Sukob Njemačke i SAD zbog KiM

I "Vol strit džurnal" i "EUObzerver" pišu o sastanku ministara spoljnih poslova EU u Beču.

Srbija 02.09.2018 | 13:32
Sukob Njemačke i SAD zbog KiM
Američki list navodi da su SAD i Nemačka na suprotnim stranama kad je reč o mogućem planu o promeni granica između Srbije i Kosova i rešavanju jednog od poslednjih velikih teritorijalnih sporova u Evropi.

Pritom, navodi njujorški list, Berlin je zabrinut zbog "poteza koji bi mogao da otvori Pandorinu kutiju međuetničkih sporova u nekim od najsiromašnijih zemalja regiona", a nemački zvaničnici su u petak rekli da ostaju duboko skeptični po tom pitanju. 

WSJ ukazuje, u tom kontekstu, na izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa. 

"Ne mislimo da su razgovori o razmeni teritorija između Kosova i Srbije konstruktivni. To može da otvori previše starih rana kod tamošnjih naroda", rekao je Mas, na putu ka Beču, na razgovore između šefova diplomatija EU i balkanskih zvaničnika. 

S druge strane, ukazuje se u tekstu, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je prošle nedelje izjavio da ta ideja ne zabrinjava Vašington, uprkos dvodecenijskom protivljenju Zapada. 

Eventualni dogovor o teritorijalnim korekcijama mogao bi da naiđe na značajne kritike na domaćem terenu, ocenjuje WSJ, uz napomenu da se toj ideji protivi srpsko pravoslavno sveštenstvo i vodeći kosovski političari. 

Uz to, dodaje se, zvaničnici u susednoj Bosni izrazili su zabrinutost da bi to moglo da dodatno podstakne težnje lidera Republike Srpske Milorada Dodika ka nezavisnosti. 

List navodi i da su neki evropski lideri zabrinuti da bi eventualni dogovor o izmeni granice mogao da napravi etnički razdor i u Makedoniji, koja je iskusila sporadično nasilje u koje je bila umešana albanska manjima. 

Njujorški list podseća da je finski ministar spoljnih poslova Timo Soini u petak rekao da "treba biti veoma oprezan kako se ne bi izazvali novi problemi u regionu", kao i da je nemačka kancelarka Merkel ranije ovog meseca izjavila da su "granice ovog regiona nepovredive". 

Američki list navodi da je ideja o prekrajanju granica kako bi se balkanske zemlje učinile etnički homogenijim nepopularna među mnogim evropskim vladama. 

"Neki od glavnih evropskih zvaničnika počeli su svoje karijere na Balkanu, i lično prisustvovali ratovima u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-ih godina prošlog veka, u kojima je ubijeno oko 140.000 ljudi. Međutim, EU, takođe, godinama traži rešenje za spor između Kosova i Srbije", navodi se u tekstu. 

WSJ ukazuje da su se Vašington i Berlin, generalno, slagali kad je reč o ovom regionu otkako je predsednik Bil Klinton predsedavao Dejtonskim mirovnim pregovorima 1995. koji su doneli nestabilni mir glavnom poprištu jugoslovenskih ratova - Bosni i Hercegovini, ali da su su pod Donaldom Trampom SAD pokazale interesovanje za preispitivanje svoje politike u pogledu ovog regiona. 

Njujorški list zaključuje da je američka podrška teritorijalnoj razmeni na jugoistoku Evrope među izvesnim brojem pitanja po kojima se Berlin i Vašington ne slažu. 

U međuvremenu, briselski portal "EUObzerver" navodi da su institucije EU izrazile nadu u novi značajan pomak kad je reč o proširenju Zapadnog Balkana, uprkos "nervozi" zbog ideje o razmeni teritorija iz etničkih razloga. 

Portal podseća na izjavu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, posle razgovora zvaničnika EU u Beču 31. avgusta, da bi Beograd i Priština mogli da normalizuju odnose obavezujućim sporazumom 2020. godine. 

Mogerini, ukazuje portal, tek treba da "umiri nervozne glave", u trenutku kada se razgovori premeštaju iz Beča u prestonicu EU iduće nedelje, kada će se tamo sa njom sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači. 

"Eventualni dogovor tiče se razmene delova severnog Kosova naseljenih Srbima za Preševsku dolinu u Srbiji, gde etnički Albanci čine većinu stanovništva", navodi briselski portal, uz ocenu da bi to moglo da izazove snažnu negativnu reakciju nacionalista na Kosovu i u Srbiji. 

I "EU Obzerver" upozorava na rizik da bi takav dogovor mogao da ohrabri Albance u Makedoniji, kao i Hrvate i Srbe u BiH, da pokušaju da ponovo isrctaju granice, manje od 20 godina nakon okončanja ratova na Zapadnom Balkanu.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Zora

02.09.2018 11:41

Pa gospodo iz Njemacke, SAD-a i drugih zapadnih sila vratiti Kosovo i Metohiju u granice Srbije i "Pandorina kutija" nece biti otvirena. Vratite na snagu rezoluciju UN 1244. Svi problemi ce biti rijeseni.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

02.09.2018 12:00

Nemere neda Mile. Mile je reko svi srbi sa KiM preseliti prvo u Republiku Srpsku.Pa kada budem napravio Rvatski entitet onda ih definitivno preseliti u BG. pasaluk.

