09.2018 04:30

Ovo je dokaz da pijana Koly ne zna sto prica,sto ne kaze nesto iz dana privedenih u mo.

Name

Koja

14.09.2018 13:43

Šta je Kolinda tebi problem? Da nije Hrvatska u EU pomislio bi da prosiš ili da ti se EU smiluje i da koji jogurt i koji komad hljeba koliko kukaš, kao da se nisi najela u Jugoslaviji. Ne prosipaj laži!

ODGOVORITE
Name

Rade

14.09.2018 14:25

Kolinda zaista priča gluposti, to je strašno. Bilo je jogurta u Jugoslaviji, a što se tiče nacionalnog izjašnjavanja, jedino je bilo Bošnjacima zabranjeno da se nacionalno izjašnjavaju i morali su se izjašnjavati ili kao Srbi ili kao Hrvati, prema tome, priča o zabrani izjašnjavanja kao Hrvat je notorna laž. Užas!

ODGOVORITE
Name

A

14.09.2018 22:21

Muslimani, ko su bili oni?????

Name

Rale

14.09.2018 15:07

Obicna budala od zene,instalirana od nato pakta da bude predsjednica i provodi njihove interese.

ODGOVORITE
Name

Kolinda

20.09.2018 19:11

Bivša Klintonova cica - on je nju uveo u "visoko" društvo i usmjerio kako i kuda treba!

Name

Mislim

15.09.2018 05:41

Ne postoji, niti je ikada postojalo, drzava i drzavno uredjenje, optimalno za sve ljude planete. Zato su,milenijumima unazad, postojala i nestajala, velika i jaka carstva, iz ovih ili onih razloga. A Price o njima (drzavama), su iz istih razloga,kruzile. Mnoge price,mozda sve (jer istoriju pise pobednik) su otisle u istoriju. E, sad, koliko je tu istine…? Tako da prica gospodje Kolinde se prihvaca i ovako i onako, kako kome odgovara. Nemo` se ljutis.

ODGOVORITE