Povećava plate za 3.000 odsto?

Dok Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će inflacija u Venecueli ove godine dostići milion odsto, predsednik te zemlje Nikolas Maduro najavljuje najveću ekonomsku refomu i povećanje minimalne plate za više od 3. 000 odsto.

Svijet 18.08.2018 | 12:58
Povećava plate za 3.000 odsto?
"Želim da se država oporavi i imam formulu za to. Verujte mi", poručio je Maduro u obraćanju na državnoj televiziji.

Maduro je najavio i da će narednih nedelja povećati korporativni porez i cene snažno subvencionisanog benzina, kao i da će plate, penzije i cene vezati za petro, kriptovalutu koju je vlada lansirala ranije ove godine.

Još uvek se ne zna kako planira da sprovede te finansijske promene, a ekonomisti su skeptični hoće li vlada Venecuele kojoj nedostaju sredstva, i koja se nosi s američkim sankcijama i ne vraća novac svojim kreditorima, uspeti u svojim namerama, navode agencije.

Stručnjaci upozoravaju kako će već mizerne plate stanovnika te države pasti još niže, a da će kompanije teško preživeti povećanje poreza i minimalne plate.

"Usled ove agresivne devalvacije i monetarne ekspanzije zbog plata i bonusa očekujemo mnogo agresivniju hiperinflaciju. Pogotovo u kontekstu u kojem se ne veruje u zaustavljanje preteranog štampanja novca. Najgore od svih svetova", smatra lokalni ekonomista Asdrubal Oliveros iz savetničke kompanije Ekoanalitica.

(Tanjug) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vozim Moskvić Mrzim Ameriku

18.08.2018 12:04

Ovi suruju sa Rusima.Turci poceli eno i njih ubi inflacija.Iran takodje.Mi Srbujemo i jedemo koru sa drveca zbog toga.

ODGOVORITE
Name

Gojko

18.08.2018 14:29

A ne može 113 %?

ODGOVORITE
Name

Valter

18.08.2018 16:06

Samo naprijed.Nedajte svoja prirodna bogatstva.Ako se okrenete reformi koju je imala SR Jugoslavija sa dr Dragoslavom Avramovicem eto vas za godinu dana na pravom putu.