LE: Čudo fudbala - Zenit i Bešiktaš! I još...

Ovo može samo fudbal – čudesan preokret Banetovog Zenita! Fudbaleri Zenita iz Sankt Peterburga plasirali su se u treće četvrto kvalifikacija za Ligu Evrope, pošto su ukupnim rezultatom 8:5 pobedili Dinamo iz Minska.  Drama u Austriji: Partizan ipak ide u Tursku! Bešiktaš je u nadoknadi vremena izborio plasman u plej-of, gde sada čeka crno-bele! Kakav maler za Partizan! Bešiktaš preživeo u 91. minutu! Turski velikan jedva prošao u plej-of za ligu Evrope zahvaljujući Alvaru Negredu.

Fudbal 16.08.2018 | 22:00
LE: Čudo fudbala - Zenit i Bešiktaš! I još...
Klub iz Rusije poražen je u prvom meču u Belorusiji sa 4:0 i ispred njih bio je težak zadatak pred domaćom publikom.

Težak, ali ne i nemoguć – time su se vodili igrača Zenita i na kraju su napravili čudo i prošli u narednu fazu.

Reprezentativac Srbije Branislav Ivanović odigrao je odličan meč, čak je i asistirao kod četvrtog gola i na terenu je proveo svih 120 minuta igre! Dobro ste čuli, igralo se 120 minuta iako je Dinamo slavio u prvom meču sa 4:0.

Zenit je preko Paredesa, Noboa i Dzjube došao do 4:0, a zanimljivo da su poslednja dva došla sa igračem manje, pošto je Paredes isključen u 72. minutu. Kako je posle 90. minuta igre bilo 4:0 ušlo se u produžetke.

Ekipa iz Sankt Peterburga prva je primila pogodak u produžetku i činilo se da je tu kraj, pošto im je bilo potrebno dva gola. To se i desilo! Prvo Druisi u 109. minutu donosi Zenitu 5:1, a potom Dzjuba iz penala u 115. donosi 6:1! Do kraja meča viđeno su još čak dva gola. Oba je postigao Mak za konačnih 8:1.

Zenit je postigao četiri gola za 11 minuta – Druisi 109, Dzjuba 115 (p), Mak 121. (p) i 123. minut.

Zenit će u plej-ofu za Ligu Evrope igraće protiv Moldea, koji je eliminisao Hibernijan.

Čudo u Sankt Peterburgu - 8:1! Zenit sa desetoricom na terenu postigao dva gola i nadoknadio 0:4 iz prvog meča protiv Dinama iz Minska, a onda u produžetku napunio mrežu Bjelorusa. "Petarda" Sevilje u Litvaniji.

Zenit je napravio čudo!  Ekipa Sergeja Semaka pronašla je snage, samopouzdanja i motiva da uzvrati istom mjerom Dinamu za poraz 4:0 u Minsku!

Zenit je u četvrtak uveče učinio nemoguće i nadoknadio minus od četiri gola, iako je posljednih 20-ak minuta igrao sa igračem manje, a onda u produžecima napravio veliki preokret za nevjerovatnu pobjedu -  8:1!

Nadu Rusa da mogu do čuda nakratko je u prvom produžetku  „ubio“ Seidu Jahaja koji je iskoristio trenutak dekoncetracije odbrane Zenita i smanjio na 4:1.

Činilo se da će to biti pogodak vrijedan prolaska u narednu rundu, ali fudbaleri u plavom nisu se predavali.

Svih dodatnih 30 minuta Zenit je sa igračem manje napadao, Džuba je skakao, promašivao, pokušao je lijepo i Branislav Ivanović makazicama, a onda je konačno Dinamo poklekao.

Driusi je poslije pokušaja Džube i nespretne reakcije povećao na 5:1, a potpuni preokret donio je Džuba u 115. het-trikom sa penala koji je izborio Slovak Robert Mak.

Bjeloruski tim potpuno je potonuo u drugom produžetku, ne samo da nisu ni pokušali da uzvrate, nego su u posljednjim trenucima primili još dva pogotka.

Ovoga puta Džuba i Mak su zemijenili uloge. Džuba je u sudijskoj nadoknadi produžetka oboren u šesnaestercu, zbog čega je Švecov morao van igre, a precizan sa bijele tačke bio je Mak za 7:1.

Navijači na tribinama stadiona u Sankt Peterburgu bili su u delirijumu, a Mak im je u 123. minutu poklonio još jedan pogodak za 8:1 i nezaboravno veče u Evropi!

ZENIT – DINAMO MINSK 8:1 (1:0) – poslije produžetaka

/Paredes 22, Noboa 66, Džuba 75,79, Džuba 115 penal, Driusi 108, Mak 120+1, 120+3- Jahaja 99/

Neće navijači Zenita mnogo zamjeriti isključenom Argentincu Leonardu Paredesu, jer je upravo on u 22. minutu načeo mrežuBjelorusa spektakularnim pogotkom iz slobodnog udarca.

Malo ko je vjerovao u čudo poslije prvog poluvremena koje je završilo rezultatom 1:0, ali je Noboa novim pogotkom iz prekida u 66. minutu probudio nade svih na stadionu u Sank Peterburgu.

Prije svega samopouzdanje domaćih fudbalera, koje nije pokolebao ni drugi žuti, odnosno crveni karton Paredesa šest minuta kasnije.

Gosti iz Minska povjerovali su da je meč gotov, a Zenita Artem Džuba je to surovo kaznio u razmaku od samo četiri minute.

Gorostasni napadač prvo je u 75. minutu povisio na 3:0, a onda u 79. minutu iskoristio odlično dubinsko dodavanje Branislava Ivanovića i udarvem iz prve poslao loptu u mrežu za nevjerovatnih 4:0 i produžetke u kojima je Zenit do vrha napunio mrežu Bjelorusa.

Sevilja je ekspresno i ubjedljivo riješila gostovanje u Litvaniji savladavši Žalgiris sa više nego ubjedljivih 5:0!

Poslije 1:0 iz prvog meča Sevilja nije bila siguran putnik u plej.-of, ali jeste poslije samo sedam minuta igre u revanšu. Golovima Nolita i Sarabije španski tim je poveo 2:0, da bi se kasnije obojica upisali još jednom u strijelce, a pogodak u pobjedi 5:0 postigao je i rezervista Arana.

Dok je Partizan u Humskoj "overavao" plasman u plej-of za grupnu fazu Lige Evrope, u Austriji se vodila velika bitka njegovih mogućih rivala.

Bešiktaš je u Lincu ispustio prednost koju je stekao u Istanbulu (1:0), LASK je do nadoknade vremena vodio 2:0, a onda je favorit ipak izborio plasman.

LASK - BEŠIKTAŠ 2:1 (prvi meč 0:1)

Posle centaršuta nakon 90. minuta, štoper Bešiktaša Pepe spustio je loptu do Alvara Negreda, a Španac je zakucao u mrežu, za pobedu u dvomeču i plasman svog tima.

Prošlosezonski učesnik osmine finala Lige šampiona bio je na ivici provalije i eliminacije iz Evrope, ali je kroz dramu ipak došao u poslednje kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, u kojem će izvesno dočekati crno-bele.

Golove za LASK postigli su Žoao Viktor u 42. minutu i Friser u 68, ali je ekipa Senola Guneša uzvratila neposredno pre poslednjeg zvižduka sudije.

Važna informacija je i to da je Negredo posle gola dobio drugi žuti karton, zbog skidanja dresa.

Partizan će u poteru za grupnom fazom u Ligi Evrope ipak morati težim putem.

Izgledalo je do 91. minuta da će Linc biti sledeća destinacija, a LASK protivnik za fudbalere Zorana Bate Mirkovića, ali je stari lisac Alvaro Negredo pogotkom u poslednjim trenucima usmerio crno-bele ka Bosforu. Istina, tom prilikom je dobio i crveni karton (drugi žuti) zbog radovanja pa neće igrati bar u prvom meču sa srpskim predstavnikom, ali to i nije bitno iz perspektive turskog tima koji je jedva preživeo austrijsku ofanzivu.

Izgledalo je do tog trenutka da će Bešiktaš slediti prošlogodišnje primere Galatasaraja i Fenerbahčea koji se obrukaše protiv Estersunda i Vardara, ali je sreća ipak pogledala pulene Šenola Guneša. Igrao se prvi minut nadoknade kada je posle centaršuta Erkina s leve strane, Džermejn Lens samo tapnuo loptu do iskusnog Španca koji iz takvih situacija ne greši. Možda je i golman domaćih Šlager mogao bolje da reaguje, ali je i šut Negreda bio jak.

Taj pogodak gurnuo je u senku činjenicu da je Bešiktaš igrao užasno večeras i da je samo imao sreće. LASK je iznenadio turskog velikana od samog početka visokim presingom i napadom na poslednju liniju koja je olako pružala šanse austrijanicma za gol. Sigurno će i analitičari Partizana moći da istraže narednih dana gde je Bešiktaš tanak i kako su Žoao Viktor u 42. i Dominik Frejzer u 69, lako uspeli da matiraju golmana Zengina.

Pitanje je i u kom bi smeru ova utakmica otišla da je u nadokandi prvog poluvremena vezista domaćihRejnhold Ranftl iskoristio dobru šansu u kojoj se našao. Bešiktaš, koji jedva da je zapretio do tog gola u 91. minutu samo je kaznio jednu neopreznost LASK-a i ta činjenica treba da bude opomena i fudbalerima Partizana, da ne treba da se plaše Turaka, ali i da ne smeju da ih potcene.

To je tim s kojim može da se igra egal i LASK je to večeras pokazao crno-belima.

Bešiktaš je u Austriji nastupio u sastavu: Zengin - Adrijano, Pepe, Erkin, Medel, Roko, Babel, Lens, Arslan (od 72' Arslan), Ozjakup (od 46' Kvarežma), Larin (od 72' Negredo).

U ostalim mečevima koji su odigrani od 19 časova nije bilo velikih iznenađenja. Sevilja se prošetala kroz Litvaniju ubedljivom pobedom nad Žalgirisom od 5:0, a blistali su dvostruki strelci Nolito i Sarabija. Jedan gol postigao je i brazilski defanzivac Giljerme.

Uspešan je večeras u Ligi Evrope bio i legendarni Ole Gunar Solskjer koji je sa svojim Moldeom isprašio škotski Hibernijan sa 3:0.

Vlada Ivić i Makabi preživeli triler! Olimpijakos siguran na gostovanju Lucernu – 1:3.

Vlada Ivić i Makabi su preživeli pakao da bi stigli do plasmana u poslednje kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Ekipa iz Tel Aviv je posle remija u Jermeniji, gubila na svom bunjištu od Pjunika, ali je okrenula rezultat i otišla dalje... – 2:1.

Šokantan početak viđen je u Izraelu. Već u 11.minutu gosti iz Jermenije su poveli. Strelac je bio Vojnov. Mnogo se Makabi mučio, nije to bila ni senka one ekipe koja je protiv Radničkog iz Niša stvarala šanse.

Proćerdali su prvo poluvreme izabranici Vlade Ivića. Ipak, u nastavku je to bilo mnogo bolje. Velika ofanziva se isplatila Iviću I Makabiju.

Navijači domaćeg kluba prodisali su posle pogotka Miča u 55.minutu. Vrlo brzo Atar je postavio stvari na svoje mesto, a Pjunik nije imao snage za novi udarac.

Nekadašnji kapiten AEK-a Lazaros Hristodopulos mogao bi da bude bingo Olimpijakosa u ovoj sezoni. Najtrofejniji klub Grčke je moć pokazao I u Švajcarskoj. Lucern je pao (1:3). Dva gola postigao je pomenuti Hristodopulos, a u listu strelaca se upisao I Gerero.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar