Kampanja protiv rješenja za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je sinoć da u vladajućim krugovima Prištine, dijelu međunarodne zajednice, ali i unutar zemlje, postoji “sumanuta, gotovo histerična kampanja protiv bilo kakvog rješenja za KiM”.

Srbija 01.09.2018 | 08:27
Kampanja protiv rješenja za KiM
Đurić kaže da strahuje da takvim stavom oni polako stvaraju kritičnu masu protiv rješenja.

– To nije ono što je u srpskom interesu. Svakoga dana smo sa ovakvim pristupom i Prištine i međunarodne zajednice, a i kod nas, sve dalji od rješenja, a to nije u našem interesu – kazao je Đurić za RTS.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra inostranih poslova Njemačke Masa, koji je ponovio da se Berlin protivi promjene granica, Đurić je kazao da to samo govori o tome koliko je predsjednik Aleksandar Vučić bio u pravu “kada je vapio za time da je potrebno jedinstvo u Srbiji, ako hoćemo da bilo šta dobijemo za naš narod i našu zemlju”.

-Očigledno je da je i za Njemačku i Veliku Britaniju i mnoge druge velike i uticajne zapadne zemlje, koje imaju vojsku na KiM, nezavisno Kosovo zakucano na cijeloj teritoriji KiM. Oni smatraju svaki kvadratni kilometar naše južne pokrajine nezavisnom teritorijom i smatraju da nije potrebno da Srbija u teritorijalnom smislu tu bilo šta dobije – kazao je Đurić.

Ukazao je i na to da ima i dosta onih u Srbiji, “Janjića, Jankovića, Jeremića…koji imaju potpuno identični stav stavu koji iznosi Kadri Veselji”.

-Zbog toga smo apelovali na jedinstvo i zato ste mogli čuti i od predsjednika Vučića koliko je teško promijeniti tu katastrofalno lošu našu poziciju. Zbog toga mi želimo nešto da dobijemo, jer za veliki uticajan dio mi ništa nemamo – naveo je direktor vladine Kancelarije za KiM.

Kazao je da je izjava mitropolita Porfirij da je pitanje KiM najbolnije i da ne smije biti zloupotrebljeno zarad bilo čijih partijskih i ličnih interesa, razuman i racionalan stav.

-Uvjeren sam da tiha većina, ali snažna većina sveštenstva, kao i naš narod, racionalno i razumno gleda na pitanje KiM, za razliku od onih koji se zaklanjaju iza svešteničkih mantija, a u stvari se bave politikom – naveo je Đurić.

On je podsjetio na izjavu Bedžeta Pacolija da su srpske crkve i manastiri na KiM albanski i kazao da su se mnogi smijali kada se govorilo da su neophodne zaštićene zone za crkve na KiM.

-Govorili su – ne, to je sve naše. Sada vidimo da albanski političari otvoreno govore da su to albanske crkve i manastiri. Kako su se smijali tome, tako su se smijali i tome da će u Srbiji biti privredni rast, a danas smo po tome treći u Evropi – dodao je Đurić.

Istakao je da je u Srbiji potrebno naučiti da se na vrijeme i racionalno posmatraju stvari.

-Bojim se da na pitanju KiM to ne shvatimo prekasno. Mi nećemo odustati, ali situacija je veoma ozbiljna i mnogo nam otežava to što nas i kod kuće vuku za noge – zaključio je Đurić.

Izvor: Tanjug

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Atv@

01.09.2018 06:51

Djuricu Ponavljate stalno iste price.A Vucic stalno slaze ONE face I on zabrinut.A u prevodu izgubili smo CIJELO Kosovo a sad visi I Presevska dolina

ODGOVORITE
Name

Tiptronk

01.09.2018 07:12

Trenutna vlast u Srbiji i RS je pljačkaška i izdajnička...njihov “patriotizam” je lažni, samo deklarativni.

ODGOVORITE
Name

Zex

01.09.2018 10:00

Apsolutno tacno.

Name

Fed

01.09.2018 07:26

Kosovo je Srbija juce su tako pricali da nikad nece priznati Kosovo a danas vec izgubljeno

ODGOVORITE
Name

decko

01.09.2018 07:29

To je vec rijeseno! Samo ne onako kako smo mi htjeli

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

01.09.2018 09:07

Rjesenje je da se prizna KiM

ODGOVORITE
Name

Aco Srbine 5:0!!!

01.09.2018 10:31

Kosovo je južna pokrajina Srbije, koliko i Hong Kong graniči sa Vukosavljem. To što ga je Milošević 1989 samoinicijativno dopisao u Ustav Srbije, dok je sa Ćosićem i Šešeljem ispijao kafu i planirao svo zlo '90tih, ne znači ama baš ništa! Najstariji manastiri na Kosovu su Vizantijska zaostavština koju ste prisvojili falsifikovanjem istorije, pijani srbenda koji pola života provede pod šatorom i uz rakijski kazan nije u stanju za života sazidati jedan sprat do pod ploču! Vi napravili Dečane, a niste u stanju za 40 godina staviti fasadu na dvospratnicu od šljako blokova! Samo laž, laž, laž, laž i laž...

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2018 20:12

Aferim za komentar.

Name

Mir

02.09.2018 20:10

Što prije svatiš da je Kosovo nezavisno tim prije ceš pomoci finansiski što materijalno da ti Srbi ostanu na Kosovu...

ODGOVORITE