Razgovarali Putin i Merkelova

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Svijet 18.08.2018 | 22:02
Razgovarali Putin i Merkelova
Pre dolaska u Berlin, ruski predsednik je boravio u Austriji, kao gost na svadbi ministarke inostranih poslova Austrije Karin Knajsel.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je EU da finansijski pomogne u obnovi Sirije kako bi se omogućio povratak nekoliko miliona izbeglica.

"Treba pojačati humanitarnu dimenziju u sirijskom konfliktu. Hoću da kažem da pre svega treba pojačati humanitarnu pomoć sirijskom narodu i da pomognemo regionu gde su izbeglice kako bi se vratile svojim domovima", rekao je Putin pre sastanka u dvorcu Mezerbeg kod Berlina s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Putin je podsetio da se po oko milion sirijskih izbeglica nalazi u Jordanu i Libanu, a oko tri miliona u Turskoj.

Merkelova, čija je zemlje primila nekoliko stotina hiljada izbeglica od 2015. godine, rekla je da je to potencionalno veliki teret za Evropu i dodala da treba učiniti sve što se može za njihov povratak. Nemačka kancelarka je dodala da je prioritet u Siriji da se izbegne humanitarna katastrofa.

Putin i kancelarka Merkel rekli su pre sastanka da nema napretka u rešavanju ukrajinske krize.

Rusija pridaje veliki značaj razvoju obostrano korisne saradnje sa Nemačkom, a energetika je jedan od naših prioriteta, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Posle sastanka nije prediđeno saopštenje.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar