Srbi u Sloveniji nezadovoljni jer...

Srbi u Sloveniji, većinom porijeklom iz RS, kojih prema podacima Saveza srpske dijaspore ima 150. 000, uporno zahtijevaju priznavanje statusa nacionalne manjine.

Region 09.09.2018 | 21:47
Srbi u Sloveniji nezadovoljni jer...
Oni su ovaj problem naglasili i na nedavnim “Danima srpske dijaspore Slovenije” u Ljubljani kada su protestima ispred ključnih državnih institucija iskazali revolt i nezadovoljstvo.

Čelnici Saveza srpske dijaspore i Socijalne stranke Srba Slovenije Saša Gajić, David Tepić i Igor Mitić kazali su da Slovenija godinama provodi diskriminaciju na štetu Srba.

"Srbi u Sloveniji 'spavaju' više od dvije decenije ali je sada došlo vrijeme da se trgnu iz političkog sna i traže prava koja njima pripadaju po svim načelima moderne Evrope i svijeta", kazao je Gajić na skupu sunarodnika u Ljubljani.

Naglašeno je da su  Srbi u ovoj zemlji najbrojnija manjinska zajednica ali za razliku od Italijana, Mađara i Roma, kojih je znatno manje, nisu priznati kao nacionalna manjina.

"Srbi koji devedesetih godina prošlog vijeka nisu prihvatili slovenačko džavljanstvo su “izbrisani” u nacionalnom smislu, nemaju škole na srpskom jeziku, svoje medije, malo se radi na očuvanju kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta, uskraćena su značajnija sredstva iz fondova", smatra Igor Mitić, rođen u Sloveniji čiji roditelji su porijeklom iz Vranja.

 
On, kao i David Tepić, porijeklom iz Kneževa u RS tvrdi da vlasti Slovenije sitematski asimiliraju Srbe, ne dajući mogućnost da se na popisu ili u drugim prilikama izjasne u skladu sa svojom nacionalnom pripadnošću. 

"Neshvatljivo je da Slovenci u RS, Srbiji ili BiH čija zajednica je stotinu puta manja od naše u Sloveniji, imaju status nacionalne manjine i sva prava koja iz toga proističu a mi smo ovdje uskraćeni svega toga", smatra David Tepić naglašavajući da Slovenija svoj stav Pravda ustavom i odrednicom po kojoj priznaje status nacionalne manjine isključivo narodima iz susedstva, mada uglavnom ignoriše zahteve Srba.

Pravnik Nikola Todorović, sekretar Nacionalnog saveta Srba Slovenije, rodjen je u Gornjem Skipovcu kod Doboja, ukazuje i na pravnu i stvarnu mrlju tokom osamostaljivanja Slovenije kada su “izbrisani” oni koji nisu prihvatili slovenačko državljanstvo.

"Tim činom povrijeđena su mnoga ljudska prava i slobode što su potvrdile najviše slovenačke i evropske sudske institucije", navodi Nikola Todorović.

Zvaničnici Srbije uvijek podsjećaju svoje sagovornike u Sloveniji na neriješena statusna pitanja  Srba, ali ništa više od toga. Isto se može reći i za RS, smatraju sagovornici Srpskainfo, podsjećajući da se Srbi u Sloveniji sami moraju boriti za svoj status, prije svega stvaranjem jedinstvene politike i rješevanja otvorenih pitanja.

"Mnoga naša društva organizujući učenje srpskog jezika i baštinenjem srpske kulture i tradicije, pokušavaju da sačuvaju identitet svoga naroda, ali to nije dovoljno", ubijeđeni su Boro Stojanović poreklom iz Tuzle, Branko Pejčić iz Doboja i Velinka Jotanović iz Teslića koji približno pola vijeka žive u Sloveniji. Identičan problem imaju i Bošnjaci, porijeklom iz BiH koji takođe nemaju status nacionalne manjine te u ovom smislu podržavaju srpsku zajednicu, kazao nam je Sulejman Dervišević, porijeklom iz Cazina.

Pet vijekova Bijele Krajine

Srbi u Sloveniji žive skoro pet vijekova. Tokom 1530. godine došli su u Bijelu Krajinu, područje na granici sa Hrvatskom oko rijeke Kupe. Na popisu stanovništva u Habzburškoj monarhiji 1846. godine utvrđeno je da u Kranjskem (Slovenija) živi oko 17.000 »Srbohrvata«, što je u to vrijeme predstavljalo oko 3,79 odsto ukupnog stanovništva.

