Srbija u zamci opasnog virusa

Srbija je prva u Evropi po broju ljudi koje je ubio virus Zapadnog Nila! Od jula do danas od te tropske bolesti, koja se kod nas odomaćila pre šest godina, a koju na ljude prenose komarci iz roda culex pipiens ili "obični" komarci, dosad je umrlo 15 osoba, a zaraženo 159!

Srbija 29.08.2018 | 09:30
Srbija u zamci opasnog virusa
Ovo su dosadašnji podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", a osim ove crne statistike, istraživanja su pokazala da se u Srbiji bolest uglavnom širi na teritoriji Vojvodine i u Beogradu. U drugim delovima zemlje znatno je manji broj oblelih od groznice Zapadnog Nila. Postavlja se pitanje zašto je to tako?

Do odgovora nije lako doći, ali Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta "Kraljevo", u čijem sastavu je referentna laboratorija za detekciju virusa groznice Zapadnog Nila u komarcima, pokušao je za "Blic" da razreši tu dilemu.

- Ova godina pogodovala je razvoju komaraca. U Beogradu i Vojvodini su staništa komaraca znatno veća nego u ostatku Srbije. Na primer, u Zlatiborskom okrugu ih je jako malo. Drugog objašnjenja nemam za to. Istovremeno, virus groznice Zapadnog Nila odranije je prisutan u komarcima u Vojvodini i Beogradu, što smo i mi svojenremeno utvrdili. To se verovatni razlozi takve situacije - naveo je on za "Blic".



U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, koja je u celoj priči zadužena za program monitoringa na prisustvo virusa Zapadnog Nila u životinjama - konjima i divljim pticama, problem vide ovako:

- Unošenje virusa groznice zapadnog Nila ima veze sa slivom reka Dunav i Sava, kao i migratornim vrstama ptica, odnosno selica, koje su pre svega odmarale ili su naseljavale delove oko ovih reka. Verovatno su se preko njih inficirali prvi komarci i preneli virus na ptice stanarice, koje sada imaju glavnu ulogu u održanju virusa u prirodi kod nas. One su takozvani rezervoari virusa.

Rezultati dosadašnjeg monitoringa koji sprovodi Uprava za veterinu ukazuju da je virus groznice Zapadnog Nila prisutan u 13 upravnih okruga. Sve informcije o sumnjivim i potvrđenim slučajevima dobijeni tokom sprovođenja monitoringa, odmah se dostavljaju Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ - naveli su u Upravi za veterinu.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Д

29.08.2018 10:45

Странци убацили да што више срба униште

ODGOVORITE