Šaka kupina dnevno čuva srce

Kupine obiluju antioksidansima, a naročito - elagitaninom, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, a koji se pokazao vrlo efikasan u borbi protiv raka.

Zdravlje 23.08.2018 | 10:21
Šaka kupina dnevno čuva srce
AKO bi postojala top-lista najzdravijih namirnica, kupina bi sigurno bila u prvih 10. Ovo voće obiluje moćnim antioksidansima, a naročito - elagitaninom, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, a koji se pokazao vrlo efikasan u borbi protiv raka.

Šaka kupina na dan ima vrlo pozitivan efekat i na očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova. Ova količina kupina osigurava čak osam grama dijetalnih vlakana, koja su veoma značajna za snižavanje masnoća u krvi.

Zahvaljujući visokom sadržaju dijetalnih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti organa za varenje, poput divertikuloze, a vredan su saveznik i u svakoj dijeti.

Kupinama se pripisuje i jako protivupalno i antibakterijsko dejstvo. Njen nutritivni potencijal značajan je i za očuvanje dobrog vida, smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Takođe, deluje kao filter sunčevoj svetlosti, apsorbujući opasne UV zrake.

Od kupina mogu da se prave sokovi, slatka, džemovi, vino i drugi proizvodi, a istraživanja su pokazala da kuvanje ne uništava njihovu nutritivnu vrednost.

Sok presnih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve. Napitak od kupina povoljno deluje i na one koji pate od anemije usled nedostatka gvožđa, ali se za lečenje malokrvnosti najviše savetuje kupinovo vino. Ovaj lek izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a rezultat njegovog učinka postiže se posle mesec dana konzumiranja. Preporuka je da se dnevno pije decilitar kupinovog vina, pola sata pre jela.

ČAJ PODIŽE IMUNITET

TOKOM avgusta prikuplja se list kupine koji je prirodan lek protiv dijareje i dehidriranosti organizma. Takođe, smatra se delotvornim u borbi protiv osipa kože i lišajeva, a doprinosi i celokupnom oporavku organizma posle preležane infekcije. Supenu kašiku lista kupine prelijte šoljom ključale vode, sud poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Čaj procedite i pijte dve do tri šolje dnevno.

Novosti
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

KS

06.09.2018 14:56

Pu..jb.mu!Ja budala od 20kg napravi vino...nikad ne mozes pogoditi

ODGOVORITE