Kapernika porede sa Muhamedom Alijem!

“Kolin će biti upamćen kao neko ko je uradio nešto posebno, kao Muhamed Ali ili Roza Parks”, tvrdi Osi Umenjora, dvostruki osvajač Superboula.

Ostali sportovi 08.09.2018 | 21:30
Kapernika porede sa Muhamedom Alijem!
On je uporedio Kolina Kapernika, bivšeg kvoterbeka San Francisko 49ersa, i legendarnog boksera Muhameda Alija zbog borbe za svoja uverenja.

Kapernik je svoju borbu skupo platio jer su u martu prošle godine 49ersi raskinuli ugovor s njim. Razlog je bio Kolinov protest, koji je pokrenuo pre dve godine zbog rasne nejednakosti u Sjedinjenim Državama. On je pred početak utakmica u NFL tokom intoniranja himne sedeo ili klečao.

Sada je pažnju na njega skrenula kompanija “Najki”, koja ga je izabrala za jedno od zaštitnih lica 30. godišnjice kampanje "Just do it".

“Verujte u nešto čak i ako to znači žrtvovanje svega”, slogan je kojim je “Najki” ponovo zapalio vatru u SAD.

"Svi koji su protiv toga zažaliće u budućnosti. Kolin će biti upamćen kao neko ko je uradio nešto posebno", rekao je Umenjora, koji je igrao za Njujork Džajantse i Atlanta Falkonse.

"Kada se vratimo kroz istoriju, vidimo šta su Muhamed Ali i Roza Parks (žena koja je najpoznatija po tome što u autobusu nije želela da ustupi mesto belcu, p.a.) uradili. Kada pogledamo u budućnost, Kolin Kapernik će biti pamćen kao posebna vrsta sportiste, kao neko ko se borio za ono u šta veruje. Najki će se naći na pravoj strani istorije", istakao je Umenjora.

Muhamed Ali je zbog svojih religijskih stavova odbio da ide u vojsku tokom rata u Vijetnamu. Bokserski šampion je kritikovao Vladu SAD zbog lošeg položaja crnaca, zbog čega je bio šikaniran, osuđivan I oduzeta mu je titula.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar