Krvnu grupu A pretvorili u 0!

Naučnici Univerziteta „Britiš Kolumbija“ uspeli su da laboratorijskim testiranjima, pomoću enzima, promene krvnu grupu davaoca – tip A u univerzalni tip 0, prenosi „Bi-Bi-Si“.

Zdravlje 23.08.2018 | 10:07
Krvnu grupu A pretvorili u 0!
Naučnici veruju da su otkrili siguran način promene krvne grupe davaoca u univerzalni tip 0 (nulti), koji je često potreban u hitnim slučajevima kojima je potrebna transfuzija, a kada dođe do nestašice određenih krvnih grupa, piše Bi-Bi-Si.

 U laboratorijskim testiranjima naučnici su koristili enzime koje stvaraju crevne bakterije i njima su uspeli da efikasno transformišu krvnu grupu A u krvnu grupu 0.

Enzim je svaki protein koji je u stanju katalizira neku biohemijsku reakciju u živim organizmima. Stručnjaci kažu da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro.

Naučnici su objasnili da su uz pomoć enzima iz crevnih bakterija uspeli da uklone antigene s površine crvenih krvnih ćelija davaoca (eritrocita), prisutnih kod krvne grupe A, ali ne i kod krvne grupe 0.

Njihovo uklanjanje u ovom procesu izuzetno je važno jer ti antigeni mogu prouzrokovati kobnu imunološku reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znači da će imuni sistem primaoca krvi „pomisliti“ da davalac s krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu 0 i neće je napasti misleći da je strano telo.

U vanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za proveru krvne grupe pacijenta kojem je hitno potrebna krv, zbog čega službe za transfuziju u zalihama moraju imati dovoljne količine krvne grupe 0.

RTS
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bravo

23.08.2018 22:24

Ovo je vijest.

ODGOVORITE