Izvještaj će biti izmijenjen

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Vlada Srpske može staviti van snage izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine bez obzira na priču da će neko tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine.

Republika Srpska 17.08.2018 | 07:46
Izvještaj će biti izmijenjen
"Ništa Vladu ne može spriječiti da ona donese odluku, kada je rasprava u parlamentu završena i kada imamo jasne stavove parlamenta i sveopšti konsenzus. Vlada već sada može početi da radi svoj dio posla, jer je to već ranije bio izvještaj Vlade, a ne parlamenta. Mislim da je moguće da ovo pitanje bude završeno za godinu dana", smatra Đokić.

Đokić je naveo da bi Vlada već za dan-dva mogla da stavi van snage taj izvještaj i da nastavi sa aktivnostima s ciljem konačnog utvrđivanja istine o događajima na području srebreničke regije, ali i istine o stradanju Srba u rejonu Sarajeva, što nikada nije realizovano u FBiH.

On je za Radio Republike Srpske sinoć rekao da će nova komisija biti formirana i činiće je kvalitetni, odgovorni i kompetentni ljudi.

Đokić je rekao i da je pitanje Srebrenice otišlo samo u jednom smjeru, a to je da se govori o žrtvama Bošnjaka na tom području, a potpuno zanemaruju srpske žrtve, i to oko 3.000 Srba stradalih u rejonu Podrinja u nekoliko opština, uključujući i područje Srebrenice.

On je naveo da se mora reći i da su brojni Bošnjaci koji se vode na spisku iz 2004. godine stradali na drugačiji način, u međusobnim borbama i klasičnim vojnim operacijama i da nisu svi stradali u vrijeme julskih događaja 1995. godine.

"Na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske jasno je rečeno i potvrđeno da je komisija i vlast koja je formirala takvu komisiju bila izložena velikom pritisku. Кada smo preuzeli tu veliku odgovornost i obavezu da ponovo otvorimo pitanje izvještaja iz 2004. godine, bili smo svjesni velikih izazova, ali je veoma važno da smo o tome postigli sveopšti politički konzenzus unutar Srpske", naglasio je Đokić.

On napominje da ne treba dramatizovati ovo pitanje, jer namjera nije prikrivanje činjenica, već njihovo rasvjetljavanje, radi utvrđivanja istine.

"Niko nije imao cilj da bilo koga povrijedi, umanji bol porodica žrtava i onih koji saučestvuju u njihovom bolu", kaže Đokić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog iskazanog jedinstva u Narodnoj skupštini Republike Srpske i zbog toga što su svi shvatili da je ovo najbolji način da se sazna istina o svemu što se događalo u Srebrenici i najbolji put za pomirenje.

"To će biti najbolji put ka pomirenju i normalizaciji života u tom rejonu. Činjenica je da na tom području žive zajedno Srbi i Bošnjaci. Treba stvoriti sve preduslove da se takav život odvija normalno i mirno uz saradnju, razumijevanje, toleranciju i međusobno poštivanje", kaže Đokić.

Đokić ističe da se aktuelna vlast, koja narodu odgovara već 12 godina, uvijek zalagala za istinu i dobija visok nivo povjerenja zato što je odgovorna.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odbacila izvještaj Кomisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

(Agencije)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Dario

17.08.2018 05:56

Jakog covjeka i ministra.

ODGOVORITE
Name

tito

17.08.2018 08:40

Ovakve u SFRJ nisu primali u KPJ.

Name

Kakofonija

17.08.2018 17:05

Biće izmijenjen, samo za lokalnu upotrebu, pošto su iz cijelog svijeta već stigle odluke da se pika ono staro.

Name

Kiki

17.08.2018 06:06

A ko nekome sad treba ..pa ce bit van snage. Kakvi su ovo moroni...ko neko se nasikiro za tvoj i Dodikov izvjestaj, Hag se zatvara..nikom vise i nije potreban. Aj malo ti i Dodik pricajte o ekonomij, kriminalu, korupciji..ko ubija djecu po Srpskoj??

ODGOVORITE
Name

lato

17.08.2018 06:11

Sta rade ti Bosnjaci ako su Bosnjaci u toj vladi.Ako su Bosnjaci neka je ofmah napuste,ako su Dodikove sluge nek ih je sram!

ODGOVORITE
Name

Peki

17.08.2018 11:28

Teeba da sr zna istina fa ste u sarajrvu pobili devet xiljada srba

Name

Re peki

18.08.2018 15:07

Ma kakvih 9.000... to je sigurno bilo 90.000 Srba, ako ne i 900.000. I da ne zaboravimo onih 3.500.000 Srba koje su muslimani bacali lavovima u pionirskoj... koji kreteni jbt...

Name

blbl

17.08.2018 06:28

Obavezno u toj komisiji da budu : Ceranic,Karganovic,Galijasevic i po mogucnosti Lazanski posto je on iz Srbije pa da bude medjunarodna komisija.

ODGOVORITE
Name

Joja

17.08.2018 09:48

On je iz Slovenije..ubaceni remetilacki faktor.

Name

Realno

17.08.2018 07:14

A zasto ne moze medjunarodna komisija o stradanju svih naroda na podrucju Sarajeva. Pa nije lose i medjunarodna komisija za stradanje svih naroda u Bosanskoj Krajini. Pa ljudi proslo je 20 i kusur godina i vi sad komisije i izvjestaje pravite, a istina je da samo sebe cuvate od mogucih hapsenja jer vas samo ovakvo stanje odrzava na slobodi

ODGOVORITE
Name

Turboskara

17.08.2018 07:15

A za kriminal propast RS Kupovina baje 2stana u centru Beograda novi kredit od 300/500 miliona km nerešeno ubistvo djetetaDavida agonija koja produžava više od 4mjeseca.O katastrofalnom stanju u RS.O krahu ekonomije privrede prosvete svi segmenata.I dalji odlazak naroda mito korupcija autokratija tiranija .To što smo zadnji ne ns Balkanu ne u Evropi več u svjetu poredeči se sa najsiromašnijim zemljama Afrike.I onda jedan Džokić koji bi po svemu več odavno trebao ležati u nekom zatvoru daje neke izjave o Srebrenici.Opet prodavanje magle poput referenduma izbjeglica strani agenata Soeoševava Bakirovaca idr.Dokle više.Za ovu odluku dolaze kritike sa svi strana evrope .Opet mi na sebe svaljujemo gnev naroda evrope bezpotrebno.Al neko če roviti po kontejnerima a neko kupovati dva stana od po 122kvadrata u vrednosti milion maraka.Pa narode veselo .Šta čemo poslje Srebrenice.Umjesto da komplet postava da ostavke i poklope se ušima zbog svoje nespisobnosti ono sad kao raspravljamo o Srebrenici.Koga boli više briga šta ti Baja ii kakve odluke donosiš .Ono što je doneseno je u svjetu završena prića .Šta če biti sa RS sa novim zaduživanjem šta če biti sa narodom .Još malo pa se Rs može zvati Republika gladni penzionera jer izgleda samo oni ostaju.Preživljavaju sa 200km penzije dok ti snahi kupuješ stan u Beogradu .E narode a ti raspravljaj i spori o Srebrenici.Umjesto da se rješumo ovog zla jednom za svagda.

ODGOVORITE
Name

Ponizeni

17.08.2018 07:18

Ajde se ti bavi svojim poslom,pusti ti Srebrenicu o kojoj i za koju ste davno trebali pricati i uraditi nesto ako ste imali sta a ne sada-a znamo zasto, ode narod iz Drzave,ode nam sadasnjost i buducnost, sve ste nam upropastili a sebe obogatili, naka vam se samo vrate nase suze i problemi koje ste nam nametnuli sram vas bilo i vas i one prije a i one poslije vas koji budu takvi a vidim da su tu negdje..zelim vam samo ove nase muke i nista ni vise ni manje-da prezivljavate prodajom imovine i dizanjem kredita,da vam djeca i unuci nemaju kao nasi,da vam zdravlje zavisi od toga sta i koliko imate ili nemate,da vam se porodice rasture radeci za robovlasnike a vi bagro da sve to gledate a da nista ne mozete uciniti niti promijeniti...To vam zelim a vi sada nastavite po svome-lazite kradite trosite tudje i uzivajte dok mozete a onda samo gledajte jer to ste sami napravili.

ODGOVORITE
Name

Па

17.08.2018 07:34

Ставите ви тај Извјештај из 2004 год ван снаге и онда можете душкати до следећих избора

ODGOVORITE
Name

Milojko

17.08.2018 07:59

Ja predlažem međunarodnu i nepristrasnu komisiju koju bi sačinjavale Rusija, Kina, Bjelorusija, i Srbija. Ta bi komisija utvrdila pravu istinu o stradanju u i oko Srebrenice.

ODGOVORITE
Name

Au milojko

18.08.2018 15:08

Ti motku do vrha usra....

Name

amadeus

17.08.2018 08:21

Šta hoćemo....pa to je Pinokio....on je prije svega" čovjek za sve".....a socijalist,humanist,privrednik,žandar,uvlakač....ma za sve je.....

ODGOVORITE
Name

SPAS

17.08.2018 08:27

Predlažem da se uvede moratorijum na sve izjave, akte i postupke u vezi Srebrenice i da se o ovoj temi nastavi rad u novom sazivu skupštine.

ODGOVORITE
Name

bos

17.08.2018 10:04

Ministre ministre umjesto da brinete o svojim stvarima Ti se bakces stvarima od prije 20 i kusur godina.

ODGOVORITE
Name

Petar

17.08.2018 14:07

Ko o cemu Djokic o ratu.Gdje si bio i sta si radio kad si u Brckom radio sta si htio s drugim narodima.Dok si bio glavni u policiji negdje oko 25 dana ucinjeni su najveci zlocini protiv nesrpskog stanovnistva.A onda si pobjegao u komesarijat za izbjeglice.Kome ti drzis predavanja.Treba da cutis mozda nisi cinio licno zla ali nisi ni sprijecio.Ko te cuva od sudskog gonjenja pitanje je i za koga radis.U ovom ratu bilo je zlocina sa svih strana i istinu treba utvrditi ali ti moj imenjace nemas pravo na to.Da je pravde davno bi bio iza r....

Name

Cika velja

17.08.2018 13:50

Hoce li ga Vule Papovic zavrsiti,je li "ministre"? Sta je da tim predmetom,niko ne spominje,kad je vasa gu*ica u pitanju to se zataska

ODGOVORITE
Name

Mir

17.08.2018 18:01

Ostavi se ti te komisije, tebe ce da revidiraju kad izgubis izbore...

ODGOVORITE
Name

ZA

17.08.2018 19:45

PENDREČINO.

Name

BOBA

18.08.2018 11:11

OVOGA TREBA OTJERATI SA SCENE DODIJAO JE I BOGU I NARODU KO GA SLUŠA ALAL MU VIJERA.NJEGOVI PODANICI USPJEVAJU A OSTALI OVCE U TORU.

ODGOVORITE