General Mladić uskoro slobodan?

Konačna presuda trebalo bi da bude izrečena krajem 2019. , a prvostepena na doživotnu robiju anulirana i Ratko pušten na slobodu jer nemaju nikakve dokaze.

Srbija 30.08.2018 | 09:57
General Mladić uskoro slobodan?
Darko Mladić, sin bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, očekuje da general sledeće godine iz Haga bude pušten na slobodu. Veruje, kako kaže, da će prvostepena presuda iz novembra prošle godine, kada je u Haškom tribunalu njegov otac osuđen na doživotnu robiju, posle uložene žalbe biti preinačena u oslobađajuću.

- Predali smo žalbu i čekamo izjašnjavanje tužioca do početka oktobra. Žalba je napisana na 270 strana, jer su nas u Hagu na taj format ograničili, iako je presuda ispisana na 2.500 strana. Problem je ukazati na propuste na gotovo deset puta manje prostora. Kako god, najrealnije je da usmeni deo izlaganja žalbe bude sredinom sledeće godine, a konačna presuda doneta krajem 2019.

Kakvu presudu očekujete?

- Pravno, prvostepena presuda bi trebalo da bude anulirana, a Ratko pušten na slobodu. Nemaju nikakve dokaze, ni za Srebrenicu, bez obzira na pompu. Ipak, u Hagu je dominantan politički uticaj NATO politike. Nije samo pravo dovoljno.

Očekujete li ga u Beogradu sledeće godine?

- Voleo bih i pre da ga izvučemo odande. Ne vidim razloge zbog čega mu ne dozvoljavaju bolničko lečenje, koje mu je više nego potrebno.

Kakvo je njegovo zdravstveno stanje?

- U suštini nepromenjeno. Ništa bolje, ali na sreću nije ni gore. Ima iste probleme - odumiranje ćelija u mozgu usled višestrukih moždanih udara. Haški lekari su mu, kako nam je Ratko rekao u telefonskom razgovoru, pre desetak dana snimali glavu. Tražili smo od njih snimke i medicinske izveštaje da bismo videli kakvo je sada stanje. Uz to, ima i visok pritisak i srčane smetnje, koji se, nažalost, u Hagu ne leče jer ih tamošnji doktori smatraju bezazlenim. Iako naši lekari upozoravaju da mogu izazvati ozbiljne probleme. Utvrđeno je da ima početak demencije.

Je li demencija očigledna?

- Normalno se ponaša. Nije ništa drugačiji. Svega se seća i sve zna. Jedino što je malo opširan i brzo se umara, pa dosta spava. On nije za suđenje, niti da boravi u pritvoru.

Zahtev da se leči u Srbiji odbijen je u junu. Hoćete li i dalje na tome insistirati?

- Na svim nivoima se borimo za to. Uspeva da preživi tamo bukvalno uz božju pomoć. Neophodno mu je bolničko lečenje.

Prima li posete?

- Ima pravo da deset dana mesečno ima posete. Stalno ispuni tu normu jer mu redovno odlazi supruga Bosa, prijatelji, rodbina i ja sa decom.

Izvor: Kurir

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

fer

30.08.2018 08:17

Čist dokaz fašističkog načina mučenja ljudi u Hagu. Neka im Bog sudi kako zasluže a generalu želim bolje zdravlje i povratak kući.

ODGOVORITE
Name

car

30.08.2018 09:02

PODRSKA NAJVECEM I NAJBOLJEM GENERALU OD NJEGOVOG BORCA.MI ZNAMO ISTINU DZABA NJIMA DA JE IZVRCU U SVOJU KORIST JER STINU NEMOZES SAKRITI NI IZVRTATI.NJIH SI VOJNICKI PORAZIO I TO JE NJIMA NAJTEZE.

Name

sarajlija

30.08.2018 09:25

Čuj nema dokaza...budite bar malo realni i iskreni sami prema sebi.Ja ovog Darka razumijem jer mu je to otac i bori se za roditelja ali nema ni promil šanse da će Mladić živ izaći iz zatvora.

ODGOVORITE
Name

Горан

30.08.2018 09:51

Чуј муслимана, па наравно да нема доказа јер није ништа погрешно урадио, Младић је српски јунак

Name

Nostradamus

30.08.2018 10:14

Sam rat je po sebi zlocin onda bi se trebali osuditi svi zlocini i manji i veci. Medjutim to se izbjegava neki zlocini se osudjuju drugi se opravdavaju mislis li ti da to tako treba. Vas heroj Naser Oric je svom narodu prodavao brasno i po 250 KM. u Srebrenici ali to se ne smije da prica.

Name

re nostradamus

30.08.2018 10:32

Nije brašno u pitanju. Koliko je Naser zločina načinio Srbima pa je za njih heroj i slobodan zlikovac.

Name

re sarajlija

30.08.2018 10:37

Sarajlija se ponaša kao da su muslimani samo sjedili ispred kuća skrštenih ruku a Srbi prilazili i strijeljali. Hajde ti budi malo realan pa kaži za Nasera za Dudakovića za Laste i uopšte za pobijene i nestale Srbe po Sarajevu i bačene u Kazane. Imaš li volje i hrabrosti. Nemaš-znam odgovor.

Name

Nostradamus

30.08.2018 11:15

To sto su cinili zlocine prema nama to je normalno nismo u ratu mogli ocekivati da s nama slavu slave.

Name

Bakica

30.08.2018 11:21

Želimo mu brz povratak kući živio general Mladic

ODGOVORITE
Name

DEKICA

30.08.2018 11:31

Da daa hahahaha...

Name

konj iz livna

31.08.2018 01:56

Zar nije naser osudjen u hagu pa i u bosanskohercegovackom sudu, da li ste vi normslan narod???

Name

BOBA

30.08.2018 20:28

ŽELIM SVE NAJBOLJE NAŠEM GENERALU MLADIĆU.

ODGOVORITE
Name

Joja

31.08.2018 07:22

I da nam pozivi sto duze.