Mama!

"Ali, ljudi, ja sam tek počela", poručila je uskoro 37-godišnjakinja, koja bi u istoj nedelji mogla da proslavi kćerkin prvi rođendan i svoj 24. gren slem trofej u singlu.

Tenis 07.09.2018 | 19:30
Mama!
Pre tačno 371 dan, 1. septembra 2017, Serena Vilijams porodila se hitnom intervencijom carskim rezom, nakon što su otkucaji srca njene kćerkice počeli dramatično da opadaju.

"Moglo je da se dogodi da umrem dok je moja kćerka dolazila na svet. Olimpija je rođena posle hitne operacije, nakon što joj je puls dramatično opao tokom kontrakcija", rekla je slavna američka teniserka, koja će 28. u mesecu napuniti 37 godina.

"Zahvat je protekao glatko, nisam ni primetila kada je Olimpija bila u mom naručju. Bio je to najneverovatniji osećaj koji sam ikada doživela. Ali, sve što se dogodilo u naredna 24 časa dovelo je do šest dana velike neizvesnosti", otkrila je Serena prošlog marta u intervjuu za "Vog".

Ona se tokom karijere borila i  bori sa plućnom embolijom, što je stanje zbog kog sportisti često završavaju karijere. Arterije pluća zakrče se ugrušcima krvi.

"Živim u konstantnom strahu da mi ne krene napad. Kada god bih ostala bez daha iste sekunde sam zvala medicinske sestre".

Zahvat kod porođaja zakomplikovao je Sereninu tegobu sa krvnim sudovima, morala je da bude vraćena na operacioni sto i to ne bez razloga, jer su doktori u predelu stomaka u jednom krvnom sudu uočili ozbiljan hematom, čiji bi ulazak u pluća mogao da ima fatalne posledice po teniserku.

U subotu, 8. septembra 2018, Serena Vilijams nastupiće u drugom uzastopnom gren slem finalu nakon vimbldonskog u julu i pokušati sedmi put u karijeri da osvoji US open što bi je izjednačilo sa Margaret Kort po broju gren slem titula u singlu - 24.

"Iskreno, neverovatan je osećaj. Pre samo godinu dana bukvalno sam se borila za život u bolnici. Zbog toga svakog dana kada zakoračim na teren osetim koliko sam zahvalna na prilici da opet igram ovaj sport. Zato i nije presudno šta će biti u polufinalu, finalu… ja sam već pobedila", rekla je Serena posle neprijatno lake pobede nad Anastasijom Sevastovom u prvom polufinalu.

Letonka je povela 0:2 i onda osvojila gem do kraja meča - 6:3, 6:0.

Sa svega 17 odigranih mečeva u 2018. i tri izlaska na teren od neočekivano ubedljivog poraza u finalu Vimbldona od Anđelik Kerber - 3:6, 3:6, Serena je na "Flašing Medouzu" rutinski prošla do finala kao 17. nositeljka, na tom putu izgubila samo set i to od Kaje Kanepi u osmini finala, nakon čega će u subotu u 22 časa na "Artur Ešu" igrati protiv 14 godina mlađe debitantkinje u finalima "mejdžora", Naomi Osake.

Ona je prva Japanka koja će igrati gren slem finale u singlu.

Iako će joj od prvog servisa cilj biti novi gren slem trofej, Serena je dobila priliku i da se revanšira mogućoj WTA "naslednici" od koje je izgubila 3:6, 2:6 kada su se prvi put srele sredinom marta u Majamiju. Bio je to njen tek četvrti izlazak na teren od porođaja, jer je nedelju dana pre toga u Indijan Velsu zabeležila dve pobede i poraz od rođene sestre, Venus - 3:6, 4:6.

Šarmantna Osaka ispričala je sa osmehom posle pobede nad Medison Kiz u drugom polufinalu - 6:2, 6:4, da se sa 13 brejk lopti protivnice izborila "zbog velike želje da igra protiv Serene".

Iako će Japanka toga u punoj meri biti svesna tek kada počne veliko finale, i Serena ima veliku želju da igra sa Osakom, ali i svakom drugom teniserkom na svetu - naročito kada na red dođu Melburn, Pariz, London ili Njujork.

Strast prema tenisu samo je jedna od stvari zbog kojih je uskoro 37-godišnjakinja izborila priliku da u istoj nedelji proslavi kćerkin prvi rođendan i svoju 24. gren slem titulu, a 40. ako dodamo i one osvojene u dublu.

"Da odem tako daleko, a tako brzo… Nisam očekivala", rekla je publici, čiji je miljenik od prve gren slem titule osvojene na "Ešu", još 1999.

"Ali, ja sam tek počela, ljudi", uzviknula je i izazvala buran aplauz.

"Tu sam samo nekoliko meseci i sa nestrpljenjem čekam finiš ove i početak sledeće sezone. Jednostavno, osećam da i dalje postoji prostor za napredak u mojoj igri, zapravo to je najuzbudljiviji deo. Iako nisam više 'piletina', i dalje je preda mnom veoma, veoma svetla budućnost", poslala je poruku navijačima, ali i konkurenciji, da se njen oproštaj nije približio.

***

SERENA VILIJAMS

godine: 36
visina: 175
rang lista: 26
WTA titule: 72
gren slem titule: 23
Australijan open: 2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015, 2017
Rolan Garos: 2002, 2013, 2015
Vimbldon: 2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016
US open: 1999, 2002, 2008, 2012, 2013, 2014
Olimpijske igre: zlato u singlu (London 2012), tri zlata u dublu (Sidnej 2004, Peking 2008, London 2012)

***

Kako bi došao što kasnije, Serena je korigovala stil igre i pojačala izlaske na mrežu sa čim se njene protivnice tokom prehtodne dve nedelje nisu nikako snalazile. Amerikanka je u polufinalu osvojila 24 poena iz 28 izlazaka na mrežu, što je uz standardno razorne udarce sa osnovne linije i ATP servis (zabeležen je i jedan od 194 na sat) potpuno razorilo samopuzdanje Sevastove.

Serena je osvojila 11 od poslednjih 12 poena na meču.

"Naporno sam radila na volejima. Osvojila sam 'par' turnira u dublu, tako da znam kako da igram volej", rekla je sa osmehom.

"Jedino je problem bio što sam na mrežu dolazila samo kako bih se rukovala".

Videćemo ko će koga tešiti kada se legenda i senzacija turnira budu našle na mreži pod svodovima "Artur Eš" stadiona.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar