Vlasti i partije osudile napad

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić oštro je osudio napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića.

Republika Srpska 27.08.2018 | 11:16
Vlasti i partije osudile napad
"Iskreno žalim zbog napada na novinara Vaše televizije Vladimira Кovačevića. Osuđujem svakoga ko sebi daje za pravo da na mučki način napadne bilo koga ko se bori za istinu. Pogotovo je strašno kada se radi o napadu na novinara, jer bez slobodnog novinarstva nema ni slobodnog društva.

Očigledno je da danas više nije lako biti nosilac istine u Republici Srpskoj, a Vaša kuća je dokazala da to svakako jeste. 

Vrlo je važno da policija Republike Srpske u slučaju napada na novinara Vladimira Кovačevića hitno reaguje i pronađe krivce, kako bi spriječila spekulacije i vratila evidentno narušeno povjerenje", navedeno je u saopštenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. 

Takođe, Ivanić poručuje da je u ovom trenutku jednako važno i da se političari i svi koji imaju veze sa ovogodišnjim izborima suzdrže od svega što bi moglo da našteti novinarskoj borbi za njihova prava.

"Jedino tako možemo da smirimo tenzije i pomognemo i Vašoj kući, ali i svim novinarima u odbrani i zaštiti njihove časne profesije.

Novinaru Vladimiru Кovačeviću želim brz oporavak i apelujem da zajedno, svi koji činimo javnost Republike Srpske, učinimo sve što je moguće kako bi ovo bio posljednji slučaj napada na novinare", navodi Ivanić. 

I predstavnici vlasti Republike Srpske osudili su napad na novinara BN TV. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najoštrije je osudio fizički napad na novinara Vladimira Кovačevića, sinoć u Banjaluci, i zatražio od policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju počinioce i motive.

Vlada Republike Srpske najoštrije je osudila fizički napad na novinara BN televizije i ukazala: 

"Slobodno novinarstvo je jedna od najvažnijih tekovina demokratskih društava, stoga sinoćnji napad i ugrožavanje lične bezbjednosti novinara smatramo napadom na Ustavom zagarantovanu slobodu misli i opredjeljenja, te javnog izražavanja mišljenja.

Od nadležnih institucija očekujemo da ovaj slučaj u najkraćem roku rasvijetle, te počinioce privedu pravdi", navodi se u saopštenju Vlade Republike Srpske. 

Napad na novinara BN TV osudile su i brojne političke partije. 

Partija demokratskog progresa traži od MUP-a Republike Srpske da hitno reaguje, pronađe počinioce ovog napada, konačno počne da štiti građane, kako bi vratili očigledno narušeno povjerenje.

"BN TV je sinonim za istinito, blagovremeno i tačno informisanje, a novinari BN TV borci za to da pravda i istina, u vremenu medijskog mraka kojem svjedočimo, nađu put do javnosti.

Iz ovih razloga izražavam najdublje poštovanje prema vašem radu i profesionalnim standardima. Кao neko ko je svjestan teškog položaja u kojem se nalaze novinari, učiniću sve što je u okviru mojih mogućnosti da ovo bude posljednji napad na novinare i da se vašoj časnoj profesiji vrati dostojanstvo koje zaslužuje.

Izražavam nadu i vjeru da će počinioci ovog gnusnog nedjela biti što prije otkriveni, a Vladimiru Кovačeviću, kojeg poznajem kao nepokolebljivog profesionalca s kojim je zadovoljstvo sarađivati, prije svega želim brz oporavak", istakao je predsjednik PDP-a. 

Napad na novinara Kovačevića osudilli su i Pokret Uspješna Srpska, stranka "Ujedinjena Srpska" i Socijalistička partija.

"Sa zaprepašćenjem sam primio vijest da je novinar BN televizije Vladimir Кovačević brutalno napadnut i pretučen sinoć u Banjoj Luci.
Najoštije osuđem ovakav čin, jer je sloboda izgovorene riječi jedno od najvažnijih demokratskih načela na kojima je izgrađeno savremeno društvo", rekao je i predsjednik SP-a Petar Đokić. 

„Ovakvo ponašanje ne smije biti tolerisano. Napad na novinara koji se vraćao sa radnog zadatka je napad na slobodu govora“, rekao je Zlatko Maksimović, predsjednik Pokreta Uspješna Srpska. 

I Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj je ukazala da je brutalan napad na novinara BN televizije apsolutno je neprihvatljiv. Riječ je o napadu na slobodu izražavanja i slobodno novinarstvo, što je nedopustivo u savremenom, demokratskom društvu.

Sindikat medija i grafičara Republike Srpske najoštrije osuđuje napad na Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije i dopisnika portala SrpskaCafe i zahtijeva od nadležnih institucija da se počinioci otkriju i uhapse u najkraćem roku.

"Posljednje premlaćivanje novinara poznatog po kritičkom odnosu prema društvu i institucijama vlasti pokazuje da živimo i radimo ovaj posao u nesigurnom i opasnom ambijentu u kojem su ugrožena elementarna ljudska prava na rad, ali slobodno novinarstvo.

Sindikat će podržati sve aktivnosti novinara s ciljem otkrivanja istine u ovom i svakom drugom slučaju napada na medijske radnike, bili oni naši članovi ili ne". 

(BN)

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Marija

27.08.2018 07:21

Ne vjerujemo osudi ljudi iz vlasti. Nedeljko jedan si od najgorih.

ODGOVORITE
Name

OSUDIO ONAJ KOJI PODSTIČE NAPAD

27.08.2018 07:51

Licemjerno od Dodika: https://youtu.be/Xf6dbwo3cdk

Name

RE Marija

27.08.2018 08:06

Siguran sam da iza ubistva Davida i prebijanja novinara Kovacevica stoji opozicija i njihovi banda i huligani . Nema vlasti svijetu kojoj bi odgovarali ovakvi ekscesi pred izbore . Hajde malo logike . Moje licno misljenje i molim vas bez prostakluka. Pozdrav svima !

Name

vožd

27.08.2018 08:44

Logično da je u pitanju licemjerje vlasti i čak što više vređa razum jer spominju motive. Svi znamo o čemu je Vlado izvestavao.

Name

ma ne bre

27.08.2018 08:48

@Marija, pa onda ce jedva docekati da objave imena napadaca i opravdaju sebe.

Name

RE, RE MARIJA

27.08.2018 09:04

Genijalan zakljucak. Iza ubistva stoji opozicija, a MUP i Tuzilastvo opstruise slucaj, stiti opoziciju. Ma, genijalac, steta sto gubis vrijeme na komentarima, takav potencijal je mogao smisliti 1001 izum i obogatiti covjecanstvo.

Name

Srbska glupost

27.08.2018 09:08

Šta vam je Srbi čudno ? Pa psovao je novinarima javno majku, prijetio ... a vi ste ga opet podržali ? I šta sad ? To govori ko ste i šta ste...

Name

Srbac

27.08.2018 09:11

Ako Čubrilović traži od policije da otkrije počinioce, onda će rezultat biti kao sa slučajem Davida Dragičevića.

Name

Romanija

27.08.2018 09:21

Čuj opozicija. Sutra ce biti da je sam sebe nalupao.

Name

Osvit

27.08.2018 09:34

Gospodo politicari smanjite osjecaj da ste Bogovi i da ovaj narod postoji samo da bi ste ga sludivali i vladali sa njim.Stara narodna izreka kaze, kad covjek izgubi mjeru izgubio je sve, velika vecina vas je mjeru davno izgubila.

Name

Pokojna Mileva

27.08.2018 09:37

Mup je saopstio:Setaju dva postena mlada clana SNSD -a Obilucevom kad na njih iz mraka nasrnu Kovacevic.Mladici subsetali svoje palice na razvlacenje a on je nicim izavan poceo glavom da udara u palice...i tako 50x...jadni mladici su pod stresom...oni su ugledni clanovi navijaca FK Borac,posjetioci kluba Drame,dobri su a gazdom,clanivi SNSD-a i takve da dira Kovacevic...sramota....i klasican zades.

Name

ZA RE MARIJU

27.08.2018 09:50

AL SI GLUPA KAO TUKA OTKUD MUP I TUŽILAŠTVO DA ŠTITE OPOZICIJU, PREVIŠE TI GLUP KOMENTAR. JADNA LUDO ONI ŠTITE SEBE. BAŠ SI IZGLEDA NEKI VELIKI POTENCIJAL RAVAN NULI GLUPA KAO TUKA.

Name

VRS-RVI

27.08.2018 09:51

Samo vidi repliku ovog bota sto replicira Mariji i jasno vam je sve kakvi glupaci sljepo vjeruju " vozdu" i njegovoj sekti snsd-u!!! To su za nepovjerovati!!! Pa dali je nas narod toliko otisao od realnosti??? Nas narod nikad nije podrzavao ubice i one koji podrzavaju zlocince, koji tuku , masajriraju i ubijaju neistomisljenike!!! STRSNO

Name

I Slobo Je

27.08.2018 09:57

Milosevic je osudio ubistvo Stambolica,Curuvije,Pantica....Vladate 20 god.a ubice Vukelica setaju svaki dan ulicom sa nama.I vi ih prikrivare.A onda se kao cudite kako se ovo desilo.Sad ce mup da nadje neka svoja dva dilera koji ce priznati ovo...samo se malo strpite dok sve provjere jos jednom,da se ne zaebu kao kod Davida.

