USO - Biće "vruće" finale: Legenda protiv senzacije!

Na krcatom "Artur Eš" stadionu u Njujorku, večna Serena izborila je deveto finale u kom će juriti sedmu US open titulu. Preko puta mreže biće japanska senzacija, nasmejana Naomi Osaka.  Fenomenalna Serena u finalu US opena, Sevastova pregažena! Amerikanka Serena Vilijams plasirala se u finale US opena posle pobede nad Anastasijom Sevastovom iz Letonije – 6:3, 6:0.  Osaka zakazala meč sa Serenom i poručila joj: "Volim te!" Naomi Osaka je prva Japanka u istoriji tenisa koja će igrati u finalu nekog grend slema.

Tenis 07.09.2018 | 11:00
USO - Biće "vruće" finale: Legenda protiv senzacije!
Meč je trajao samo sat I šest minuta.

To zapravo nije bila obična pobeda već “čišćenje” protivnice sa terena, koja je brejkom u prvom gemu meča samo izazvala žestoku reakciju najstarije finalistikinje u istoriji US opena (36 godina).

Serena je bila fenomenalna, sjajno je servirala, odlično se kretala i Sevastova je u drugom setu delovala kao da je u pitanju amaterka, a ne polufinalistikinja US opena. 

Na startu meča, u prvom gemu Sevastova je oduzela servis Sereni, napravila brejk, potom povela 2:0, a onda je Serena pronašla ritam, vezala pet gemova i posle pola sata igre već je bilo 5:2 za Vilijamsovu. Letonka je prekinula Sereninu seriju 

“Morala sam da se malo naviknem na njenu igru, nisam igrala ranije protiv nje. Ne udara jako kao druge igračice. Posle samo počela da razmišljam o finalu. Teško je ne razmišljati o njemu”, rekla je Serena posle meča.

Na početku drugog seta Vilijamsova je odmah napravila brejk, iako se Sevastova u prvi mah odbranila, spasla je tri brejk lopte, ali je Serena je preuzela inicijativu i iskoristila četvrtu. Serena je bila bolja u svim segmentima, na servisu, u polju, na mreži, dok je Letonka imala veoma loš učinak kada su u pitanju osvojeni poeni na drugi servis. U jednom trenutku bila je na samo 20 odsto. 

Dominacija Serene se nastavila, žestoko je napadala rivalku, željna da što brže završi meč, a utisak je da se od nekih napada ne bi odbranilo ni 90 odsto imena sa ATP liste. 

U drugom setu prednost je brzo rasla, a posle dva brejka bilo je jasno da je meč praktično završen. Vilijamsova je dominirala na mreži, imala je razorne udarce, vrlo precizne. Igrala je maksimalno agresivno za što kreće poene. Na kraju drugog seta pislao je 6:0.

Osaka zakazala meč sa Serenom i poručila joj: "Volim te!" Naomi Osaka je prva Japanka u istoriji tenisa koja će igrati u finalu nekog grend slema.

On je u polufinalu pobedila Amerikanku Medison Kiz lakše I brže nego što se očekivalo – 6:2, 6:4.

Meč je trajao sat i 28 minuta i Japanka je u tom period uspela da odbrani čak 13 brejk lopti.

Ona će u finalu u subotu igrati protiv svog idola, Amerikanke Serene Vilijams. 

“Mnogo mi znači ovaj trenutak, hvala vam svima. Odbranila sam 13 brejk lopti jer sam jako želela da igram protiv Serene. Zašto?! Zato što je ona Serena! Čudno mi je da sam u finalu. Tresla sam se u nekim trenucima i samo sam govorila sebi da ne napravim neku duplu grešku. Poruka za moju mamu: ‘Uspela sam’, a poruka za Serenu: ‘Volim te’.”

Kada u subotu nešto posle 22 časa bude počelo finale ženskog singla, preko puta šestostruke šampionke US opena i osvajačice 23 gren slem titule nalaziće se vedra i nasmejana, ali snažna i precizna Naomi Osaka!

Impresivnom igrom u drugom polufinalu na krcatom "Artur Eš" stadionu u Njujorku, ova 20-godišnjakinja postala je prva Japanka u finalu nekog "mejdžor" turnira, a šansu da se protiv idola iz klinačkih dana bori i za prestižni trofej zaslužila je tako što je "poništila" svih 13 brejk lopti do kojih je teškom mukom stizala prošlogodišnja finalistkinja, Medison Kiz.

Utoliko, konačan rezultat posle 108 minuta borbe u noći između četvrtka i petka ne oslikava realno događaje sa terena: (14) Medison Kiz - (20) Naomi Osaka 2:6, 4:6.

"TO JE SERENA, HEEEJ"

"Mnogo sam želela da igram protiv Serene", slegla je ramenima i nasmejala se Japanka kada je još na terenu upitana za to kako je uspela svih 13 puta da osvoji poen na brejk loptu protivnice.

Usledilo je dodatno pitanje:

"Zašto?"

Odgovorila je samo:

"To je Serena, heeeej", i izazvala ovacije na "Ešu", na kom je jedno mesto bilo rezervisano i za njenu majku, Tamaki.

19 GODINA KASNIJE: DEVETO US OPEN FINALE

Pre toga, veteranka koja je prvu od 23 gren slem titule osvojila upravo na "Flašing Medouzu" sada već davne 1999. godine, izgubila je prva dva gema u polufinalnom sparingovanju sa rivalkom iz Letonije i potom joj prepustila još samo gem do plasmana u deveto njujorško finale: (17) Serena Vilijams - (19) Anastasija Sevastova 6:3, 6:0.

***

danas na US openu

(1) Rafael Nadal - (3) Huan Martin Del Potro (petak, 22.00)
(6) Novak Đoković - (12) Kei Nišikori (subota, 00.00)

*napomena: žensko finale je u subotu u 22, a muško u nedelju u istom terminu

***

Ova 34-godišnjakinja propustila je tri gren slema u 2017. i prvi u 2018. godini zbog rođenja kćerkice Aleksis Olimpije u septembru prošle godine, na Rolan Garosu ispala je u osmini finala, na Vimbldonu se vratila u "mejdžor" finala ali doživela ubedljiv poraz od Anđelik Kerber rezultatom 3:6, 3:6, da bi potom na putu do 31. gren slem finala izgubila samo set i to u osmini finala od Kaje Kanepi - 6:0, 4:6, 6:3.

U predigri napetog i kvalitetnog duela između Kiz i Osake, 28-godišnja Sevastova delovala je potpuno demoralisano i svojski pomogla Amerikanki da posao završi za sat i osam minuta (brejk lopte 1/2 - 5/10).

Ukoliko opravda ulogu favoritkinje i savlada 14 godina mlađu Osaku, Vilijams će se osvajanjem 24. gren slem trofeja u singlu izjednačiti na večnoj listi sa Margaret Kort. Ona je, doduše, 13 prestižnih trofeja osvojila pre ulaska u Open eru 1968. godine. 

Ujedno, mlađa od sestara Vilijams postala bi najtrofejnija teniserka na Ju-Es openu ispred šestostruke osvajačice Štefi Graf.

GODINE - 34:20 / WTA TITULE - 72:1

Za to će joj biti potrebna prva pobeda nad Japankom, koja je u Majamiju prošlog februara bila prilično ubedljiva u njihovom prvom WTA okršaju - 6:3, 6:2. Ipak, trebalo bi istaći da su to bili prvi Serenini izlasci na teren nakon što je početkom sezone shvatila da je preuranila sa povratkom tenisu i povukla prijavu sa Australijan opena.

Osaka će u finalu morati da pruži još mirniju i staloženiju igru kako bi postala treća u istoriji sa pobedom nad Serenom pred 23.000 ljudi na "Ešu", ali bi u isto vreme trebalo da bude i rasterećena utoliko što joj je do ove sezone osmina finala Australijan opena prošlog januara.

Protiv sebe imaće osvajačicu 72 WTA titule, ali i četiri olimpijska zlata od kojih je ono iz Londona 2012. u singl konkurenciji.

S druge strane, Osaka je osvojila jednu WTA titulu...

Da se ne plaši izazova, devojka čiji je otac sa Haitija, a majka iz Japana, pokazala je u duelu sa teniserkom od koje je izgubila sva tri puta do ove noći, računajući od US opena 2016, preko Indijan Velsa 2017. i konačno Rolan Garosa 2018. godine. Kiz je u ta tri susreta izgubila samo set, ali se ovog puta odlučila za alibi igru u najvažnijim poenima i dopustila Osaki da se izvuče iz brojnih neprilika na svoj servis (0/13 brejk lopte) i potom koristi retke prilike na servis protivnice (3/4 brejk lopte).

***

rezultati polufinala

(17) Serena Vilijams - (19) Anastasija Sevastova 6:3, 6:0
(14) Medison Kiz - (20) Naomi Osaka 2:6, 4:6

***

U prvom setu, Kiz je propustila četiri brejk lopte za vođstvo od 3:1 i potom glatko izgubila svoj servis gem i bacila još dve brejk šanse odmah u narednom gemu posle čega više nije bila ni blizu povratka u egal - od 2:1 do 2:6 za 25 minuta.

0/13 BREJK LOPTE?!

Japanka je nastavila nalet i na otvaranju drugog seta, odmah napravila brejk i potom uspela da se izbori sa šest Amerikankinih brejk lopti, sve dok 14 minuta dugi gem nije pretvorila u 0:2. Priliku da izbegne treći polufinalni poraz na gren slemovima, posle Australijan opena 2015. i Rolan Garosa 2018. godine, Kiz je imala samo još jednom - pri servisu Osake na 3:4.

Ne strepeći od najveće pobede u karijeri pronašla je prvi servis u pravom trenutku, sačuvala i 13. brejk loptu na susretu, povela 3:5, bez borbe sačekala da dobije priliku da servira za finale na 4:5, izgubila prvi poen u tom gemu i onda osvojila četiri u nizu što vinerima iz servisa, što neiznuđenim greškama uveliko savladane Kiz.

Sličan kolaps pod pritiskom ona je imala pre godinu dana kada je bila impresivna do plasman u svoje prvo "mejdžor" finale, a onda bila počišćena u sat vremena neravnopravnog tenisa sa zemljakinjom, Sloan Stivens.

Budućoj šampionki pripašće nagrada od 3.800.000 dolara uz 2.000 WTA bodova, poraženoj finalistkinji 1.850.000 i 1.300, a polufinalistkinjama 925.000 i 780 poena.

Amerikanka je od poraza u finalu Vimbldona sredinom jula izlazila na teren samo tri puta i zabeležila jednu pobedu - onu u 1. kolu Sinsinatija nad Darijom Gavrilovom, mada su mnogi već tada prepoznali da je Serena sve misli usmerila ka US openu koji je osvajala 1999, 2002, 2008, 2012, 2013. i 2014. godine, a gubila finala samo 2001. od sestre Venus (2:6, 4:6) i 2011. od Samante Stosur (2:6, 6:7).

Poslednjih pet finala:

2017 Stivens - Kiz 63 60

2016 Kerber - Pliškova 63 46 64

2015 Peneta - Vinči 76 62

2014 Vilijams - Voznijacki 63 63

2013 Vilijams - Azarenka 75 67 61

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar