Potrebno realno rješenje Kosmeta

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je "nevjerovatno" da "dobar dio" političke elite zagovara zamrznuti konflikt u rješavanju kosovskog pitanja ne govoreći o tome kakva je cijena tog konflikta.

Srbija 18.08.2018 | 10:39
Potrebno realno rješenje Kosmeta
Podsjećajući da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o tome kakva bi bila cijena zamrznutog konflikta, Ljajić kaže: "Ne može to da bude niska cena ukoliko vi zaustavite sve ono što je Srbija učinila u poslednjih 15 ili 20 godina u pravcu reformi, evropskih integracija, u pravcu oporavka naše ekonomije, u pravcu toga da se 65 odsto naše trgovinske razmene odnosi na Evropsku uniju".

Istakao je da se nikada nije dogodilo da su "dobar dio javnosti, nevladinog sektora i opozicionih stranaka" protiv bilo kakvih pregovora o rješavanju kosovskog pitanja.

"Milošević je pregovarao oko ovog pitanja - pogrešno, loše - ali je pregovarao. Posle 2000. godine, Koštunica nije išao na pregovore zato što je voleo, nego zato što je znao da mora da pokuša da se taj problem reši, opet nažalost, sve je bilo neuspešno, ali se nije dovodio u pitanje sam čin pregovora kao način rešavanja ovog problema", rekao je ministar za RTS.

Kako kaže, u Vladi nema podijeljenih mišljenja o tome da je rješenje potrebno, da je potrebno pregovarati i dati punu podršku pregovaračkom timu.

"Naravno da postoje različiti pogledi, na kraju krajeva mi smo iz različitih političkih stranaka i poziv na unutrašnji dijalog motivisan je time, da svaka stranka, svaka politička grupacija, svaki značajniji projekat kaže šta o tome misli (kosovskom pitanju). Uopšte nije problem da se iznesu različita mišljenja oko budućnosti i oko rešavanja ovog pitanja.

Problem nastaje onda kada vi ne znate šta hoćete, a Srbija do sada nije znala šta hoće, osim što je govorila šta mi nećemo i videli smo dokle je to došlo. Drugo, Srbija do sada nije znala šta može, a u politici ako ne znate šta možete, to je isto kao da ne znate šta hoćete", kaže ministar Ljajić.

Podsjećajući da je Srbija po prvi put izašla sa nekim prijedlozima, ističe da oni nisu konačni niti najbolji.

"Na kraju krajeva, niko ne zna šta će od svega toga biti, jer vi niste sami u ovom procesu, nismo mi neko pusto ostrvo da od nas sve zavisi, a nismo ni Kina ni bivši Sovjetski Savez, pa da sa pozicija moći vojne, političke snage utičemo dominantno na politička rešenja", rekao je Ljajić.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Maroja

18.08.2018 11:25

Pa realno već imate.

ODGOVORITE