Kreće SP: Srbija iz Barija napada svjetski tron!

Svaki bod je bitan! Odbojkaši Srbije počinju u sredu nastup na Svetskom prvenstvu koje se ove godine održava zajedno u Italiji i Bugarskoj.  Orlove već na startu čeka sila! Izabranici Nikole Grbića u prvom meču grupe u Bariju na Svetskom prvenstvu igraju sa Amerikancima, koji su ove sezone već pobedili naše odbojkaše, i to s maksimalnim rezultatom, u Ligi nacija.

Ostali sportovi 12.09.2018 | 18:30
Kreće SP: Srbija iz Barija napada svjetski tron!
"Orlovi" u prvom kolu Grupe C koja nastupa u Bariju, igraju protiv SAD od 20.30 časova.

Grupu će "otvoriti" duel Kameruna i Tunisa od 14h, dok se od 17 sati sastaju Rusija i Australija.

"Maksimalno smo motivisani, s obzirom da dolazimo na jedno od najvećih takmičenja kao što je Svetsko prvenstvo, u zemlji odbojke kao što je Italija. Mnogi od nas igraju ovde, tako da ćemo biti na domaćem terenu. Atanasijević i ja smo u Bariju u februaru uzeli Kup Italije sa Peruđom, nadam se da će nam ovaj grad i ova hala opet doneti sreću", rekao je Marko Podračanin. 

Na startu SP u nedelju domaćini Italija i Bugarska su bili maksimalni protiv Japana, odnosno Finske. 

"Konkurencija je prejaka kao i poslednjih godina, šest, sedam reprezentacija su kandidati za osvajanje turnira. Mi smo jedan od favorita. Očekivanja su velika", rekao je Uroš Kovačević. 

Svetsko prvenstvo za odbojkaše je startovalo u nedelju, ali su na teren izlazili samo domaćini šampionata Italija i Bugarska, koji su lako slomili otpor Japanaca, odnosno Finaca. Posle tri dana kreću i ostali, a najzanimljiviji meč u Bariju odigraće Srbija i SAD. Ove sezone ove dve selekcije sastale su se u Ligi nacija, a Amerikanci su na svom parketu u Čikagu bili ubedljivi, sa maksimalnih 3:0 su pobedili četuNikole Grbića.

I prethodni susret prošle godine dobili su Ameri sa 3:1, pa je jasno da prvi rival na šampionatu baš i ne leži bronzanim sa Evropskog prvenstva. Na završnom turniru F6 Lige nacija u Lilu, SAD su bile treće, dok je Srbija sa dva maksimalna poraza od Brazila i Francuske završila učešće već u prvoj fazi. Jasno je da je uloga favorita na strani Jenkija.

Amerikanci su u Bari došli u najjačem sastavu sa prekaljenim odbojkašima koji brane boje najboljih klubova Evrope. Predvodiće ih lucidni tehničar Majka Kristenson, koji je iz Lubea ovog leta prešao u Modenu. Od poznatijih Amera igraće Aron Rasel, osvajač triple krune u Italiji sa Peruđom i saigračAtanasijevića i Podrščanina, Met Anderson, šampion Evrope sa Zenitom, a tu su i iskusni Tejlor Sander,Maks Holt… Ekipa za strahopoštovanje.

Ipak, i Srbija ima adute. U odnosu na Ligu nacija u reprezentaciju se vratio Nemanja Petrić, koji će sa kapitenskom trakom da predvodi saigrače na SP. Iskusni odbojkaš će da pojača konkurenciju na prijemu. Najviše se očekuje od korektora Aleksandra Atanasijevića, tandem na bloku, Srećka Lisinca iMarka Podraščanina, na prijemu bi trebalo da perjanica bude Uroš Kovačević, dok će mnogo toga da zavisi od raspoloženja tehničara Nikole Jovovića.

Sistem takmičenja je takav da se treća runda, takozvani F6 juri već od prvog meča. Naime, u prvoj fazi četiri od šest selekcija izboriće plasman u narednu rundu, ali se svi bodovi prenose. Ako se zna da je u našoj grupi C još jedna supersila Rusija, onda je jasno da je meč sa Amerima veoma važan za dalje takmičenje.

U prvom kolu, osim meča naše selekcije i SAD, nema derbija. Favoriti u sve četiri grupe trebalo bi da imaju lakši trening. Prvi favorit prvenstva Rusija, evropski šampion i pobednik Lige nacija, ne bi trebalo da ima težak posao sa Australijom. Zbornaju komandu predvodi sjajni Maksim Mihajlov, korektor šampiona Evrope Zenita.

Poljska brani titulu od pre četiri godine, ali je od tada u padu. Igra na premijeri sa Kubom, koja je daleko od svetskog vrha. Prvog dana od zanimljivijih okršaja mogli bismo da gledamo u duelima Holandija – Kanada i Argentina – Belgija, dok u ostalim najbolje svetske selekcije, Francuska, Rusija i Brazil teško će i set da izgube.

Posle šest kola plasman u drugu rundu izboriće po četiri najbolje selekcije iz četiri grupe, uz prenošenje osvojenih bodova. U drugoj rundi 16 ekipa će biti podeljeno u nove četiri grupe, po dve u Italiji i Bugarskoj i igraće se ponovo po jednokružnom bod sistemu. 

Plasman u treću fazu će izboriti pobednici četiri grupe i dve najbolje drugoplasirane selekcije. Šest reprezentacije će žrebom biti svrstane u dve grupe po tri tima, a u polufinale će se plasirati po dve reprezentacije. 

Finale Svetskog prvenstva na programu je 30. septembra u Torinu.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar