Spremite se, polijećemo - kreće NFL!

Startni kvoterbek Filadelfije Karson Venc nije se još oporavio od operacije ligamenata kolena, ali tu je junak 52. Superboula Nik Fols. Hulio Džons zadao brigu Atlanti.

Ostali sportovi 06.09.2018 | 21:45
Spremite se, polijećemo - kreće NFL!
Kreće bitka za 53. Superboul. Ko će da izbori plasman na najveći sportski događaj u SAD, koji je na programu 3. februara 2019. godine na velelepnom Mercedes domu u Atlanti? Kako to tradicija nalaže šampion otvara novu sezonu. Filadelfija dočekuje Atlantu na svom Linkoln Fajnešal fildu. Biće to sudar „ptica“! Koja će više da poleti, orao ili soko? Iglsi ili Falkonsi?

Posle senzacionalne titule prošle sezone, sada svi respektuju Filadelfiju, sada je ekipa koju fantastično predvodi Dag Pederson opet jedan od kandidata za titulu. S pravom, nije se mnogo menjala šampionska ekipa. Nema više veterana, raning beka Lagereta Blanta (otišao u Detroit) i risivera Torija Smita (pojačao Karolinu), ali tu su i dalje udarne igle ekipa iz grada „bratske ljubavi“ Džej Adžaji i Alšon Džefri. Obojica su imala sitne povrede u predsezoni, ali se očekuje da budu u timu na premijeri novog šampionata američkog fudbala.

Iako fenomenalna odbrana Iglsa, dobila je pojačanje u vidu Majkla Beneta, osvajača Superboula, koji je stigao iz Sijetla. Odsustvo startnog kvoterbeka za većinu timova bi bio žestok udarac, ali ne i za Filadelfiju. Mladog Karsona Venca nema na startu sezone, nije se još oporavio od povrede, ali nije problem, tu je Nik Fols, junak meča u Mineapolisu protiv Nju Inglanda. Iskusni vođa napada hrabro je preuzeo prošle sezone ekipu koja je ostala bez lucidnog kvoterbeka Venca i to nekoliko nedelja pred plej-of.

Svi su otpisali Iglsi, ali su oni pokazali da su šampionskog mentaliteta. Fols, koji je dve godine grejao klupu u Remsima i Kanzasu, zablistao je u doigravanju, odveo svoj tim do 52. Superboula, a onda... Istorija je ispisana u Mineapolisu, Filadelfija je prvi put na tronu, a mesecima posle toga u gradu u Pensilvaniji pevalo se: "Fly, Eagles, fly".

Pedersen se jasno posle toga rekao da je Venc vođa ekipe, ali ne ubacuje ga iskusni ofanzivni „guru“ još u vatru, iskusniji Fols otvara sezonu protiv odlične Atlante, još jednog od favorita u NFC za mesto u Superboulu. Problem za Falkonse je bio štrajk prve zvezde tima, sjajnog vajd risivera Hulija Džonsa, koji želeo novi ugovor, koji još nije dobio. Kako je to u poslednje vreme moderno (ove sezone na isto su se odlučili Lejvion Bel, Irl Tomas, Kalil Mek, Aron Donald...), preskočio je predsezonu i tek pre nekoliko dana se pridružio saigračima.

Napad ekipe iz Džoržije, koja je pretprošle sezone savršeno funkcionisao, „kašljucao“ je u prošlom šampionatu. Met Rajan, MVP 2017. godine, nije uspeo da ponovi tako dobru sezonu. Međutim, od franšize koja je pretežno fokusirana na napad, Atlanta sve više postaje odbrambena sila. Mladi, poletni defanzivci biće prava napast za sve napade.

Ova dva tima igrala su prošle sezone u polufinalu konferencije u Filadelfiji. Iako su gosti bili favoritii, slavili su Iglsi u tvrdom meču – 15:10. Imala je Atlanta poslednji napad, i to u crvenoj zoni, ali je Rajan, po ko zna koji put kada se odlučuje, nije uspeo da nađe svoje hvatače za tačdaun i pobedu. U poslednjoj deceniji ova dva tima su igrala osam puta, a skor je 5:3 za Filadelfiju, koja je dobila poslednja dva meča. Očekuje se neizvestan meč, a malu prednost dajemo domaćinu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar