Izborna pijaca bogata obećanjima

Retorika i spin su jedan od način pridobijanja simpatija birača. Pa se time služe i političke stranke u BiH. N1 je analizirao šta se biračima konkretno nudi, a građane su pitali da li znaju šta je sadržano u stranačkim programima.

Bosna i Hercegovina 20.08.2018 | 21:48
Izborna pijaca bogata obećanjima
Lica političkih lidera su svakodnevno na televizijskim ekranima, predizbornim skupovima, u državnim posjetama. Iskorišćavaju svaku prilku da pošalju poruke svojim biračima. No, postavlja se sljedeće pitanje: Da li birači mogu zaključiti šta im brojne političke stranke nude u poboljšanju njihovog svakodnevnog života?

Građani kažu da političari uglavnom ne ispunjavaju obećanja data u predizbornoj kampanji. Zato smo ih pitali šta ih to opredijeli da, ipak, za nekoga glasaju.

Jedna od građanki Sarajeva na pitanje šta je to što utiče da za nekog glasa odgovorila da je "samo obični građanin koji želi bolju budućnost". Kako je rekla, kada bi joj kriterijumi glasanja bila simpatičnost nekog političara, onda uopšte ne bi glasala.

Postoje i oni koji smatraju da kada bi se prvenstveno posmatralo ono šta političari nude, onda vjerovatno ne bi povjerili glas. Takvog mišljenja je još jedna Sarajka koja, kako je rekla, nekome će dati svoje povjerenje.

"Ne znam šta bih Vam rekao, samo retorika i ništa više. Nijedna partija u Federaciji ne nudi ništa pozitivno. Mislim da je slabo sve", riječi su Sarajlije.



Red optimizma, pa opasne retorike - to je recept velikog broja stranaka. Od ukazivanje na neophodnost namjenske industrije, do novih obećanja boljitka u 2026. godini. Agendu SDA je nedavno obznanio Bakir Izetbegović, predsjednik ove političke stranke i član Predsjedništva BiH.

"Do kraja 2026. možemo dovršiti istorijsku misiju SDA. Bosnu i Hercegovinu učiniti stabilnom i sigurnom evropskom zemljom, članicom Evropske unije i NATO Saveza", obećao je Izetbegović 25. maja ove godine.

SNSD poručuje - što manje Bosne i Hercegovine, to više Republike Srpske. SNSD tako u fokus daje velike političke teme. Nađe se ponegdje mjesta i za autoputeve, te povećanje plata i penzija.

Glavni SNSD-ov rival, Savez za pobjedu nudi, kako kažu, pobjedu nad režimom, koji je Republiku Srpsku odveo u izolaciju.

Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića, kao i većina stranaka, na svojoj web stranici u prvi plan stavlja vijesti o govorima istaknutih članova ove stranke. Tako se može pročitati da će SBB odvesti Bosnu i Hercegovinu stabilnim evropskim putem, a svoj narod izvući iz samoizolacije.

SDP BiH nudi "Plan 10". Irfan Čengić, generalni sekretar ove političke stranke, osvrnuo se na sadržaj "Plana 10".

"Stvaranje novih radnih mjesta, podizanje minimalne plate, zdravstvo za sve. Da se konačno provedu antikoruptivne mjere. Želimo fokus staviti i na oporezivanje kladionica, banaka i luksuza", kazao je Čengić.

Dragan Čović i njegov HDZ ističu da se bore za jednakopravnost hrvatskog naroda, što se može postići, između ostalog, i izmjenama Izbornog zakona. Opredijeljeni su za evroatlanski put BiH, njegujući evropske vrijednosti.

Stranka Narod i pravda Elmedina Konakovića predstavila je dvije strategije - ekonomsku i platformu za mlade.

Sve u svemu političke stranke ništa novo ne nude - komentar je novinarke Rubine Čengić.

"Jedina nova ideja koju sam ja vidjela jeste da, umjesto što su ranije potpisivali bjanko ostavke, sada potpisuju kod notara i plaćaju 400 do 500 maraka da neće napuštati svoju stranku u slučaju da uđu u vlast", naglasila je Čengić.

Podsjetimo i to da kampanja zvanično počinje tek u septembru.

(N1)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Sreten Glupi

20.08.2018 20:25

Stefan Dodik je odgovoran covjek, on bi se sam povukao da ima odgovornu opoziciju. Nema kome da povjeri Srpsku,ovi bi je raskomadali kao plijen.A Republika Srpska nikada nece biti niciji plijen.A napredak se polako i sigurno vidi.Predsjednice ignorisi hajku.

ODGOVORITE
Name

Re sreten glupi

20.08.2018 21:14

Koja količina gluposti u gore napisanom komentaru. Misliš onu Republiku Srpsku koju je Mile branio iz Bg, dok su je ovi što hoće da je raskomadaju branili zajedno sa narodom?Buđav sendvič ili i inače bulazniš?

Name

Dado

20.08.2018 21:32

Sreca pa si se potpisao hahaha...

Name

Notar Samir Muslic

20.08.2018 22:22

Kod mene je cijelo rukovodstvo SBB-a potpisalo ugovore o lojalnosti članova prema Fahrudinu Radoncicu, a čiji sam i ja clan. Ne može neko na funkciju tek tako preko stranke, a sutra preko vrata. Sve je precizno definirano. Fahro je novi clan predsjednistva.

Name

Sr.. i pakovanje

20.08.2018 20:39

Isto sra.. samo drugo pakovanje.A stranci okolo.Ko celofan.Da pricaju...O uspjesnoj demokratizaciji.I neuspjesnom socijalizmu.Da bi ga oni jo ispravili.Ko Mogerini Titu ona da ispravi.E Boze vece budalestine od ove Jadovije i nema.

ODGOVORITE
Name

Kome

20.08.2018 20:48

Zar nije dosta laganja ovom narodu. Kome oni prave utakmice a mi kao navijači. Dokle više trošenja narodnog novca za kampanje kao da smo ih željni slušati i gledati. Zainteresovani su samo oni koji su preko raznih stranaka dobili posao a ostali samo psuju.

ODGOVORITE
Name

Julio

20.08.2018 21:20

Nikakav program nije potreban, to je cisto zamajavanje naroda i stvaranje osjecaja da se nesto radi, planira itd. Ovdje je sasvim dovoljno PRESTATI KRASTI tj novac koji se prikupi usmjeriti u najboljem javnom interesu. Za par godina bi ovo bila Svajcarska.

ODGOVORITE
Name

drr mrr

20.08.2018 21:34

E tako to rade pravi politicari a ne ko ovi nasi ne mogu da nadjem pravu poganu rijec za njih bojim se sta god reknem biti ce blaga rijec http://www.telegraf.rs/vesti/jugosfera/2984508-mladic-iz-hrvatske-je-u-jeftinom-avionu-sreo-poznatog-politicara-i-nije-mogao-da-veruje-kako-se-on-ponasao

ODGOVORITE
Name

ŠTA REĆI KAD POĐEMO NA PIJACU?

21.08.2018 06:05

Zaista kad ih dobro pogledaš svi su Izborna pijaca bogata obećanjima. A zna se šta je pijaca. Trgovanje i ako možeš da nešto otmeš i ušićariš. Takvi su svi ovi NAŠI SA PIJACE. Samo ne znam da li je mala pijaca (na kojoj nema puno izbora) ili je velika ( sa većom mogućnošću izbora i cenknja). ZAISTA SVI SU JADNI I ČEMERNI- niko ih mislim neće jer jepostali kvarna roba koja je dugo ležala na tezgama, iskvarila se i nadaleko smrdi. MISLIM DA NAROD IMA DOBAR NJUH ZA KVARNU ROBU.

ODGOVORITE
Name

Samo iskren

21.08.2018 06:53

Gade i se više. Ista priča isti tipovi. Opet za njih glasati? Fuj!!!!!

ODGOVORITE
Name

Isti likovi, ista budućnost

21.08.2018 11:35

Na ovim kao i ranijim izborima, decenijama se vrte jedni te isti likovi, neki su malo promijenili priču.. Medjutim, vuk dlaku mijenja, ćud mu ostaje. Poznato je njihovo poštenje, privredna kreativnost, alavost.., poznati su karakter i moral.. Izbor je bez izbora, bez budućnosti, bojim se i za nas i za našu djecu. Za nekoga se treba glasati, ja sam razočarana drskošću njihovih obećanja...

ODGOVORITE
Name

Lopovska posla

21.08.2018 11:46

Imaju oni svoj vlastiti program, ali samo za sebe. Taj program oni ispunjavaju i ne lazu sebe nikada. Cak se i na kraju godine sami sebi pohvale kako su sve ispunili ono sto su u svojim mislima imali i sebi obecali. Pljacka je njihov program, ne moze niko da kaze da su tu neuspjesni. Ah sto je njih briga za jadan narod. Vidi samo glavonja, samo sto im glave nisu izisle iz plakata, kao da nemaju strpljenja, moraju sto prije nesto opljackati. Navalite politicari pocinje utrka!

ODGOVORITE