Djevojčica koja je rasplakala Amerikance!

Naomi Osaka, novi dragulj svetskog tenisa, pod budnim okom Saše Bajina, nemačkog trenera poreklom iz Aranđelovca, izrasla je sinoć u grend slem šampionku.

Tenis 10.09.2018 | 23:25
Djevojčica koja je rasplakala Amerikance!
Festival suza, kao nikada do sada viđen je u sinoćnjem ženskom singl finalu US Opena između Serene Viljams i Naomi Osake.

Pomalo nesmotreno ponašanje trenera Amerikanke, Patrika Muratoglua, zbog kojeg joj je, uz lomljenje reketa oduzet poen u prelomnim trenucima meča, napravile su "slona od komarca" i oduzela momenat karijere 20-godišnjoj Japanki koja to nikako nije zaslužila. Ali, zaslužila je sve grend slem počasti jer je pokazala je da trenitno igra najbolji tenis na planeti, a tek joj je 20 godina.

"Kada izađem na teren, ja nisam Serenin fan, već sam teniserka koja igra sa drugom teniserkom", otkrila je devojka rođena u gradu čime prezime nosi, "Znam da je žarko želela taj 24. grend slem, pa ceo Njujork je u njenim reklamama. Kada sam bila mala zaista sam sanjala da budem kao ona, imala sam i celu njenu opremu, imitirala sam je... Ali kada sam je zagrila na mreži nakon završetka finala osetila sam se ponovo kao ta devojčica"

Prelomni trenutak karijere Japanke bio je dolazak Saše Bajina za njenog prvog trenera krajem prošle godine. U pitanju je nekadašnji sparing partner i skoro decenijski asistent Sereni Vilijams (potom i trener Karolini Foznijacki i Viktoriji Azarenko) čiji je uvid u igru i psihu Amerikanke bio krucijalan u pripremi njegove štićenice za veliko finale na najgoroj mogućoj sceni. Preko 20.000 navijača bilo je listom uz Serenu, ali je mirna, tiha i skromna Japanka sve vreme igrala svoju igru, kada joj je išlo, naročito u prvom setu, a pogotovu kada se lomio meč i usledio već opisani skandal.

Saša Bajin, inače nemački trener od roditelja iz Aranđelovca je takođe bio veoma emotivan tokom meča, znajući šta su on i Naomi prošli za ovih 10 meseci zajedničkog rada. Kada ju je on preuzeo Osaka je bila ispod 60. pozicije, a u ponedeljak će se naći u prvih 10, ali i bogatija za 3,8 miliona dolara nagrade.

"Kada je došao da odradi samnom proveru, da vidimo da li da sarađujemo odmah je iskrenuo skočni zglob. Tada sam znala da je on pravi trener za mene", prisetila se kroz osmeh Japanka svog prvog susreta sa Bajinom, "On je zaista dobra osoba koja me podiže. Veoma je pozitivan i zrači, što mi mnogo znači pošto često umem  da se izgubim u negativnim mislima. To je glavni razlog što je uz mene".

Osaka je počela da trenira beli sport veoma rano uz stariju sestru, Meri, a pod budnim okom oca, Leonarda i to na Floridi. Njeni roditelji, majka Japanka, Tanaki i otac sa Haitija, vrlo brzo su nakon što se Osaka rodila preselili preko Tihog Okeana u SAD, čiji pasoš, uz japanski poseduje pobednica US Opena. Iako je odgajana u japanskoj kulturi u kući, što pokazuje i veoma skromnim ponašanjem i čuvenim "naklonima" pri pozdravljanju, ona je zapravo Amerikanka, što je priznala i sama.

"Obožavam Japan i uvek mi je žao kada moram da ga napustim. Ali ne mogu reći da se tamo osećam kao kod kuće, već kao na nekon duvnom odmoru sa kojeg nikada ne želim da odem", pojasnila je Osaka koja je ipak odlučila da igra pod zastavom jedine svetske imperije.

Kako je ona iznutra sve to prošla u finalu, nikada nećemo znati, ali je jasno da niko nije uspeo da joj prekine zlatni tok misli koji ju je vodio ka najvećem trijumfu u karijeri

Kad je osvojen poslednji poenm nije više plakala samo Serene, koja bi se povremeno u poslednjim gemovima bukvalno gušila u suzama, već je zaplakala i Osaka, a sa njom i cela Amerika, a bogami i naš Saša Bajin. Suze su lekovite.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar