F1: Alonso "leteo", Fetel trijumfovao u Belgiji!

Nemački vozač Ferarija Sebastijan Fetel trijumfovao je na Velikoj nagradi Belgije i tako došao do svoje pete titule u sezoni.  Fetel pretekao Prosta, juri Hamiltona! Nemac je pobedom u Belgiji izbio na treće mesto vozača sa najviše pobeda u Formuli 1. Titula je i dalje daleko, ali Hamilton nije nedostižan.

Ostali sportovi 27.08.2018 | 08:30
F1: Alonso "leteo", Fetel trijumfovao u Belgiji!
Vozač Ferarija je trku startovao sa druge pozicije, odmah iza Luisa Hamiltona, ali ga je na samom startu prestigao i svoju poziciju na čelu trke zadržao do njenog kraja.

Trku je obeležio turbulentant start, jer se Niko Hulkenberg, posle jedne greške, sudario sa Špancem Fernandom Alonsom, koji je praktično poleteo.

Njih dvojica su odmah završila trku, a Alonso je kasnije izjavio "da je jedino pozitivno sa početka trke to što niko od vozača nije povređen, ali da nije mogao ništa da uradi kako bi izbegao incident". 

Do kontakta je došlo između vozača Ferarija Kimija Raikonena i Red Bula Danijela Rikarda. Finac je nedugo zatim završio trku, dok je Rikardo pokušavao neko vreme da se probije sa 16. pozicije, ali je na sredini VN Belgije i on odustao. 

Maks Ferštapen je u jednom trenutku pripretio Hamiltonu, prestigao na kratko i zauzeo drugo mesto, ali je vozač Mercedesa to ozbiljno shvatio, vratio se ispred Holanđanina i na toj poziciji i završio trku. 

Valteri Botas, kolega Hamiltona, trku je počeo na lošoj 17. poziciji, ali je sjajnom vožnom uspeo da se probije na solidno 4. mesto. 

Ovo je bila 52. pobeda u karijeri za sjajnog Sebastijana Fetela, a treća u Belgiji na "Spa". On je ujedno i smanjio prednost Luisa Hamiltona u poretku vozača Formule 1 i zadržao se na drugom mestu. 

Luis Hamilton – 231. Sebastijan Fetel – 214!

Razlika, koja se uvećena posle trka u Britaniji i Mađarskoj, počela je da opada...

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobednik je trke za Veliku nagradu Belgije. Sjajni Nemac je briljantno odgovorio na taktiku koju je pripremio njegov tim i odličnom vožnjom na čuvenoj stazi Spa Frankošan uspeo da smanji prednost u odnosu na aktuelnog šampiona.

Britanac je bio drugi!

Fetel je u Belgiji stigao do pete pobede u aktuelnoj sezoni, a ukupno 52. u karijeri.

Trku je obeležio incident na neposrfedno posle starta, kada je došlo do bliskog kontakta bolida Fernanda Alonsa i Nika Hulkenberga. Španac i Nemac nisu nastavili trku, dok je najviše izgubio Kimi Rajkonen i Ferari. Finacu je oštećen bolid prilikom udesa, a posle nekoliko krugova morao je da odustane.

Rajkonen je ostao na trećem mestu u generalnom plasmanu sa 146 bodova, ali su glavni konkurenti uvećali prednost i možda ga definitivno izbacili iz trke za titulu prvaka.

Fetel je punih pet godina čekao trijumf u Belgiji. Poslednji put je slavio 2013, kada je i osvojio poslednju od četiri vezane titule.

"Oduševljen sam što sam pretekao Alena Prosta po broju pobeda u karijeri. Imali smo odličan restart, ekipa je sve sjajno pripremila", kratko je prokomentarisao Fetel, treći na večnoj listi po broju pobeda u Formuli 1.

Lider je Mihael Šumaher sa 91 trijumfom, drugi je Luis Hamilton (67), treći Fetel (52), slede Prost (51), Sena (41), Alonso (32)...

Treće mesto i novih 15 bodova osvojio je Maks Ferštapen. Holanđanin je u Belgiji imao daleko najviše navijača.

Naredna trka vozi se na stazi Autodromo nacionale u Monci 2. septembra. Do završetka sezone 25. novembra ostalo je još osam trka.

Poredak VN Belgije: 

1. Fetel (Ferari)
2. Hamilton (Mercedes)
3. Ferštapen (Red Bul)
----------------------------------------
4. Botas (Mercedes)
5. Peres (Fors India)
6. Okorn (Fors India)
7. Grožan (Has)
8. Magnusen (Has)
9. Erikson (Zauber)
10. Sainc (Reno)

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar