Van der Belen: Nešto se dogodilo

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjavio je da je jedan od fokusa Austrije, tokom predsedavanja EU, upravo dijalog Beograda i Prištine i da je uveren da treba iskoristiti pozitivan trend i mogućnosti koje se upravo sada pružaju.

Srbija 26.08.2018 | 16:18
Van der Belen: Nešto se dogodilo
"Sinoć se nešto dogodilo. Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku", rekao je Van der Belen govoreći o debati u okviru Evropskog foruma u Alpbahu, u kojoj su učestvovali Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

"Podržavamo aktivnosti Mogerinijeve i njeno posredovanje, i spremni smo da ponudimo svoju pomoć kada god to obe strane ili visoka predstavnica budu želeli", rekao je austrijski predsednik na konferenciji za medije.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da je dobro čuti da se radi na bilateralnom rešenju, koje ne bi imalo efekta na druga pitanja u regionu, niti korišćena kao "paus papir", već specijalno rešenje koje bi pokrilo potrebe obe strane.

"Vučić je uvek pesimista, što je dobro jer onda, kada imamo pozitivan događaj mimo očekivanja, bivamo iznenađeni", rekao je Han.

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je neophodno podržati dijalog u cilju postizanja dogovora, ali i da se poštuje postignuti dogovor, kada ga bude.

"Ako se postigne dogovor pred regionom je svetla budućnost. Znam koliko je to teško, ali vidim privrženost kod Vučića i Tačija da pronađu održivo rešenje", istakao je Pahor.

"Vreme curi, raditi brže"

Predsednik Austrije istakao je da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana važan prioritet spoljne politike njegove zemlje, posebno za vreme aktuelnog predsedavanja EU.

"Jasno je, međutim, da još postoji puno posla koji naši prijatelji iz regiona moraju da obave, ali isto tako i EU ima svoj deo posla. Trenutno imamo pozitivan trenutak, posebno imajući u vidu rešenja spora oko imena sa Makedonijom. Treba da iskoristimo taj trenutak i uradimo što više pre nego što dođe do promene", ukazao je Van der Belenna konferenciji za štampu.

Dodao je da postoji kratak vremenski period, jer predstoje izbori za Evropski parlament.

Van der Belen je ukazao da se svi slažu da bilateralna pitanja ne treba da se unose u EU, i da sva otvorena pitanja treba da se reše bilateralno, pre članstva.

Upitan da li očekuje, kada dođe trenutak proširenja, protivljenje građana u Austriji, Van der Belen je podsetio da je u austrijskom parlamentu, kada se radilo u Hrvatskoj, jednoglasno doneta odluka o prijemu te zemlje u članstvo EU.

"Uzmite Srbiju kao primer, čak i Slobodarska partija Austrije (FPO) ima pozitivan stav prema članstvu te zemlje u EU. U Beču živi najveća srpska zajednica, tako da ne vidim što bi neko imao bilo kakve predrasude u vezi sa prijemom Srbije u EU. Ja sam veoma optimističan da nećemo imati problem u austrijskom parlamentu sa prihvatanjem proširenja EU" poručio je predsednik Austrije.

"EU snažno podržava proces proširenja" 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da EU snažno podržava proces proširenja.

"EU je počela da razume da su naš posao i odgovornost da se brinemo o evropskim zemljama da ne prepuštamo trećima u svetu da rešavaju probleme na našem kontinentu. To je počelo da se isplati", konstatovao je Han.

Rekao je da je od predstavljanja strategije EK za proširenje ostvaren veliki napredak u regionu, što dokazuje šta je sve moguće ako postoji jasna evropska perspektiva i ako su uslovi jasni.

I on je istakao da EU ne može da prihvata nove članice dok ne reše bilateralne konflikte, te podvukao da postignuti dogovori moraju biti poštovani.

Han je podvukao da je ceo proces evropskih integracija "regata, a ne konvoj", i da je zasnovan na pojedinačnim zaslugama, a da zemlje članice EU ne treba da u novi članicama vide teret, već dodatnu vrednost.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Austrijanci

26.08.2018 15:03

“U Beču živi najveća srpska zajednica” Sad kad ovi politicari u RS čuju gotovi ste !!!

ODGOVORITE
Name

Nije Tačno

26.08.2018 15:45

Najveca Srpska zajednica zivi u Čikagu.

Name

Pitanje

26.08.2018 15:53

Kada ce biti otvoren dijalog Zagreba i Knina?

ODGOVORITE