U Bijeloj Krajini je po popisu Dravske banovine 1931. godine živjelo 6.745 Srba i Crnogoraca.

U Bijeloj Krajini ostalo je još samo nekoliko sela u kojima je aktivna srpska pravoslavna crkva, srpske škole ne postoje, a ćirilično pismo se može naći samo još na nadgrobnim spomenicima.

(SrpskaInfo)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

09.09.2018 19:53

Odmah ih protjerati za Republiku Srpsku pa nek kod Dode imaju veca prava. Ja bih opet za Sloveniju dosadilo mi ovo dobro u Dodikovoj Srpskoj

ODGOVORITE
Name

Mislm

09.09.2018 20:48

Jos tu nismo zasrali al sve su prilike da hocemo, pa se cudimo sto nas niko od komsija ne voli.

Name

Christian Sweden

10.09.2018 11:30

Da su kod Svabe cutali bi jer bi ih ovaj istjerao, U Njemackoj nema duplo drzavljanstvo, ili si Njemac ili si stranac i gotovo.

Name

Bj

10.09.2018 18:08

Prvo, cifra je debelo netočna, toliko Srba sigurno nema. Drugo, Srbi u Sloveniji imaju sva prava kao i drugi narodi iz drugih republika. Problem je jedino da nema bivše države i nema dominacije,,,,,,,al hvala bogu da bivsa država više ne postoji.

Name

Kneževo

11.09.2018 14:30

Pa nisu Srbi izmislili evropske demon-kratske zakone. Kad je trebalo da vam se popune radna mjesta daj Srbe, jer Srbi ćute i rade, ništa ne traže, zaboravljaju jezik, pismo, vjeru...I to sve odgovara, slovenske firme prodaju maglu po Srbiji, pune džepove i to odgovara, dok je god u korist Slo. ili bilo koje druge nacije može, ali ni slučajno ništa ne traži, tebi je dobro...

Name

niste priznali

09.09.2018 19:55

Imate vise prava nego sto treba nema juge.

ODGOVORITE
Name

Milan

09.09.2018 20:01

Neka traze prava u svojoj matici.

ODGOVORITE
Name

OMG

09.09.2018 20:10

SAO Ljubljana.

ODGOVORITE
Name

Dokle

09.09.2018 20:18

Samo nesto traze a nista ne daju ...Niste vi Srbi u Sloveniji nego Slovenci pravoslavne vjere ( oni koji su tamo rodjeni) Niti je sandzaklija Bošnjak nego Srbin muslimanske ispovjesti .Razgranicite vjeru od državljanstva ...Srbi pravoslavci zive u Srbiji ..Mozes sebe lagat koliko hočes ali nisi ono sto u stvari jesi..

ODGOVORITE
Name

Sale

09.09.2018 22:46

Operi noge.

Name

1

10.09.2018 14:36

Жао ми је стварно што ово морам да кажем, али ти везе са животом немаш када тако пишеш. Ни дете од 10 година неби тако нешто начисало. Седи, јединица као кућа!

Name

Srbin u sloveniji

25.06.2019 16:38

Malo si se zeznuo ja zivim radim i sve sto imam je u sloveniji ali sam SRBIN

Name

Bl

09.09.2018 21:12

To ce da rijesi sve moj brat Rok Snezic ne brinite srbi.

ODGOVORITE
Name

Slovenski SRBIN od malena

09.09.2018 21:13

Re.Nostradamus tebi ako se ne svidja republika srpska idi u teheran . Mi u sloveniji zivimo zivot u 21 vijeku . Sloveniju volimo to je naša država

ODGOVORITE
Name

e, njamaj g...

10.09.2018 10:50

Ti nisi Srbin, ti si pravoslavni Slovenac! Vrati se kuci pa prdi...

Name

AAAA u

10.09.2018 11:04

re njamaj... Tako je brate!

Name

Odgovor

10.09.2018 02:51

To da nisu priznati kao manjina u Sloveniji, a trebalo bi, govori koliko je Srbija i Republika Srpska zaboravila na svoj narod u okruženju i u svijetu, žalosno!

ODGOVORITE
Name

marija

19.05.2020 15:39

Srbi u Sloveniji nemaju nikakvih problema, rade dobro zive a onaj ko se osjeca Srbinom moze slobodno, ima crkva u Mariboru , niko ne brani nikome nista. Oni su mala zemlja i vode racuna da ne bude mnogo xrgih da ne bi doslo do nacionalne promjene.