Pola milijarde duga Fondu PIO

Dug preduzeća i institucija prema Fondu za penzijsko invalidsko osiguranje konstantno ulazi u minus, a pozitivne nule nema ni na vidiku. U odnosu na 2012. godinu potraživanja Fonda PIO su se povećala za oko 120 miliona maraka, odnosno popela su se na vrtoglavih 476 miliona maraka.

Republika Srpska 18.08.2018 | 20:14
Pola milijarde duga Fondu PIO
Ekonomista Zoran Pavlović poručuje da vječita boljka Republike Srpske jesu javna preduzeća i javne institucije. " Dugoročnog rješenja nema dok god se ne sankcionišu oni koji ne rade kako treba. Povlaštena su javna preduzeća u odnosu na privatna", tvrdi Pavlović.

To dalje vodi priču i do kontrolnih organa odnosno Poreske uprave Republike Srpske u ovom slučaju. Iako se u ovoj instituciji hvale sve boljim skupo plaćenim programima za praćenje rada poslodavaca, neuplaćeni doprinosi za penzijsko – invalidsko osiguranje se sve više gomilaju.

Da se prate i sankcionišu ne bi onda četvrtinu duga prema PIO-u napravile zdravstvene ustanove. Dugovanja zdravstvenih ustanova prema Fondu PIO u odnosu na 2012. godinu povećala su se čak deset puta.

"Dugovanja koja su se godinama gomilala su sistemski problem. Očigledno da rješenja nema, s obzirom da ne postoji volja da se to riješi, a još veći problemi u zdravstvu se prave gomilanjem nemedecinskog kadra.", kaže poslanik SDS-a u NSRS Davor Šešić.

"Najveći problem je što sav operativni posao pada na teret radnika u zdravstvu kada želi da ode u penziju. Mora da potražuje ostvarenje pojedinačne penzije i sređuje svu potrebnu papirologiju za penziju za koju je efektivno radio prethodnih godina", kaže Jelena Trivić, ekonomista.

Dug od 120 miliona maraka za doprinose Fondu PIO premašile su pored zdravstva i sve javne institucije. To onda znači da je polovinu duga prema PIO napravio javni sektor.

Dodatni problem ove ustanove je skoro pa izjednačen broj osiguranika i penzionera. Da bi Fond PIO prodisao, potrebno je da broj radnika kojima se redovno uplaćuju doprinosi bude tri puta veći u odnosu na broj isplaćenih penzija.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kiki

18.08.2018 19:04

To nije dug prema PIO..to je dug Srpske prema gradjanima. Ne mogu ja sam sebi dugovati..hahaha...javna preduzeca su u nadleznosti vlade... a Milorad je pozvao sve institucije 2014 godine da neuplacuju doprinose.Krug se mora zatvoriti.

ODGOVORITE
Name

Riki

18.08.2018 20:03

Ovaj Pavlović radio studiju za one radare...

Name

Porez

19.08.2018 08:46

Ako tako banalno pojednostavljujes stvari onda idi do kraja. Fondovi se finansiraju porezom koji mi radnici placamo od svoje bruto plate a koji je poslodavac duzan da uplati u nase ime. Dakle mi radnici postajemo duznici fonda zbog nemarnih i nedodirljivih rukovodilaca. Znaci da je ovo problem nedostatka odgovornosti a ne duga. Niko nije zavrsio u zatvoru zbog neplacanja obaveza prema pio fondu. Cak niko nije ni smijenjen. A ovo se moze vrlo lako rijesiti. Fond pio ima minus od 20-30 miliona mjesecno. Taj minus se namiruje iz redovnih prihoda budzeta. Znaci umjesto da vlada direktno namiruje minus, fond pio bi mogao da blokira racune npr klinickog centra za 30 miliona a onda vlada da klinickom centru isplati pomoc u vidu granta u iznosu od 30 miliona. Tako bi umjesto direktnog saniranja minusa u fondu minus bio zatvoren naplatom. Klincicki centar bi se rijesio duga a vlada bi izdvojila bukvalno istu kolicinu sredstava. I tako sa svim drzavnim preduzecima. Za godinu bi se iscistila sva dugovanja javnih preduzeca. Vlada to naravno nece da uradi jer onda nema opravdanja za zaduzivanje. To se najbolje vidi na principu zeljeznica. Uzimaju kredit za restruktuiranje od koga prvo namiruju fond pio i zdravstvo. Time bukvalno dobijaju u te fondove 30 miliona a vlada se "kao" nije zaduzila. Da im je cilj bio da se ta firma restruktuira vlada bi sama izvrsila dokapitalizaciju sa onoliko novca koliko se duguje drzavi za sve poreze. Oni uplate novac koliko zeljeznica duguje drzavi na racun zeljeznice koji blokiraju dan prije. Fakticki bi novac na racunu bio manje od sata, dug bi se rijesio, vlada bi povecala svoji dio vlasnistva, pio bi dobio novac koji im duguje zeljeznica. Umjesto toga vlada "daje pozajmice" zeljeznici. Pozajmice se vracaju u budzet sa dodatnim uplatama u budzet za pio i zdravstvo kada legnu pare od svjetske banke. Ispada da se vlada nije zaduzila ni marke, restruktuirali preduzece, naplatili poreze i sve super. Zapravo kad se analizira sta su uradili ispada da je vlada kupovala izbore preko stranackog zaposljavanja na zeljeznici i time stvorila dug prema sebi pa sada to isto svoje preduzece primorava da uzme kredit od koga ce pola doci opet u njihovu kasu. Oni 15 godina guraju preduzece u propast i sada jos ispadaju spasioci. Posao vijeka.

Name

True

18.08.2018 19:32

Kad bi se radilo kako treba naši političari i tajkuni bi bili sirotinja...znači, samo muljaža i sila.

ODGOVORITE
Name

BOBA

18.08.2018 19:56

TO NEMA NIGDJE U SVIJETU. ČOVIJEK KAD OVO PROČITA OSTAJE BEZ DAHA.SVE INSTITUCIJE DUGUJU OBAVEZE KAKVA JE TO DRŽAVA .KAKVA JE VLAST VIDI SE PO OVOME.ONI SE HVALE KREDITIMA .KAD BI SVE PREČEŠLJALI VIDJELI BI DA MNOGI NE PLAĆAJU NI VODU NI STRUJU, NI DOPRINOSE, NI POREZE.DOKLE NAROD UVLAČITI U PROPAST .NIKO NE ODGOVARA JOŠ IH UNAPRIJEDE DA ZAMAŽU OČI. GADLJIVI SU ,ODVRATNI KO OVO PODRŽAVA ON JE BEZ MOZGA.NARODE MOJ NIJE POENTA DA MI BUDE DOBRO SADA A ŠTA ĆE BITI NIJE VAŽNO.ZATO ĆE NAM DIJECA ISPAŠTATI.

ODGOVORITE
Name

Роки

19.08.2018 05:08

Да су редовне уплате према ПИУ пензије би могле бит веће за 50%. Пензионере кошта њихов дуг а не Власт.

ODGOVORITE
Name

Lana

19.08.2018 09:11

Nek stoka proda stanove po Srbiji Monte Carlu kuce po moru pa eto para za dostojanstven zivot!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Holland

19.08.2018 09:26

Kolika je minimalna penzija u Fbih i rs?

ODGOVORITE
Name

Gs

19.08.2018 22:42

PA.POKRALI.LOPOVI.ZNASE.

ODGOVORITE