Sophico - rješenje za sportske kolektive

Sophico je ime o kojem će se čuti, kažu oni koji se razumiju u IT sektor. Novi startup, koji dolazi iz Mostara, plod je rada devet ljudi, a ime je skraćenica od sophisticated software, jer sam proizvod upravo to i jeste - jednostavno rješenje za upravljanje sportskim kolektivima. O Sophicu, razvoju, mogućnostima, kao i viziji, za naš portal govorila je marketing menadžerica Martina Filipović.

Bosna i Hercegovina 31.08.2018 | 12:03
Sophico - rješenje za sportske kolektive
Možete li nam u najkraćim crtama opisati ovu poslovnu ideju?

Sophico ( https://sophico.org/ ) je mutifunkcionalno rješenje za sportske organizacije, uključuje centralizovan sistem podataka, statistike, analitike te praćenje trenažnog i takmičarskog procesa svih klupskih i individualnih kategorija. Ključni benefiti za sportske kolektive koji proizlaze iz navedenih funkcionalnosti same platforme su ušteda vremena, povećanje efikasnosti, smanjenje troškova te unaprijeđenje komunikacije. Rezultati koji se mogu maksimizirati uz minimalnu potrošnju vremena su: centralizovana baza igrača, digitalizovani raspored treninga i utakmica, testovi, kvantitativna mjerenja i čuvanje rezultata, sistem članarina te jedinstven komunikacioni kanal s roditeljima.

Upravo na ovaj način roditelj ima u svakom trenutku uvid u sportski odgoj i razvoj svog djeteta, a trener preko Sophico mobilne aplikacije ( https://www.facebook.com/sophico.mostar/?ref=br_rs ) puno jednostavnije komunicira s djecom, bilo da je riječ o promjeni termina treninga ili nečemu važnijem. Platforma je u potpunosti modularna i omogućava jednostavno prilagođavanje svih zahtjeva klijenta. Ono što se pokazalo kao najveća korist za sam klub jeste finansijski modul aplikacije, gdje je u potpunosti riješen sistem praćenja članarina i izdataka kluba, a omogućeno je i spajanje na bankovni račun kluba.

U kojoj fazi razvoja se trenutno nalazi i šta tek predstoji u njenom razvoju?

U ovom trenutku se možemo pohvaliti strateškim partnerstvom s FK Željezničar, koji su prvi prepoznali kvalitet naše platforme, te klijentima iz rukometa, košarke, partnerstvom sa sportskim školama itd. Bili smo jedan od pet startupa iz BiH pozvanih da učestvujemo na StartUp Games u Londonu, gdje smo ostvarili ozbiljne kontakte i po povratku u Mostar, stupili smo u daljnje pregovore. Započeli smo pregovore za tržište Rumunije, te radimo završne pripreme za potpisivanje novog strateškog ugovora s partnerom iz Hrvatske. Jako smo ponosni što imamo podršku firme NSoft, koja je prepoznala potencijal ove ideje. Upravo s njima razvijamo mjerne uređaje, koji će biti nešto novo na našem području.

Šta Sophico treba da bude za pet godina?

Ono što mi navodimo kao našu viziju ću najbolje objasniti ovako: “In 5 years Sophico is to be the biggest youth sports data company”. Za dvije godine svaki klub će trebati imati Sophico kao glavni administracijski alat - sad je pravo vrijeme da se krene!

Ono što bih voljela naglasiti jeste multifunkcionalnost kako same platforme tako i tima. Naime, tokom korištenja aplikacije, klijenti su nam redovno dostavljali svoj feedback, a zahvaljujući tome rodila se ideja za novi proizvod, koji je sada u testnoj fazi. O Sorteru, FinTech rješenju za finasijske institucije, ćete tek slušati, istakla je u razgovoru za naš portal marketing menadžerica Martina Filipović.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Direkt

31.08.2018 13:58

IT sektor je nasa buducnost. Srbija izveze 1.2 milijarde evra godisnje raznih IT rijesenja. Taj sektor raste velikom brzinom, 90 posto je izvozno orijentisan i ne zahtijeva velika ulaganja. Idealan je za razvoj drustva zasnovanog na znanju i brzi ekonomski napredak. Nazalost. on je u suprotnosti sa plemenskim shvatanjima nasih politicara na vlast, osim kada se igradjuju u nabavku racunara tako da i to su uspjeli da ogade narodu. Nazalost, bas kao i od svega, i od ovog najvise koristi imaju stranci i to ne mislim samo kao krajnji korisnici sto je OK, vec i kroz platu koja se potrosi u inostranstvu od strane nasih radnika koji i u segmentu IT sektora rade napolju jer na domacem terenu nemaju uslove. Naravno ima i onih koji odavde uspijevaju, samo oni su jedna lasta u jatu. Nasa drzava nema ama bas nikakve subvencije za IT industriju, dok u Srbiji postoji (ili je postojao jedno vrijeme) manji PDV na racunare i druge olaksice za taj sektor, kao i Telekomova i drzavna politika pracenja tehnoloskih trendova, dok kod nas i 4G mreza (debelo) kasni. Nase drustvo se uzdaje u elektrane na ugalj u doba kada planeta ide u pravcu obnovljivih izvora i uzdamo se u polovne dizelase dok mnoge evropske drzave placaju hiljade evra po automobilu ljudima da kupe elektricne automobile da bi smanjili izmedju ostalog pritisak i na zdravstveni fond, pored temperaturnog pritiska na zivotnu sredinu koji raste usljed velike emisije CO2 u vazduhu. Zato razvijen svijet grabi naprijed, a mi smo negdje na nivou 20-og vijeka. Zato treba drzava da ulaze u IT sektor jer on je nacin tj. jedan od nacina kako mladi mogu da se zadrze na ovim prostorima.

ODGOVORITE