"Urlali su za Delpa - što je opet neko drugi miljenik publike?"

Novak Đoković se u nedelju uveče nije borio protiv Huan Martina del Potra, Delpo nije imao šanse, borio se protiv publike. Pobedio je je, a onda osvojio.

Tenis 11.09.2018 | 22:15
"Urlali su za Delpa - što je opet neko drugi miljenik publike?"
Ovako izveštač nemačkog Zidojče cajtunga iz Njujorka opisuje veliki uspeh najboljeg srpskog tenisera.

Đoković je posle tri seta (6:3, 7:6, 6:3) u noći između nedelje i ponedeljka 14. put postao šampion jednog Grend slem turnira.

I malo gde je bio miljenik publike, osim možda u Australiji koju je osvajao čak šest puta. U Njujorku je publika podeljena između Rodžera i Rafe, Pariz je čisto Nadalov, a London čisto Federerov.

"Ali taj protivnik nije Del Potro, on ionako nije imao šanse ovog nedeljnog popodneva. Đoković je bio nadmoćan protiv svih sedam protivnika na US Openu. Da je mislio o njima, nijednom ne bi morao da tapne lopticu...", počinje priču Zidojče i konstatuje da je US open bio Đokovićeva poruka da je ponovo najbolji teniser sveta.

Na 4:3 za Del Potra u drugom setu, stvari su mogle lako da odu u korist Argentinca. Nekoliko brejk loptica, gem od 20 minuta i već nekoliko puta viđena Novakova kriza u tom drugom setu tokom turnira. Uspeo je da se izvuče. Tapkanjem. Prepoznatljivim još od 2007, kada u servisu traži sebe i svoju koncentraciju.

"Možda je u ovom trenutku, dok je 21 put lupkao lopticu, najpre pomislio na njujoršku publiku koja ga je do nedavno veoma nervirala. Urlali su za Del Potra, hteli da dovedu do pobede autsajdera koji je pretrepeo teške povrede i protiv svih verovatnoća ponovo došao u finale jednog Grend slema. Čekajte malo, mislio je možda Đoković, pa i ja sam takođe imao teško vreme iza sebe, privatne probleme, rastanak sa trenerskim timom i gadnu povredu lakta – zašto je za ime sveta opet neko drugi miljenik publike... Tako je bilo još 2015. kada je publika stajala na strani Rodžera Federera. Bilo je groteskno: Njujorčani su slavili dvostruke greške Đokovića i u taktički bitnim momentima su ispuštali čaše sa pivom kako bi mu omeli koncentraciju. Đoković je ipak pobedio i publiku to nije radovalo, ali nije ni zviždala, samo je još pre ceremonije dodele pehara napustila Stadion Artur Eš. Suprotna od ljubavi u sportu nije mržnja jer mržnja je uvek izraz najvećeg mogućeg poštovanja. Suprotnost ljubavi je, pre svega u sportu – ravnodušnost", piše Zidojče i konstatuje da oko "Artur Eša" simboli uglavnom dominiraju simboli dvojice najvećih Novakovih rivala - Rodžera i Rafe.

"On ne poseduje eleganciju švajcarskog maestra niti borbeno srce španskog bika. To ga muči, godinama već, jer ljubav ljudi je na posletku makar jednako važna kao trofeji",navodi se dalje.

Možda neće nikada biti popularan kao Nadal ili Federer, ali Đoković je makar na jedno veče "kupio" publiku u Njujorku. Nakon drugog seta, počela je da mu aplaudira, a osim one grupice od nekoliko desetina Delpovih "fudbalskih" navijača, ovi drugi su malo više nego na početku počeli da podržavaju sada trostrukog šampiona US opena.

"Uzgred, onu razmenu udaraca pred koju je tapkao lopticu 21 put, i to je Đoković dobio. Bio je to poen kojim je u svom servis-gemu od preko dvadeset minuta odbranio brejk-loptu i time majstorski uz jake nerve rešio jedinu zbilja škakljivu situaciju. Kada je dobio taj gem, i pristalice Del Potra su videle da od njihove nade nema ništa – i u trećem setu su počeli da aplaudiraju Đokoviću, čak da ga bodre", piše Zidojče cajtung.

Đoković je na kraju zaslužio aplauz svih na terenu, a taj vid podrške mu je značio bar onoliko koliko mu je značio trofej koji je osvojio, zaključuje se u tekstu.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ТО СРБИНЕЕЕ...!

11.09.2018 20:35

Пас им матер, Нека пукну душмани, криво им што је Србин најбољи на свету, Нека, нека...

ODGOVORITE