Kalinovik: Muke porodice Avram

Prema poslednjem popisu stanivništva opština Kalinovik ima nešto više od dvije hiljade stanovnika, od čega manje od polovine popisanih svakodnevno borave i rade u Kalinoviku. Među stalnim stanovnicima najviše je penzionera a najmanje djece ali se i pored toga najmlađima posvećuje najmanje pažnje. O tome svjedoči i odnos prema porodici Avram koja ima sedmoro djece.

Republika Srpska 19.08.2018 | 20:00
Kalinovik: Muke porodice Avram
Tijana i Radomir Avram imaju sedmoro djece.Sedam prelijepih djevojčica od kojih najstarija ima 13 a najmlađa 2 godine. Radomir od jutra do mraka radi na kalinovačkoj farmi za 500 maraka plate i uz 140 maraka dječijeg doplatka to je sav budžet devotočlane porodice. Uz pomoć opštine i donatora izgradili su novu kuću a proljetos su dobili i donaciju od 6 hiljada maraka za opremanje kuće. Međutim novac im nije isplaćen već je rečeno da će dobiti neophodan namještaj i bijelu tehniku.

Majka Tijana tvrdi da su dobili 4 tepiha i dva polovna ormara i sto,kuhinjske elemente te peć na drva. Iako to ne vrijedi 6 hiljada maraka,poklonu se u zube ne gleda. Međutim za Avrame problem je bio isporuka 4 polovna dušeka za dječije krevete.

"Ti su dušeci bili za smeće a nikako da djeca na njima spavaju.Nakon jedne noći na tim dušecima pojavilo im se crvenilo i svrab i zato sam ja te dušeke izbacija'', kaže Tijana.

Međutim zbog toga je porodica Avram preživjela  pravu dramu.Nekoliko puta policija je dolazila na vrata,tvrdi Tijana,da je opomene da dušeke vrati u kuću ali kada ona nije na to pristala policija je,u pratnji socijalnog radnika, upala u kuću.

,,Policajac je upao u kuću i dreknuo ustaj Tijana'',tvrdi majka i dodaje da je nakon njenog pitanja zašto rekao ustaj nemoj da te vežem.

,,Rekli su mi da idem u Dom zdravlja da me pregledaju,da mi izvade nalaze, da nisam nešto bolesna zbog dušeka koje sam izbacila. Krenula sam sa njima a djeca su počela da vrište. Jedva su me odvojili od njih'', priča Tijana i dodaje da je nakon Doma zdravlja  odvedena u bolnicu Kasindol, a nakon toga u pratnji policije i socijalnog radnika  u psihijatrijsku bolnicu u Sokocu. Prisilno, bez pristanka supruga ili nekog drugog člana porodice. Svo vrijeme je, kaže Tijana, plakala, pitala gdje i zašto vode i molila da je vrate djeci.

,,Mislia sam da me nikada neće vratiti,da nikada više neću vidjeti djecu.Plakala sam,molila ali ništa nije pomoglo.Socijalna radnica me je gurnula i rekla ostaješ ovdje'', tvrdi Tijana. 

Tijana kaže da su joj prvo veče dali tri tablete za smirenje, a već sutradan terapija je ukinuta jer je nakon pregleda i razgovora sa psihijatrom utvrđeno da joj lijekovi nisu potrebni.Ipak u psihijatrijskoj bolnici ostala je četiri dana.

U otpusnom pismu Tijane Avram konzilij ljekara je,između ostalog,napisao da je Tijana dovedena bez jasnog razloga,da je kontaktiran suprug koji negira postojanje psihičkih problema i ne slaže se sa postupcima socijalnog radnika prema supruzi,te da je nakon prisoholških tretmana i na osnovu njenog ponašanja utvrđeno da nema razloga za hospitalizaciju.

Tijana se vratila ćerkama od kojih se,do tada,nije razdvajala ni dana.

U otpusnom pismu ljekara psihijatrijske bolnice u Sokocu navodi se i da, s obzirom na način na koji je prema Tijani postupano, naglo i bez najave prisilno odvajanje od sedmoro maloljetne djece bez pristanka muža, postoji rizik po njeno zdravlje.

Dijagnoza je, nažalost tačna ali ugroženo je i zdravlje djece. Djevojčice, tvrdi Tijana, počinju da vrište čim neko pokuca na vrata a ona je u stalnom strahu da će je ponovo odvojiti od djece.

Nakon ove drame,koja se odigrala sredinom aprila ove godine,porodicu Avram nije posjetio niko iz Centra za socijalni rad opštine Kalinovik.

Tijana tvrdi da od tada ne primaju nikakvu pomoć centra a njene četiri ćerke koje pohađaju osnovnu školu više nemaju besplatnu užinu.

Opozicini odbornici u opštini Kalinovik pokušali su da na Dnevni red Skupštine opštine stave to pitanje ali ih je većina,predvođena SNSD-om i socijalistima,u tome spriječila. Na njihovo insistiranje da se, kako kažu, sramni slučaj razjasni načenica opštine dostavila je pisani odgovor u kojem navodi da je uradila sve što je u njenoj moći da ekonomski pomogne porodici Avram. Dostavila je i mišljenje Centra za socijalni rad u kojem direktorica tvrdi da majka zanemaruje djecu te da je, kako kaže, agresivna prema osobama koje joj žele pomoći.

TELEFON ZA POMOĆ PORODICI AVRAM:

TIJANA AVRAM +387 66 / 492 - 270



BN televizija

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Rale

19.08.2018 18:14

Sta je ovo,o cemu se ovdje radi.Kakve su ovo igre?

ODGOVORITE
Name

aman

19.08.2018 19:08

Ko zna, treba ovo istraziti, tu policiju i socijalno, ovo je sramota

Name

А

19.08.2018 19:23

Видиш на чему се траже гласови. Пу за лијека вам требало

Name

Zr

19.08.2018 20:34

Pa radi se o tome da je njihovu donaciju od 6000km neko htio da stavi u svoj dzep.

Name

pousrbin

19.08.2018 18:16

Volim djecu al brate nemaš primanja da jedno izvedeš na put ti rađaš sedmoro i praviš socijalne slučajeve i od sebe i od djece Ima kontracepcija ženo draga raspitaj se.

ODGOVORITE
Name

RE Polusrbin

19.08.2018 19:36

Sram te bilo. Zbog takvih kao ti koji samo na sebe misle nama kao narodu prijeti izumiranje. Znaš, nekad je pametnije usta ne otvarati.

Name

@pousrbin

19.08.2018 20:04

Kamo lijepe sreće da tebe tvoja nije okotila. Ovakvim porodicama država treba da obezbijedi trajni smještaj i posao za roditelje + dokatak majci u visini jedne prosječne plate u R.Srpskoj. Ne samo njima nego svim Srbima koji imaju troje i više djece, država treba da ih tretira ko malo vode na dlanu. Nestajemo ubrzano.

Name

ddddddddd

20.08.2018 04:57

Slažem se sa pousrbin,ali nisu ta jadna djecica tražila da se rode u neljudskim uslovima.....

Name

Za pusrbin

20.08.2018 06:11

Alo bre,radi SE o tome da je neko strpao 6 hiljadarki u padze

Name

TATJANA

19.08.2018 18:31

Sram vas bilo i opštinu i načelnicu i policiju i socijalni rad..bagra do bagre...porodici želim sve najbolje i nedajte se stići će i njih Božija PRAVDA!

ODGOVORITE
Name

Kole

19.08.2018 19:42

7-oro djece pa mafijaši iz socijalnog idu na računicu, proglasimo majku ludom, pa onda iako troje prodamo opet će im ostati četvero. Bagra je to. Ime policajca i soc. radnika objaviti javno. Imaju li djecu? Boje li se Boga? Čuj 6000 KM polovni ormari i madraci. Pa i na sirotinji se ugrađuje stoka.

Name

Tijana

19.08.2018 18:35

Pružila si otpor jačem od sebe (zbog 4 polovna dušeka i dva polovna ormara, koja su htjeli da podvale pod nove), i poslije te snašlo, sve što te snašlo! Budi srećna da ti ne otmu djecu, jer oni i to rade! Pravde ovdje nema, bar dok su ovi na vlasti, to zaboravi!

ODGOVORITE
Name

Re Kole

20.08.2018 06:08

tako je kole.samo hoćemo imena mater im j..em.da stoku vidimo.

Name

popa

19.08.2018 18:36

Ovo se zove dodikova socijal drmokrarzija i policija R.S-zato i dalje glasajte za njih marvo.

ODGOVORITE
Name

amadeus

19.08.2018 18:39

Fino brate Svrake što imaš djecu,prelijepa.!! Nek su živa i zdrava! Ti to ćeraš sina? Ali odmori malo brate i tu ženu jadnu i daj djeci nade da se mognu izškolovati ..!! Nemoj krivo shvatiti ali pretjerujem,ženska djeca su isto blago ! Ne imati sina nije nikakva bruka!

ODGOVORITE
Name

Bando jedna lopovska

19.08.2018 18:47

Kaže "agresivna prema osobama koje joj žele pomoći"! Pa da ne dajete svoje kriminalci jedni, nago ste dali polovne i uništene stvari, a sebi uzeli 6 hiljada maraka! Čekaj, čekaj doći će dragi i mili oktobar! Odgovaraćete za svaki uzdah i za svaku suzu ovog čestitog naroda!

