Kou želi sve atletske federacije na SP u Kataru 2019.

Predsednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastijan Kou rekao je da želi da sve zemlje učestvuju na predstojećem Svetskom prvenstvu.

Ostali sportovi 29.08.2018 | 21:30
Kou želi sve atletske federacije na SP u Kataru 2019.
Svetsko prvenstvo u atletici održaće se u Kataru 2019. godine, a on želi da na njemu učestvuje i Rusija.

Kou je u Džakarti, gde prisustvuje takmičenjima na Azijskim igrama, a novinari su ga pitali o političkim tenzijama u Zalivu izmedju Katara i Saudijske Arabije, kao i odsustvu ruskih atletičara iz takmičenja zbog suspenzije oko dopinga.

"Doći ćemo u Katar. Želim da sve atletske federacije budu tamo. Ne vidim razlog da tako ne bude. Veoma je važno da međunarodni sport zadrži svoj primat. Izbor političkog partnera može biti prolazan proces, ako niste pažljivi. Uveren sam da će u Kataru svi biti tu, da će biti 'puna kuća' ", rekao je Kou. 

IAAF je prošlog meseca saopštio da Rusija može u decembru da se vrati takmičenjima ako ispuni određene uslove. Atletski savez Rusije suspendovan je u novembru 2015. godine posle istrage Svetske antidoping agencije (WADA) i izveštaja Ričarda Meklarena o rasprostranjenom dopingu sportista, uz prikrivanje i finansijsku podršku države. 

Šef radne grupe IAAF-a za Rusiju Rune Andersen rekao je da Rusi prave jasne korake u ispunjavanju zahteva, a da su u nekim slučajevima, "otišli i iznad potrebnog". 

Ako želi dozvolu za takmičenje, Rusija do narednog sastanaka Saveta IAAF-a u Monaku u decembru, a kome će prethoditi sastanak WADA, mora da ispuni tri zahteva. Prvo, Atletski savez Rusije mora da plati troškove IAAF-u nastale u jeku doping skandala, posebno zbog uspostavljanja radne grupe. 

Drugi zahtev je da Ruska antidoping agencija dobije dozvolu za rad od WADA, s ključnim zahtevom da zvaničnici Ministarstva sporta priznaju da su predvodili doping ruskih sportista . 

Poslednji zahtev je da ruske vlasti odobre pristup doping testovima koji su obavljani u laboratoriji Ruske antidoping agencije u Moskvi od 2011. do 2015. godine. Kou je rekao da je uveren u napredak tog procesa i da je zahvalan Atletskom savezu Rusije što je uveo promene u svojoj organizaciji.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar