F1: Hamilton pokorio i Moncu!

Sudari na startu i sjajni manevar u finišu! Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Italije, 14. trci ovogodišnjeg šampionata koja je vožena na legendarnoj Monci.  Luisovo slavlje u Monci, stigao Šumahera! Na ovoj stazi nikada nisu dosadne trke. . .

Ostali sportovi 02.09.2018 | 17:20
F1: Hamilton pokorio i Moncu!
Hamilton, koji je startovao sa treće pozicije, prvo je iskoristio gužvu na početku, a onda pametnom taktikom i veštom vožnjom ostvario šesti trijumf ove sezone.

Upravo je u prvom krugu došlo do kontakta između dvojice rivala za titulu – Britančev bolid nije pretrpeo oštećenja, dok je Fetel pao na 18. poziciju.

Odličnom vožnjom uspeo je da se konsoliduje i veoma brzo vrati blizu vrha, dok su Valteri Botas i Kimi Raikonen bili ti koji su parirali Luisu. On je nešto kasnije otišao u boks, što će se ispostaviti kao dobro rešenje jer je imao kvalitetnije pneumatike, da bi pošto je Botas odradio dobar posao, ostala bitka sa Kimijem. 

Neko vreme je aktuelni šampion Formule 1 vrebao priliku, a onda fantastičnim manevrom u 45. krugu došao do čelne pozicije. 

Zahvaljujući boljem stanju guma odmah je pobegao prvom pratiocu i tada je trka bila rešena. 

Raikonen je ostao na drugom mestu, dok se do trećeg probio Maks Ferstapen koji je iskoristio jednu grešku četvrtoplasiranog Botasa. Peti je završio Fetel, a prvih 10 kompletirali su Grožan, Okon, Peres, Sains i Strol. 

Ovim trijumfom, ukupno 68. u karijeri, četvorostruki šampion približio se i petom slavlju jer ima čak 32 boda više od Fetela, a ostalo je još sedam trka do kraja. 

Sledeća je na programu 16. septembra u Singapuru.

Veliko slavlje Luisa Hamiltona koji polako pravi razliku i korača ka novoj tituli!

Vozač Mercedesa pobedio je ovog popodneva na legendarnoj stazi u Monci na trci za Veliku nagradu Italije u šampionatu Formule 1, drugi put uzastopno, a čak peti put do sada - čime se izjednačio s dosadašnjim rekorderom Mihaelom Šumaherom.

Britanac je ostvario 68. trijumf u karijeri, sedmi ove sezone...

Na podijumu su završili i drugoplasirani Kimi Raikonen (Ferari) i Maks Ferstapen (Red Bul), dok je četvrto mesto pripalo Valteriju Botasu (Mercedes), peto Sebastijanu Fetelu (Ferari), šesto Romanu Grožanu (Has), sedmo Estebanu Okonu (Fors Indija)...

Hamilton je tako uvećao prednost u generalnom plasmanu na 30 bodova više od Fetela.

Na sedam trka do kraja Hamilton ima 256 bodova, Fetel je "usporio" i trenutno je na 226, dok su već daleko Kimi Raikonen (164), Valteri Botas (159) i dva "Red Bula" Maks Ferstapen (130), odnosno Danijel Rikardo (118).

Raspored do kraja sezone:

Marina bej, Singapur 16. 9.
Soči autodrom, Rusija 30. 9.
Suzuka, Japan 7. 10.
Ostin, SAD 21. 10.
Ermano Rodrigez, Meksiko 28. 10.
Karlos Pase, Brazil 11. 11.
Jas Marina, Abu Dabi 25. 11.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar