Bruceloza hara centralnom BiH

U Kantonalnoj bolnici Zenica trenutno je hospitalizovano 30 pacijenata oboljelih od bruceloze, a među njima su cijele porodice, šestoro djece, trudnice.

Bosna i Hercegovina 17.08.2018 | 09:59
Bruceloza hara centralnom BiH
Načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti ove bolnice Ednan Drljević rekao je da je na odjeljenju najviše pacijenata iz Tešnja, ali i iz Srednjobosanskog kantona, te dodao da je riječ o teškim slučajevima.

Prema njegovim riječima, tu su još hospitalizovani i pacijenti iz Zenice, Zavidovića, Željeznog Polja, Vakufa, Viteza, Jajca, Bugojna, Busovače, a u bolnicu su se javili i radnici zeničke mljekare, prenosi "Dnevni avaz".

Drljević je naglasio da mlijeko i mliječni proizvodi koji izađu iz mljekare nisu zaraženi, odnosno ne mogu zaraziti ljude, jer su obrađeni.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Donacije

17.08.2018 09:20

Sve neevolje u poljoprivredi su posledica donacija.Bruceloza je došla donacijom ovaca preko UNDP,kao i zaraženih sadnica malina sorte polka.Sve to je problem neodgovornosti pri uvozu i apsolutnom neznanju.Gubimo svoje biljne i životinjske autohtone vrste,a iz inostranstva nam podvaljuju ili zaraženo i loše.Za biljni svijet bitni su agroekološki uslovi pa tako sjemena biljaka uvezena iz Italije nisu za nas jer su to sjemena za mediteransko područja,a za nas su naša sjemena iz Novog Sada,Velike Plane,Čačka,Zemuna...Bolesti od donacija su opasne,pa su nam zarazili zemljište sadnicama maline,ugrozili stočni fond naročito ovce i ovako slabu polhoprivredu devastirali.Ubi nas neznanje!

ODGOVORITE
Name

Re

17.08.2018 11:40

Slažem se, sve je 100% tačno. Bilo bi bolje da imamo sve svoje sorte domaćih životinja i semena voća i povrća.

Name

Sreten Glupi

17.08.2018 17:09

Nepodaljuju oni nama, vec to nasi svjesno dozvoljavaju.Prebogato ih darivaju.

Name

re

19.08.2018 10:49

Sjecam se crvenih puzeva,golaca.Meni nikako nije htjela da nikne mrkva.Dok, po noci, sa baterijom nisam vidio da oni sve obrstise.Brstili su i sve otalo.Dosli sa donacijama iz bjelog svijeta.Sreca da ih je uglavnom nestalo.Ne zbog nasih mjera,kojih nije ni bilo.Samo od sebe.

Name

DR.

17.08.2018 10:50

Hhehehehehe evo opet posla za nas veterinare a love za ministarsku ekipu. Svake godine marnu po par miliona preko nasih ledja. Mi odradimo sve , preuzimamo rizik od zaraze ko zna kakvim vakcinama iz bilelog svijeta a njh par uzmu lovu i pametuju.

ODGOVORITE