ODGOVORITE
Name

Bale Baki

19.08.2018 19:01

Sve ok mozda je istina negdje izmedju ali ko je ovlastio socijalnog radnika da daje dijagnozu ko je za lijecenja a ko nije

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

19.08.2018 19:34

Nemoras biti lud ali oni imaju metode kako da te ako nista naprave ludim.

ODGOVORITE
Name

ULOG

19.08.2018 20:19

Bolje da ste stavili snezin telefon i pomoc za nju. jer sve sto deba ukrade njoj je malo.

ODGOVORITE
Name

Dui

19.08.2018 22:27

TESKO.RS.DOK.JE.SNSD.NA.VLASTI.

ODGOVORITE
Name

Marko

20.08.2018 04:40

Ovo je velika sramota sta se radi prema ovoj porodici,treba da ih tuzi je na to sto su uradili nemaju pravo i prekrsili su zakon samo je pitanje kome kad je i tuzilastvo kriminalno i korumpirano.I krajnji nemoral je ukrasti od ove djece tih 6000km,pa dali se boje barem boga,jel misle ako odu u crkvu da ce im biti sve oprosteno pa onda iznova sve ponovo na nekem drugom pa opet u crkvu pomoliti se bog kao to sve oprosti i tako dalje.Nek su ova djeca i njihovi roditelji zivi i zdravi i poruka od mene samo bjezite ako mozete iz ovog ambisa,nece biti nista bolje nikad vise ovde.

ODGOVORITE
Name

сладоје

20.08.2018 04:51

Па зар Деба баш немаш мјере. У Калиновик није марка ушла да ти и Милева нисте упрљали руке. Стићиће аферими , полако.

ODGOVORITE
Name

tiho

20.08.2018 04:52

Jagoda iz socijalnoj je maloumnica koja je htjela da utrpa polovne duseke ovo zeni. Pa nek svoju cerkicu stavi na te duseke.

ODGOVORITE
Name

amore

20.08.2018 04:54

JAGODA JE KADAR SNSDa u Kalinoviku a nedavno je donjela diplomu iz Cazina. E takav kadar kroji sudbinu u Kalinoviku.

ODGOVORITE
Name

Bosa

20.08.2018 04:55

Vegeta je prodala dva kauca po 300 km a kupila ih je u Cesljine zene po 100km to cijeli Kalnovik prica. Za to se ide u zatvor ali kod nas su takvi na vlasti !

ODGOVORITE
Name

bivsi snsd

20.08.2018 04:56

eto sta snsd radi u kalinoviku. i od kad ih je zena prijavila da su je nezakonto poslali u ludnicu od tadda joj u opstini ne daju nikakvu pomoc.

ODGOVORITE
Name

Arsenije

20.08.2018 05:00

Kalnovački humanisti su najveći licemjeri i prevaranti. Sve koriste za ličnu promociju i ubiranje jadnih političkih poena. Umjesto da priznaju grešku i isprave to oni se kriju sada kao poslednje kukavice. Ne znaju koliko su mali i primitivni u svojim istupima ali sreća ima neko drugi ko sudi pa će nam svima odrezati po zasluzi.

ODGOVORITE
Name

oktopod

20.08.2018 05:19

Verica je osim ovoj zeni, dva kreveta polovna prodala kao nove u dom za starija lica. Malo joj,

ODGOVORITE
Name

Stana

20.08.2018 05:34

Koja zlocinacka vlast! Ovakav zlocin, su pocinili prema meni i mojoj djeci, a muza su mi ubili, to mogu tvrditi!

ODGOVORITE
Name

Buc

20.08.2018 06:12

Zalosno i ovako nas je sve manje,a neko pokusava da se ugradi i na ovakvim slucajevima! Zar da i od ove djecice uzmu... Zalosno.

ODGOVORITE
Name

Роки

20.08.2018 06:18

Ово је очајнички потез , толико је неправде у овој држави па и сам имам разлог да преко медија покушам правду извући али ме спутава неугодност коју би доживела породица изласком у јавност. Режим је на власти. УСТАЈТЕ ВИ ДОДИКОВО РОБЉЕ, НАРОДЕ КОЈИ МОРИ ГЛАД...

ODGOVORITE
Name

Сарајевски податак

20.08.2018 07:56

Тужно је што сте користили податак из Пописа од Агенција за статистику БиХ, умјесто податка Завода за статистику РС :(

ODGOVORITE
Name

Nikola

16.07.2021 14:42

U malim opstinama gde nema sta da se krade,opstinari lesinare,ovoj familiji ukrali su 6000.maraka,a donijeli su sa smeca staru pec ili sa otpada ,kao i duseke ,koje je neko izbacio na ulicu,Treba pod hitno uhapsiti Dodika,samo na osnovu ovoga sto je radjeno sa gospodjom Avramovic,za zlocin nad njom i njenom decom i covjekom,jer je Dodicina,od dva metra,odgovoran za svoju sektu,ma bilo gde da napravi zlocin.