Vilijams optužila Karlosa Ramosa za seksizam!

Serena Vilijams, najbolja teniserka svih vremena, na konferenciji za štampu stala je iza svojih reči koje je izgovorila na terenu sudiji Karlosu Ramosu.  Serena o seksualnoj nejednakosti posle skandala u finalu US Opena, dok njen trener krivi sudiju za potpuni haos koji je on uzrokovao. . .  Američka teniserka i dalje ne priznaje grešku u finalu, a Patrik Muratoglu smatra da je njegova štićenića oštećena u borbi za sedmu titulu na poslednjem grend slemu u sezoni.

Tenis 09.09.2018 | 17:45
Vilijams optužila Karlosa Ramosa za seksizam!
Amerikanka je u finalu US opena poražena od Naomi Osake, a meč je obeležio incident na kraju drugog seta kada je Portugalac prvo oduzeo poen, a potom i gem Sereni.

Vilijams je prvu opomenu dobila zbog "koučinga" od strane trenera Patrika Muratoglu, međutim tvrdila je da nije dobila zvaničnu opomenu, da nije čula.

Ramos drugi put je upozorio Serenu kada je razbila reket i zbog toga joj je oduzet poen. Amerikanka se tu osetila uvređeno, krenula je da vređa sudiju u stolicu, koji joj je potom oduzeo čitav gem. 

Tu je tek nastao haos, Serena ga je optužila da je lopov, da joj je ukrao poen i na kraju se sve završilo pobedim mlade Naomi Osake. 

"Videla sam kako muškarci govore sudijama gore stvari... Oduzeti mi čitav gem zato što sam rekla da je lopov, za mene je to seksistička odluka. Sudije nikada ne oduzimaju gemove muškarcima zbog toga. Posle toga sam poludela, ali nastaviću da se borim za ženska prava u tenisu", rekla je Serena posle meča i nastavila: 

"Prošla sam kroz ovako nešto i nadam se da će ovo biti samo primer za neke druge teniserke da izraze svoje emocije, da budu jake žene. Meni danas to nije prošlo, ali će drugima to uspeti".

Reke suza tekle su sinoć sa Flašing medouza po celom tensikom svetu. Plakale sa, ali i "drala" Serena Vilijams pošto joj je sudio oduzeo poen u prelomnim trenucima velikog finala koje je potom izgubila od senzacionalne Naomi Osake.

Razlog za oduzimanje tog poena, ali i potonjoj histeriji najbolje igračice svih vremena je što joj je trener savetova tokom meča šta da radi, to jest da se pomeri malo unapred. Arbitar meča je to primetio i uputio upozerenje Amerikanki.

U narednom gemu Osaka je uspela da vrati krucijalni brejk, što je razbesnelo Serenu koja je slomila reket. Uz prethodnu opomenu to je značilo, shodno pravilima da u sledeći gem ulazi sa poenom manje, to jest rezultatom 15:0 pošto je Japanka servirala.

Usledio je žestok napad domaće teniserke na iskusnog arbitra Karlosa Ramosa sa silin uvredama, pre sveg da je "lopov koji joj je ukrao poen" i da mora da joj se izvini.

Istina je negde u sredini, to jest njen trener Patrik Muratoglu, za kojeg pritom pričaju da je više "fikus" nego pravi trener u njenoj loži, jeste joj pokazao da krene napred, ali je veliko pitanje da li ga je ona videla ili pak čula u sveopštoj buci naroda koji je listom navijao za nju. Mogao je sudija malo da zažmuri na to, jer u pitanju je bilo finale, a ne neki meč početnica koje treba naučiti kako da poštuju pravila. On je nažalost ishitrenio reagovao, čega je sigurno i sada svestan kada je doživeo javno "ribanje" pred milionskim auditorijumom i tim znatno uticao na ishod i kvalitet meča.

Muratoglu, koji je pritom priznao da je pokazao štićenici šta da radi, smatra da je Ramos nepotrebno odigrao glavnu rolu u finalu, što nije prvi put da sudije rade na veliki mečevima mlađe sestre Vilijams.

"Da, savetovao sam je iz lože, ali to nije ništa novo. Pa Rafa Nadal i Aleks Zverev stalno su u kontaktu sa trenerima, i to ovaj sudija dobro zna, pa se ništa ne preduzima", izjavio je Francuz, "Zvezda finala je ponovo bio arbitar, a to se dogodilo drugi put na ovom US Openu, a treći put u finalima Otvorenog prvenstva SAD. Da li im treba dozvliti toliki utiocaj i kada će odlučiti da se ovako nešto nikada ne dogodi?"

Nije ovo prvi put da Serena ima problema sa arbitrima, jer pre nekoliko godina pretila je jednoj linijskoj sutkinji, upravo na US Openu tokom meča polufinala protiv legendarne Kim Klajsters, da će joj "nabiti lopticu u grlo," zbog nekoliko loših procena, nakon čega je  susret odmah prekinut, a Amerikanka je osim opšte osude morala da plati i 10.500 dolara kazne.

"Nije mi jasno zašto je Patrik rekao medijima da mi je dao savet iz lože. Možda je nešto i pokazivao, ali ja svakako nisam obraćala pažnju na njega... Kao što sam i ranije rekla, mi nemamo nikakve tajne znakove. Iako Karlos Ramosa smatram velikim sudijom, ne mogu da kažem da sam pogrešila što sam ga nazavala lopovom! U tom trenutku sam osećala kao da mi je neko nešto ukrao, a mislim da je on to upravo uradio. Među muškim teniserima ima mnogo više savetovanja, pa nikom ništa. Mi se ovde borimo za prava i jednakost žena, a događaju se ovakve stvrai. Ranije u toku turnira Aliz Korne je morala da skine majicu pošto ju je pogrešno navukla, zašta je tako dobila opomenu, a teniseri mogu da skidaju majice i nikom ništa", rekla je Amerikanka.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar