Ima li razloga za paniku na Balkanu

Da li je razgraničenje Srbije i Kosova zaista avet koja može da zapali balkansko bure baruta, kako tvrde pojedini analitičari? Postoji li način da se Beograd i Priština samostalno dogovore i sprovedu miroljubivo rješenje, a da to ne izazove haos u BiH ili Makedoniji?

Region 03.09.2018 | 08:27
Ima li razloga za paniku na Balkanu
Do skora su bili usamljeni glasovi koji su uopšte pominjali mogućnost dogovora o razgraničenju, a kamoli ga otvoreno zagovarali. Ipak, ljeto 2018. donijelo nam je preokret – sve više stručnjaka poziva na podršku sporazumu o razmjeni teritorija i istovremeno negira da će mirno crtanje nove granice između Srbije i Kosova izazvati sudnji dan na Balkanu.

– Nema neposrednog razoga za paniku – tvrdi Timoti Les, direktor organizacije za politički konsalting “Nova Evropa” i rukovodilac istraživačkog projekta “Nju intermarium” Univerziteta Kembridž, prenosi Blic.

1) BiH i Republika Srpska
Zagovarači “domino efekta” tvrde da će razmjena teritorija između Srbije i Kosova oživjeti krvave etničke sukobe u BiH. Timoti Les, međutim, tvrdi da sudbina BiH mnogo više zavisi od politike unutar zemlje i šireg geopolitičkog okruženja, nego od događaja na Kosovu.

– Da je Balkan podložan prostim uzročno-posljedičnim vezama, Republika Srpska bi proglasila nezavisnost nakon što je to učinilo Kosovo 2008. godine. Štaviše, u mjeri u kojoj bi sporazum o podjeli Kosova imao reperkusije tako što bi se Sarajevo usresredilo na mogućnost otcjepljenja bosanske države, možda bi se najzad ukazala prilika da se okonča mučna pat-pozicija u Bosni – pisao je nedavno Les.

On smatra da bi mogući sporazum o Kosovu, kojeg naziva “revolucionarnim”, mogao da pokaže da granice nisu nedodirljive, da SAD više ne zauzimaju određenu stranu i da dugogodišnji neprijatelji mogu da riješe sporove mirno, pregovorima, umjesto na bojnom polju.

– Ovo bi omogućilo izlazak iz ćorsokaka i pružilo priliku Bosni da se razvija kao država – objasnio je Les.

Volfgang Petrič, bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, upozorava da administrativne korekcije granica imaju potencijalne mane ukoliko se ne sprovode pažljivo i u tijesnoj saradnji sa UN, EU i Oebsom. Petrič izlazi sa jasnim prijedlogom.

– Predlažem da se pripremi obavezujući dokument kako bi se stavila tačka na sve buduće granične sporove, uključujući i pitanje Bosne – kaže Petrič.

Na pitanje da li misli da postoji šansa da konačno rješenje kosovskog pitanja bude pronađeno na međunarodnoj konferenciji, takozvanom “Dejtonu 2”, Petrič kaže da može da zamisli format nalik “Dejtonu”.



Marko Prelec, profesor na Školi za javne politike pri Centralnoevropskom univerzitetu, smatra da Evropa ima intenzivan i razumljiv strah od promjene nacionalnih granica, ali i da razgovori o razmjeni teritorija zaslužuju pažljivu podršku Zapada.

Što se tiče opasnosti od generisanja krize u BiH, Prelec kaće da je Republika Srpska sasvim drugo pitanje, gdje rukovodstvo i mnogi građani zaista žele otcepljenje od BiH, ali znaju da je to nemoguće. – Njihov region predstavljaju dvije polovine: siromašan, mali, istočni dio uz granicu sa Srbijom i veći, bogatiji, zapadni dio ispod Hrvatske. Srbi bi mogli sutra da proglase nezavisnost, ali dvije trećine ili više njihovih ljudi bilo bi odsječeno na zapadu, bez povezanosti sa prijateljskom teritorijom. Ustav Bosne i Hercegovine već daje regionu veoma široku autonomiju, koja bi vjerovatno bila izgubljena ukoliko otcjepljenje ne bi bilo uspješno – kaže Prelec.

2) Makedonija

S druge strane, Prelec kaže da je Makedonija sada “daleko stabilnija”, da ima “progresivnu, multietničku vladu”, i da bi “već sljedeće godine mogla da postane članica NATO, dok je Albansko stanovništvo pragmatično i zadovoljava se životom u državi sa dobrim izgledima evropskih integracija i prosperiteta.

(Srpskainfo)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

X

03.09.2018 06:52

Interesantno kako svi ovo sa kosovom i srbijom povezuju sa nekim scenarijem da se RS otcjepi, a niko ne vidi opasnost da zbog takvih suicidnih namjera neko može izbrisati RS kao gumicom !! ;)

ODGOVORITE
Name

Skeptik

03.09.2018 07:45

BiH, Republika Srpska j Federacija BiH su stvorene SAMO voljom velikih sila. Odvajanje RS ili stvaranje hrvatskog entiteta ili unitarizacija BiH se može obaviti opet SAMO voljom velikih sila. I tačka.

Name

Re

03.09.2018 08:21

A hebo vise razgranicenja odvajanja ako ce narod ginuti.. zbog medja i livada gube se djeca ocevi itd. Da ti daju citav svijet ako nekog izgubis ne treba ti...

Name

Re skeptik

03.09.2018 08:27

Pravo pitanje je pitanje necijeg straha. Dobro si rekao da se promjena BiH moze desiti samo voljom velikih sila. Toga se zapravo boje pojedinci. Znaju oni da Republika Srpska nece proglasiti nezavisnost bez podrske velikih sila. Podjela Kosova bi velikim silama znacila da se podjelom moze doci do mirnih konacnih resenja a onda opcija podjele vise ne bi bila tabu tema. Mnogi politicari na zapadu bi rekli ako se Kosovo moze podjeliti i da se dodje do konacnog resenja a ne bude rata zasto se podjelom ne moze doci do konacnog resenja u BiH, Ukrajini, Spaniji, Moldaviji, Gruziji, Siriji, Iraku i jos mnogim drugim zemljama? Sama pojava u politici koja se zove Tramp izaziva promjene u nacinu funkcionisanja svijeta u odnosu na zadnjih 30 godina. Zadnjih 30 godina je Amerika bila dezurni policajac i bilo je bitno samo sta oni kazu. Tramp shvata da moc zapada stagnira ili blago opada dok moc rivala kao sto je Rusija, Kina, Indija, Iran i neke manje zemlje jacaju. To znaci da ce americki uticaj postepeno da opada, nece amerika propasti preko noci ali postepeno ce ih istiskati drugi igraci. Zbog toga Tramp pozuruje da resava sve stvari koje nisu potpuno rijesene. Cilj mu je da na te stvari stavi tacku dok su jaci. To se odnosi i na trgovinu, ekonomiju, politiku i sve ostalo. Najbolji primer toga je ruska podrska Asadu i Tursko kur**nje sa ruskim S400 i inacenje sa amerikom. Sve to izaziva panican strah kod pojedinaca u BiH a i u EU. Jer BiH za ameriku ne pretstavlja nista posebno i sada kada i Srbija juri ka zapadu nema razloga da brane RS nezavisnost. Misle mozda ce Dodik ponuditi da RS udje u NATO ili nesto slicno. Sustina je da se politika veliki sila mijenja kako se mijenja njihova pozicija na globalnom nivou a mi smo americi manje bitni od predgradja Njujorka. Ne kazem da cemo dobiti podrsku za nezavisnost, niti da cemo dobro proci ali neko ima veliki strah da ce izgubiti ono sto imaju. Tj ono smo misle da imaju.

Name

Па

03.09.2018 07:00

Шта има у БиХ да се разграничи? Све је давно разграничено. Све ама баш све се зна, гдје су Бошњаци, Срби, Хрвати, а зна се и да је једино Брчко остало као мултиетнички град ( не знам да ли је подјељен по квартовима ) а све друго је већ одавно (1992) подијељено. Нешто ратом, нешто Дејтон али то је то. Може да живи (да се пати) гдје ко хоће и како хоће јер у БиХ нико никога не *ебе ни за суву шљиву. Сад како ће се звати. Ма *ебеш то. Неко БиХ, Босна, Бејха, Република Српска, Херцег Босна. Нека је зову како коме одговара јер је била, биће и остаје халајбегова слама.

ODGOVORITE
Name

Realno

03.09.2018 07:07

Ne dirajte BiH previse je ljuta ona je priznata drzava ako niste znali haha budite mirni.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

03.09.2018 08:21

Jeste, čak i Srbija i Hrvatska su je priznali. Srbi i Hrvati iz BiH imaju dvojno državljanstvo, Srbi i Hrvati nemaju osjećaj da im je BiH matična država, Srbi navijaju u sportu za Srbiju a Hrvati za Hrvatsku, Hrvatska gradi pelješački most uprkos protivljenju Bošnjaka....Bošnjaci imaju Bosnu od Zenice do Sarajava. Tu i igraju sportske utakmice države BiH koje se ne igraju u Banja Luci ili Mostaru. Stvarno priznata BiH ha ha ha...

Name

Nemanja

03.09.2018 09:34

Priznata je i Srbija u granicama sa Kosovom, pa gledaj razvoja situacije...

Name

Da, da...

03.09.2018 07:34

G-din Prelec je iznio najobjektivniju ocjenu i procjenu trenutnog stanja i eventualnih promjena granica.nama u Republici Srpskoj je najpametnije da, bar za sada, ne "čačkamo mečku" jer bi, u suprotnom, mogli izgubiti i ovo što sada imamo, a imamo skoro sve - izvršnu i zakonodvnu vlast, policiju, obrazovanje...

ODGOVORITE
Name

Koo

03.09.2018 07:55

Ne znam samo sto bi izgubio, jer ova trenutna vlast i ovlasti sto policijske sto obrazovne sto zakonodavne, rade samo za jednog covjeka a najmanje za RS. Ako RS ne uspije eliminirati Dodika i SNSD na izborima, onda ce i bez referenduma o nezavisnosti nestati.

Name

hercegovac

03.09.2018 07:56

Ako budem mogao sledeći rat na balkanu ću gledati na TV kao i ostali normalan svijet. Razgranicenje i podjela teritorija je samo dimna zavjesa, "elite" su se nakrale i jedini način da zadrže oteto je novi rat. Prema tome ako se budu pitali ovi koji se danas pitaju rata će sigurno biti.

ODGOVORITE
Name

Titan

03.09.2018 09:08

Dragi Srbi!!! Zeljeti vojnu neutralnost a istovremeno kupovati ruske migove, ne ide. U globalnom ratu, gdje ste u zavadji sa svim sa kojim granicite, vas bi rastrgli. Traziti nezavisnost Rs-a , a bosnjacima ne dati nista npr. Sandzak , je nemoguce. Urazumite se, ovo je vasa zemlja ma kako se zvala.

ODGOVORITE
Name

Jao, kukulele

03.09.2018 09:26

Razloga za paniku na Balkanu itekako ima, jer čim se i pomenu granice i dok pojedini političari govore o osamostaljivanju, ujedinjavanju itd., ovo područje ne može na zelenu granu.Uz to, ulje na vatru dolijevaju velike sile i mdovoljna je jedna iskra pa da ovo "bure barita" eksplodira.

ODGOVORITE
Name

Sfrjot

03.09.2018 15:14

Niti prvu niti drugu Jugoslaviju nisu oformile danasnje novo nastale republike.Zadnja Jugoslavija se raspala po ,,avnojevskim,,granicama,,koje do tada nikada nisu bile granice.Zato,svasta je moguce.

ODGOVORITE