Name

xcxc

02.09.2018 13:10

Nisu oni krivi, nego bolesnik koji o tome pregovara. Zašto nisu u Hrvatskoj stali na stranu otcepljene Krajine, nego su čak pripremili vojnu akciju na srbe?. BiH je druga stvar I ne može se dovoditi u istu ravan. Drugo I veoma značajno je to da I pored prezivljenog ne možemo shvatiti da etnicki ciste drzave ne znače nikakav socijlni raj, nego nas troše na gluposti.

Name

Ej...

02.09.2018 11:42

...Stvarno mi je muka.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

02.09.2018 11:42

Немац је увек био против Србина. Американац и Србин су увек били на истим странама, сем током 90-тих. Али, Амер ни тад није био против Србина лично - него је био обичан плаћеник и силеџија.

ODGOVORITE
Name

Profesor

02.09.2018 12:04

Odjednom su vam Amerikanci prijatelji a do jučer najveci neprijatelji. Ahhhaaa BOND ti si licemjer i prevrtljivac kao svoj predsjednik Milokrad.

Name

007 Бонд

02.09.2018 12:22

@Profesof... Покажи ми да си сармантан , покажи се да си галантан ,потруди се па ме заведи ,с богињом ме упореди ...Покажи да си мушко на делу ,да ниси сноб у скупом оделу , поклони ми ситнице разне ,пусти реци празне ...Ако имаш петљу, ако имас херца , поклони ми бунду од нерца , ако имаш петљу, ако имаш чуку , дијамантски прстен стави ми на руку...Покажи ми имаш ли шмека , да видимо каква си зверка , покази сада колико вредиш зар на мени да се штедиш... Покажи да си муско на делу , да ниси сноб у скупом оделу ,поклони ми ситнице разне пусти речи празне.

Name

re Bond

02.09.2018 13:31

Kvazi Srbendama je dovoljna jedna lazna rijec da popljuju sve sto su do tada tvrdili,ti to potvrdjujes.

Name

Profesor

02.09.2018 16:06

Bond, vidim da su tvoji maksimalni intelektualni dometi stihovi neke turbo folk "pjevaljke". Savjetujem ti da pročitaš neko književno djelo da barem koliko toliko umanjiš štetu na tvom malom i ispranom mozgu. Nadam se tvom brzom ozdravljenju.

Name

007 Бонд

03.09.2018 07:28

Како не схватате да ја нисам Додиков! Ја сам од Бачке! Значи, ја немам право гласа код вас у Републици Српској. Ја нисам ваш држављанин. ...

Name

samy

02.09.2018 12:00

Ovako mali perica zamislja politiku.U Informeeru i Srpskom telegrafu svaki an Putin zagrmi na nekog zbog Srbije a velike sile se utrkuju koja ce stati na nasu stranu al interesantno na ce na kraju Srbija ostati bez svega

ODGOVORITE
Name

Ime

02.09.2018 12:13

Ovako nam i treba da kad se mi ne možemo dogovorit nek nam neko drugi kroji kapu!! U svemu ovome gubitnici su i Srbija i Siptari a i drugi kojima drugi kaput sije . To znaci da smo na medjunarodnoj pijaci i da sa nama trguju. Oni će zasigurno na nama da zarade a nama šta ostane . Najčešće pustoš !!!

ODGOVORITE
Name

Lako

02.09.2018 17:53

je davati tudje ! De neka svoje poklone. Dali to moze ??? Lopovluk ! ! ! Kako su radili tako ce im biti u drzavi.

ODGOVORITE
Name

Briga

02.09.2018 20:04

Dali je Amerika istrošila sve adute na jadnim arapskim zemljama pa ponovo traži zlo na Balkanu.Kud će VIŠE ZLO nego što su prefiks""" REPUBLIKA""" 90-ih godina dali tamo gdje normalan čovjek nebo ni pomislio a to je namjerno urađeno da bi na na naj jednostavniji način mogli napraviti zlo na ovim prostorima, ukoliko Evropa ponovo dopusti da Ameri rade na Balkanu što im padne na pamet uz pomoć ovdašnjih TURBO NACIONALISTA..Uz dužno poštovanje prema ljudima SAD-a Koi ne misle zlo narodima na Balkanu iskreno se izvinjavam.

ODGOVORITE
Name

re

03.09.2018 18:51

Hajde Ti meni reci u cemu se politika USA i Njemacke razlikovala od 90-tih do sada ovoga.U nicemu.I ovdje u Bosni nema ništa da je Amerika gurala,a da to nije štimalo Njemcima.Ništa.Ako znaš nešto,reci.Prema tome Evropa nije dopustila Amerima da rade na Balkanu sta im padne na pamet,vec su oni uvijek skokom sta su Njemci ili Germani okom.I operacija oluja u Cro.I to su Germani udesili sa Amerima.Bas bi se toliko Ameri trudili oko Hrvata.Ko su im Hrvati da bi se oni toliko zauzeli oko njih?