Name

Pipo

27.08.2018 10:54

Odma Milorade trazi Anketni odbor da istazuje napad a onda se izrgujete rezulatima i hvalisanje kako ste ih nasamarili.Bando crvena vec ste poznati odavno po lazima i kriminalu a i po ubisvima.

Name

Re re marija

27.08.2018 20:30

Ne mogu vjerovati da si do te mjere malouman. Tako glup komentar ne pročitah do danas.

Name

Роки

27.08.2018 07:25

Па сви ће се огласити као осуда ал Лукач је ту који треба да реагује ал Дабогда да ће.

ODGOVORITE
Name

Ana

27.08.2018 07:26

Sram vas bilo, prvo predsjwednika što podržava model sile a i ti si Čubriloviću i te kako u tom kolu.

ODGOVORITE
Name

Wodolija

27.08.2018 07:28

Dodik javno poziva na linc novinara BN i svih ostalih koji se bore za pravdu. Prema tome to sto sada kao kritikuju napad, to je najobicnija farsa.

ODGOVORITE
Name

Wodolija

27.08.2018 08:57

Za svo zlo sto se trenutno u RS dogadja je licno Dodik odgovoran. On naredjuje sve i bez njegove saglasnosti se nista i ne smije dogoditi.

Name

Ime

27.08.2018 09:43

Ko je birao Dodika? Narod ! Koji ? Srbski ! Sve rečeno ..

Name

Бобан

27.08.2018 07:30

Пребили су га ваши, исти они који су убили Давида! Преко ваших керова са РТРС-а, нацртате људима мете на челу, а онда кад се деси, тражите као да се нађу и процесуирасју. Одвратни секташи!

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

27.08.2018 07:31

Ma o kakvim vi fašisti pričate slobodama. Sve je ovo produkt vas a i vaših prdthodnika. Biće još gore ako se nešto ne promjeni korijenito. Valjda narod napokon malo shvata šta nas je snašlo i gdje će nas ovo još dovesti.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

27.08.2018 07:32

Osude radi reda. Podsticu takve napade pa onda osudjuju.

ODGOVORITE
Name

Joja

27.08.2018 07:34

Ovako je i u Kievu krenulo...zauzmi trg i pali gume. Ne moze nam niko nista jaci smo od sudbine..ovi britanski obavjestajci poceli napadat palicama nase srpske novinare... nekog Muju nalupase palicama u njegovoj kuci...Blagica izbubase..eh ti englezi su naorali svima.

ODGOVORITE
Name

Milorad

27.08.2018 07:37

Da je Kepec u pubertetu uspio porasti jos bar desetak centimetara, pola stvari danas ne bi bile ovakve kakve jesu. Zajedno sa svim ovim Kepecima i Majmunolikim likovima koji su docekali svojih pet minuta, zaljno cekanih!! O njima su mastali jos u osnovnoj skoli dok su sve curice bjezale od njih u sirokom luku jer su bili obicni gadovi!!

ODGOVORITE
Name

Re Milorad

27.08.2018 08:25

Svaka ti je na mjestu, kompleksi su cudo!!

Name

hare

27.08.2018 07:37

Samo to i znaju

ODGOVORITE
Name

BORAC R SRPSKE

27.08.2018 07:39

OSUDILI SU NAPAD DEKLERATIVNO A U STVARI MISLE DA TO TREBA RADITI SA NOVINARIMA KOJI NE MISLE KAO C DODIK.

ODGOVORITE
Name

Nije lud

27.08.2018 07:39

Pa nije lukač lud da hapsi svoje ljude koje je on poslo po direktivi glvnog baje.Kaže baja u izjavi da mu nije problem SDS nego BN.Pa eto koga bi trebalo hapsiti.

ODGOVORITE
Name

Golub

27.08.2018 07:41

Nije ovo PRASINA u oci!, ovo je SLJUNAK u oci i glavu! Narode da li smo toliko coravi il' glupi??? Brz oporavak Vladi!!!

ODGOVORITE
Name

xxx

27.08.2018 07:47

Eto vjerujte Čubiju sve će biti 5, možda nije ni bilo napada treba pitati Lukača, ako ga on nije lično tukao

ODGOVORITE
Name

Лука

27.08.2018 07:48

Jadna je vasa osuda..necete vi nikoga uhapsiti i procesuirati. Motivi se znaju, grcevita i bezobzirna borba da ostanete na vlasti..gadite se vise normalnim ljudima. Fuuuj!!!

ODGOVORITE
Name

Gorki

27.08.2018 07:54

Cubrilovicu, kakote nije sramota da se uopste pojavljujes, vi sa vasim Partnerima iz vladajuce Stranke i samo vase TV Kuce RTRS_a, zavadiste Srpski Narod. Svakim danom pojavljujucise na vasos huskackoj TV Kuci i kritikujete sa izmisljenim i laznim vijestima gdje prednjace, Dodik Cvijanovicka i onaj Papak Stevandic. Viste ocito za ovaj naivni Narod gori od svakog Virusnog oboljenja.

ODGOVORITE
Name

XL

27.08.2018 08:03

Svako zlo u ovoj RSkoj potiče od vladajućih pojedinaca iz republičkih ustanova i grčevito se brane ali narode pogledaj i razmisli ko je sutra na redu ili možda još večeras, ova vlada je zlo i ako ostane i dalje na vlasti biJežimo svi organizovano u bijeli svijet. BRZ OPORAVAK VLADIMIRU I USPJEH U LIJEČENJU

ODGOVORITE
Name

BL

27.08.2018 08:22

Licemjerno do besvijesti. Zasto niste osudili bajinu izjavu u kojoj kaze jasno i glasno da je njegov najveci problem BNTV? Sa tom izjavom taj isti bajica je stavio metu na celo svih zaposlenih u toj medijskoj kuci kao i svih nas koji pratimo bntv. Nas ne zanima vasa osuda napada! Nas zanima da pravi napadaci budu osudjeni na maksimalne zatvorske kazne i da im se sudi za pokusaj ubistva a ne za fizicki napad!

ODGOVORITE
Name

BOBA

27.08.2018 09:04

OVI U VLASTI SVAKIM DANOM GOVORE KO SU I ŠTA SU.OVAJ NAPAD GOVORI SVE.NAPADAČI SU NJIHOVE PRISTALICE I TAČKA.NJIHOVO OGLAŠAVANJE JE BJEDNO.ONI SU SVI PROTIV DAVORA I NJEGOVE BORBE ZNAČI ZNA SE KO JE TO URADIO.NAROD KOJI LETI ZA NJIMA IZGLEDA BJEDNO.ONI IM SE ISMIJAVAJU SAMO GLUPI NAROD NEMA TE MOĆI DA PRIMJETI ŠTA SE OKO NJEGA DOGAĐA.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

27.08.2018 09:39

Pa šta čeka taj Lukač, gad od čovjeka. Podnesi ostavku gade.

Name

Па Ви Сте Неписмени

27.08.2018 09:28

Како Влада очекује од надлежних институција да рјеши случај?!? Ваљда случај рјешавање МУП, а МУП је у саставу Владе. Дакле, Влада и не зна своју сврху!

ODGOVORITE
Name

Ре Па Ви Сте Неписмени

27.08.2018 10:35

Бисерка да нешто не зна просто немогуће.

Name

MILOS

27.08.2018 10:00

Ovo je POCETAK,KO NIJE SA NAMA,Nema pravo na zivot,,,u R,SRPSKOJ

ODGOVORITE
Name

Istina i pravda

27.08.2018 10:08

Bravo Marija!Od njih nista dobro ocekivati.Cubrilovic je medju najgorima.Vladimiru brz oporovak,zelim,dobro je prosao,mogaoje zavrsiti fatalno ili ostati invalid.Sad svi imaju priliku vidjeti kako neko koga su premlatili za 5minuta izgleda,a sta je David za 6dana prezivljavao od psihopata i ubica.Laka ti zemlja Davide,Nikola,Jovane.Nedajmo nasu djecu i nase sugradjane!Pravda,pravda i samo pravda.Svi na trg!

ODGOVORITE
Name

Milos

27.08.2018 10:20

Dno dna nije vrijedno komentara jer milorada i ostale institucije to ne dotice to je bagra bez trunke morala i savjesti nedozivljavaju oni misljenje naroda,oni su zlo koje je zadesilo rs i tesko ih je se rijesiti kao korova. Ali doci ce i njima kraj .

ODGOVORITE
Name

Ines

27.08.2018 21:18

Ljudi kad se nesto ovako desava, uvek treba gledati kome to odgovara.. mislim da vlasti najmanje to sad treba, ali opet milo je milo... ma ljudi glasajte za dns i idemo u resavanje problema!

ODGOVORITE